Minden napra egy aszú: Grand Tokaj, Szarvas Aszú 6 Puttonyos 2013

Borászportál
2019. március 21., 11:00


2019-ben ötödjére érkezik a Tokaji Március Nagykóstoló, ahol csupa izgalmas tokaji tétel mutatkozik be a rendezvény Aszú Termében. Figyeld napi ajánlónkat, és ismerkedj meg a különterem legmenőbb tételeivel. 
Minden napra egy aszú: Grand Tokaj, Szarvas Aszú 6 Puttonyos 2013
Grand Tokaj, Szarvas Aszú 6 Puttonyos 2013

SZÜRETI INFORMÁCIÓ:
A 2013-as Tokaji Szarvas Aszú 100%-ban saját dűlőszelektált szőlőből készült, mely a tarcali Szarvas dűlőnkről származott. A 2013-as nagyon jó évjárat volt, magas minőségű, botrytis által teljesen átszőtt aszúszemeket tudtunk szüretelni.
 
BORÁSZATI TECHNOLÓGIA:
Főleg furmint és hárslevelű aszúszemekből készült, de kisebb mennyiségben tartalmaz zéta és kövérszőlő aszúszemeket is. Az alapbor 100%-ban a Szarvas dűlőnkből származó furmint. Az erjesztéshez és az érleléshez egyaránt 5 hektoliteres fahordókat alkalmaztunk. A Szegi pincénkben történik a hordós érlelés, ahol 136-500 literes hordókban érlelődik minimum 18 hónapig ez a borunk.
 
BORBEMUTATÁS:
Illatában megjelenik egy löszös terroir jelleg, mellette körte és szárított kamilla, grillázsos narancshéj, botrytis és az új fahordó enyhe füstössége jelenik meg. Ízében körtebefőtt és birsalmasajt dominál, de a kamillatea és az érett narancs is megjelenik. A krémesség és a mézes jegyek mellett, az érett szőlő- és aszúszemek jellege is szépen jelenik meg ebben a dűlőszelektált borunkban. A 2013-as év sajátosságai, a sok napsütés és a meleg hatása, a Szarvas dűlő löszös talajának melegsége a bor ízvilágában is érezhetően jelen vannak. Ezek az érett, meleg ízek szépen veszik körül a borban megjelenő gyümölcsösséget.
  
ÉTELAJÁNLÓ: Kéksajt narancspürével tésztakosárban.
 
ANALITIKA:
Alkohol: 9 % vol | Cukor: 214 g/l | Sav:  8,6 g/l
 

A Grand Tokaj Zrt. az UNESCO Világörökség része címet is viselő, történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék legnagyobb pincészeteként, a nemzeti borászati tradíció őrzője és védelmezője.
 
A 67 hektáros szőlőterülettel rendelkező pincészet a borvidék kiemelt jelentőségű és egyben legnagyobb szereplője: a térség teljes bortermelésének mintegy 35%-át adja. A régió integrátoraként, mintegy 1000 hektár termőterületről és több mint 1000 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt.
 
A Grand Tokaj pincészet új szellemiséget képviselő borai a 2012-ben az Év Bortermelője címet elnyert, 100 pontos esszenciáról ismert borász, Áts Károly felügyelete alatt készülnek, aki 2013 óta a társaság főborásza. „Egy olyan borvidékre születtem, ami – úgy gondolom – egy csoda.” vallja Áts Károly. Akárcsak Főborászunk, mi is elkötelezett hívei vagyunk ennek az egyedülálló borvidéknek, hiszünk nagyszerűségében és egyediségében, missziónknak tartjuk korábbi hírnevének visszaállítását.

>>> A Tokaji Március Nagykóstolóról bővebben ITT olvashat.
 
Winelovers borok az olvasás mellé