Minden napra egy aszú: Hímesudvar Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Borászportál
2020. augusztus 05., 10:38


Ebben az évben sem maradnak a legkülönlegesebb magyar bor rajongói exkluzív kóstolóesemény nélkül. 2020. augusztus 20-án nyitja meg kapuit a Winelovers Tokaj Exclusive rendezvény. A borvidék legnagyobb hazai kóstolóját, a Tokaji Márciust évről-évre sikerre vivő Winelovers ezúttal a legfontosabb nemzeti ünnepünkön szervez kóstolót. Kedvcsinálóként addig minden nap bemutatunk egyet az Aszú Terem tételeiből.
Minden napra egy aszú: Hímesudvar Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
2013-ban - a legutóbbi nagy aszús évjáratban - a lábbal kitaposott kövérszőlő és zéta aszúszemekre erjedő furmint mustot öntöttünk majd egy éjszakás áztatás után finoman kipréseltük. Ebbe az édesebbik aszúnkba több zéta aszúszem került.
26 hónap tölgyfahordós érlelés után 2016-ban, nyár elején palackoztuk.
 
Alkohol: 11,5%
Maradékcukor: 186 g/l (6 puttonyos)
Sav: 9 g/l
Készült: 2654 palack
 
 
1983-tól...

Szüleink, Várhelyi Gyula és Juhász Margit 1983-ban vásároltak egy Tokaj belvárosában álló - több, mint 500 éves - lepusztult épületet, amit a leírások szerint egykor Szapolyai János magyar király vadászháznak építtetett. Titkos tervük volt, hogy a már néhány éve nagy érdeklődéssel elkezdett szőlőművelés után a borászkodásba is belekezdhessenek... Ma mi, gyerekek, Várhelyi Kata és Péter folytatjuk a megkezdett munkát.
 

Szőlőtől a pincéig

Mindössze 3 hektárt művelünk Tokaj határában a Malomfeli és a Nyulas dűlőben. A lehető legérettebb szőlőfürtökből készítjük a bort, ezért kis tőketerhelést - a maximálisan megengedett 40-50%-át, (kb. 1 kg/tőke) - alkalmazunk és nagyon későn szüretelünk. Évek óta nem alkalmazunk erős vegyszereket, rovarirtót egyáltalán nem használunk, így a növény védelme rengeteg kézi munkát és odafigyelést igényel.

Hordótól a palackig

Borászati filozófiánkat nem szeretjük misztifikálni: jó alapanyag, kiváló zempléni tölgyfából készült hordók, tisztaság és pontosság. 
Tokaj - mikroklímájával, ásványos, löszös talajával - hozzáteszi a többit. Minden évjárat terméséből a legmagasabb minőségű bort igyekszünk elkészíteni.  Kevés szőlőterületünk kevés bort ad, néha egy-egy tételből mindössze néhány száz palack készül.
Winelovers borok az olvasás mellé