Minden napra egy aszú: Hétszőlő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2010

Borászportál
2019. március 04., 09:00


2019-ben ötödjére érkezik a Tokaji Március Nagykóstoló, ahol csupa izgalmas tokaji tétel mutatkozik be a rendezvény Aszú Termében. Figyeld napi ajánlónkat, és ismerkedj meg a különterem legmenőbb tételeivel. 
Minden napra egy aszú: Hétszőlő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2010
Tokaj-Hétszőlő Bio Szőlőbirtok, Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2010
 
Fantasztikus gyümölcsösség, könnyedség, légiesség szinte. Egy tartalmas borról van s zó, de a  2010-es évnek köszönhetően  hihetetlen frissítő, élénk savai vannak. Illatában, és ízében felfedezhető a friss ananász, citrusok, fehér virágok. Egy lendületes, vibráló, csodálatos aszú bor.

"Az aszú borok azon kategóriája, ahol a készítés során megközelítőleg annyi kg aszúszemet áztatunk be, mint amennyi liter áztató mustot használunk. A Hétszőlőnél minden éven törekszünk arra, hogy nagyon szép, és komolyabb mennyiségű 5 Puttonyos Aszút készíthessünk. Ez a 2010-es évjárat is egy kiváló bor a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtoktól, amelynek magja, a lösz talajon fekvő Hétszőlő dűlő, 1502-ben 7 parcella egyesítésével született meg.
 
Hiszünk abban, hogy az organikus műveléssel a termőtalaj és a tőkék vitalitását megőrizhetjük, és annak érdekében, hogy minden Hétszőlő palack közvetítse ezt a filozófiát, kizárólag saját termesztésű szőlőt és aszúszemet használunk borainkhoz” - Makai Gergely, szőlész-borászigazgató.
 

Szőlőfajta: furmint 100%
Terület: Tokaji Kopasz-hegy, Hétszőlő és Nagyszőlő dűlők
Talaj: lösztakaró, összetettebb vulkanikus altalajjal
Hozamkorlát: 20-25 hl/ha
Szőlőtőkék életkora: 15-20 év
Tőkesűrűség: 5500 tőke / ha
Borkészítés: aszúszemek mustban áztatva, 2 év fahordó
Eltarthatósága: 35 év +

"Az év hűvös tavasszal kezdődött.  A virágzás  optimális körülmények között zajlott, de a  nyár sok  esőt hozott. A sok eső, és az átlagnál  kevesebb napsütés magas, ropogós savakat eredményezett. Ezek a savak nagy érési potenciált adnak. Lassan indult el az aszúsodás, a borvidéken sokaknak semmi  aszújuk nem volt. A 2010-es év is igazolta a Tokaj-Hétszőlő Birtok kiválóságát hűvösebb, nehezebb időkben, mivel a végén csodálatos aszú terméssel zártuk az évet, és az egyik leggazdagabb, legkülönlegesebb évünk lett/lesz a 2010."
 
Ételpárosítás: Kacsamáj terrine aranymazsolás házi kalácson, datolya espuma
 
>>> A Tokaji Március Nagykóstolóról bővebben ITT olvashat. 
Winelovers borok az olvasás mellé