Minden napra egy aszú: HOLDVÖLGY Culture 2011 (6 puttonyos)

Borászportál
2020. augusztus 16., 08:16


Ebben az évben sem maradnak a legkülönlegesebb magyar bor rajongói exkluzív kóstolóesemény nélkül. 2020. augusztus 20-án nyitja meg kapuit a Winelovers Tokaj Exclusive rendezvény. A borvidék legnagyobb hazai kóstolóját, a Tokaji Márciust évről-évre sikerre vivő Winelovers ezúttal a legfontosabb nemzeti ünnepünkön szervez kóstolót. Kedvcsinálóként addig minden nap bemutatunk egyet az Aszú Terem tételeiből.
Minden napra egy aszú: HOLDVÖLGY Culture 2011 (6 puttonyos)
ALKOHOL (% vol.) 11,0
CUKOR (g/l) 206,0
SAV (g/l) 10,4
ILLÓ (g/l) 1,17
SO2 (mg/l) 37 / 216
CUKORM. EXT. (g/l) 56,5
PALACKOZÁS 2014. augusztus
PALACKOZOTT MENNYISÉG 4 300
PRÉSELÉS 24 órás áztatás után
ERJESZTÉS / ÉRLELÉS Acéltartályban / 24 hónap hordóban
ASZÚ ALAPBOR / DŰLŐI 100% furmint / Becsek, Holdvölgy
I. OSZTÁLYÚ ASZÚSZEMEK FAJTÁI furmint, hárslevelű, zéta
 
 
A SZŐLÉSZ ÉVJÁRATI JEGYZETE
Az év első hónapjai csapadékhiányosak voltak. Ültetvényeink, - a jó vízgazdálkodású nyiroktalajoknak is hála, - aszálytünet nélkül, elegáns toleranciával vészelték át ezt a nehéz időszakot. A nyári időszak viszont egészen más arcát mutatta: júliusban már szélsőséges időjárással, augusztustól októberig száraz, hőhullámokkal is tarkított szüreti napokkal kellett számolni. Mindezek ellenére az évjáratban rejlő lehetőségek maximális kinyerésével szőlészeti és borászati csapatunk újra garantálni tudta Culture borunk egyik legkiemelkedőbb darabjának megszületését.
 
DÍJ
Decanter World Wine Awards 2015, Aranyérem, Regionális trófea
 
 
A FŐBORÁSZ KÓSTOLÓI JEGYZETE
Aranysárga, tiszta szín. Az első pillanatban őszibarack befőtt illata árad a pohárból, melyet egy igazi gyümölcskavalkád követ: vilmoskörte, ananász, sárgadinnye, sárgabarack, szamóca és mindez keleti fűszerekkel bőven megfejelve. Friss, fiatalos és annak ellenére, hogy szinte csak gyümölcsökből építkezik, már most nagyon összetett ízélményt ad: rengeteg trópusi gyümölcs, mangó, ananász, vilmoskörte, sárgabarack. A hordó finom fűszerességet kölcsönöz neki, izgalmas csavart adva a gyümölcskosárhoz, ehhez a lehengerlő aszúhoz!
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé