Minden napra egy aszú: Grand Tokaj, Tokaji Aszú 2013

Borászportál
2018. március 16., 08:00


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március Škoda Schiller - Tokaji Különlegességek Termének legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Grand Tokaj, Tokaji Aszú 2013
Grand Tokaj, Tokaji Aszú 2013
 
A 2013-as Tokaji Aszú 100%-ban felvásárolt aszúszemekből készült. A 2013-as nagyon jó évjárat volt, magas minőségű, botrytis által teljesen átszőtt aszúszemeket tudtak szüreteltetni.

Főleg furmint és hárslevelű aszúszemekből készült, de kisebb mennyiségben tartalmaz zétát, kabart, kövérszőlőt és sárgamuskotály aszúszemet is. Az alapbor 100% furmint. Az erjedésben lévő alapborhoz tették hozzá az aszúszemeket, 24 órán keresztül áztatták. Préselést követően az erjesztés tartályban történt. A Szegi pincénkben történik a hordós érlelés, ahol 136-500 literes hordókban érlelődik minimum 18 hónapig ez az aszú.
 
Illatában nagyon komplex. Az aszúszemekből adódóan botrytis, barack, narancshéj és grillázs, füge és egzotikus virágok jellemzik, pici kaporral a végén. Kóstolva, ízében nagyon tiszta gyümölcsösség, narancs, birs, körte és sárgabarack jegyekkel, de megjelennek benne a fehércsokoládés, vaníliás ízek is. A savak kereken és hosszan tartják a bort. A végén lime-os, grapefruitos lecsengés és a hordós érlelésből adódó kávés, érett ízérzettel hosszan tölti ki a szánkat. Nagy potenciállal rendelkező, hosszú fejlődési szakasz előtt álló, igazi Tokaji nagy bor. Mellé gorgonzolakrémmel töltött tésztakosárkát javasolnak aszalt barackkal.
 
Alkohol: 9,5 % vol | Cukortartalom: 170,8 g/l | Savtartalom: 7,7 g/l
 
 
Grand Tokaj
 
A Grand Tokaj Zrt. az UNESCO Világörökség része címet is viselő, történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék legnagyobb pincészeteként, a nemzeti borászati tradíció őrzője és védelmezője. A 67 hektáros szőlőterülettel rendelkező pincészet a borvidék kiemelt jelentőségű és egyben legnagyobb szereplője: a térség teljes bortermelésének mintegy 35%-át adja. A régió integrátoraként, mintegy 1000 hektár termőterületről és több mint 1000 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt.

A Grand Tokaj pincészet új szellemiséget képviselő borai a 2012-ben az Év Bortermelője címet elnyert, 100 pontos esszenciáról ismert borász, Áts Károly felügyelete alatt készülnek, aki 2013 óta a társaság főborásza. „Egy olyan borvidékre születtem, ami – úgy gondolom – egy csoda.” vallja Áts Károly. Akárcsak főborászuk, az egész pincészet elkötelezett híve ennek az egyedülálló borvidéknek, hisznek nagyszerűségében és egyediségében, missziójuknak tartják korábbi hírnevének visszaállítását.
 
Előző aszú ajánlónkat ITT tekintheti meg. 
Winelovers borok az olvasás mellé