Minden napra egy aszú: Grand Tokaj, Tokaji Szarvas Aszú 6 Puttonyos 2013

Borászportál
2018. március 07., 10:29


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március Škoda Schiller - Tokaji Különlegességek Termének legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Grand Tokaj, Tokaji Szarvas Aszú 6 Puttonyos 2013
Grand Tokaj, Tokaji Aszú Szarvas 6 Puttonyos 2013
 
A 2013-as Tokaji Szarvas Aszú 100%-ban saját dűlőszelektált szőlőből készült, mely a tarcali Szarvas dűlőnkről származott. A 2013-as nagyon jó évjárat volt, magas minőségű, botrytis által teljesen átszőtt aszúszemeket tudtunk szüretelni.
 
Főleg furmint és hárslevelű aszúszemekből készült, de kisebb mennyiségben tartalmaz zéta és kövérszőlő aszúszemeket is. Az alapbor 100%-ban a Szarvas dűlőből származó furmint. Az erjesztéshez és az érleléshez egyaránt 5 hektoliteres fahordókat alkalmaztak. A Szegi pincében történik a hordós érlelés, ahol 136-500 literes hordókban érlelődik minimum 18 hónapig a bor.
 
 
Illatában megjelenik egy löszös terroir jelleg, mellette körte és szárított kamilla, grillázsos narancshéj, botrytis és az új fahordó enyhe füstössége jelenik meg. Ízében körtebefőtt és birsalmasajt dominál, de a kamillatea és az érett narancs is megjelenik. A krémesség és a mézes jegyek mellett, az érett szőlő- és aszúszemek jellege is szépen jelenik meg ebben a dűlőszelektált borunkban. A 2013-as év sajátosságai, a sok napsütés és a meleg hatása, a Szarvas dűlő löszös talajának melegsége a bor ízvilágában is érezhetően jelen vannak. Ezek az érett, meleg ízek szépen veszik körül a borban megjelenő gyümölcsösséget.
 
A bor nemrégiben rangos nemzetközi elismerésben részesült.
 
Alkohol: 9 % vol | Cukor: 214 g/l | Sav:  8,6 g/l
 
A Grand Tokaj pincészetről:

A Grand Tokaj Zrt. az UNESCO Világörökség része címet is viselő, történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék legnagyobb pincészeteként, a nemzeti borászati tradíció őrzője és védelmezője.

A 67 hektáros szőlőterülettel rendelkező pincészet a borvidék kiemelt jelentőségű és egyben legnagyobb szereplője: a térség teljes bortermelésének mintegy 35%-át adja. A régió integrátoraként, mintegy 1000 hektár termőterületről és több mint 1000 kistermelőtől vásárolja fel a szőlőt.

A Grand Tokaj pincészet új szellemiséget képviselő borai a 2012-ben az Év Bortermelője címet elnyert, 100 pontos esszenciáról ismert borász, Áts Károly felügyelete alatt készülnek, aki 2013 óta a társaság főborásza. „Egy olyan borvidékre születtem, ami – úgy gondolom – egy csoda.” vallja Áts Károly. Akárcsak Főborászunk, mi is elkötelezett hívei vagyunk ennek az egyedülálló borvidéknek, hiszünk nagyszerűségében és egyediségében, missziónknak tartjuk korábbi hírnevének visszaállítását.
 
Előző aszú ajánlónkat ITT tekintheti meg. 
 
Winelovers borok az olvasás mellé