Minden napra egy aszú: Oremus 5 Puttonyos Aszú 2009

Borászportál
2018. március 08., 18:31


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március Škoda Schiller - Tokaji Különlegességek Termének legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Oremus 5 Puttonyos Aszú 2009
Oremus, 5 Puttonyos Aszú 2009
 
A birtok legfontosabb bora, mely egyediségét a kiváló természeti adottságok (talaj, klíma) és az alkotó ember értő közreműködésének köszönheti. Az Oremus specialitása, hogy az eltérő termőhelyek és szőlőfajták adottságait kihasználva, rendkívüli komplexitást és egyedi stílust képes létrehozni és megmutatni az aszúborai által. 
 
Évjárat: a meleg nyár folyamán gyorsan érett a szőlő, azonban a száraz ősz nem kedvezett a botritisz nagyarányú kialakulásának. Kis mennyiségben ugyan, de kiváló minőségben sikerült az aszúsodásnak leginkább kitett területekről sikerül édes borokhoz aszúszemeket válogatni.
 
Aranysárga bor, elegáns, fehér virágos, akácmézes és őszibarackos jegyekkel. 9 dűlő és 5 szőlőfajta házasítása, roppant gazdag és komplex tétel.
 
Szüret: kizárólag kézi, 2-4 menetben, szeptember végétől november elejéig
Erjesztés: új zempléni tölgyfahordóban (136-228 literes)
Érlelés: 40 % új, 60 % 1-2 éves tölgyfahordóban 36 hónapig, majd 36 hónap palackban
Alkohol: 11,5 V/V%, maradékcukor: 148 g/l, sav: 9,1 g/l
 
 
Oremus Szőlőbirtok
 
Az Oremus Szőlőbirtok 1993-ban alakul meg a spanyol Vega Sicilia testvérbirtokaként. A birtok szőlőterületei a borvidék 13 dűlőjében találhatóak, különböző talaj és mikroklimatikus adottságokkal rendelkeznek. A tolcsvai birtokközpontban felépült új borház különlegesen ötvözi a hagyományos és a korszerű borkészítés szellemiségét. A beérkező szőlőtermés a gravitáció segítségével mozog az épület szintjei között, majd legalulra érve –a préselést követően- kezdődhet a mustok tölgyfahordóban történő erjesztése. Az erjesztést követően a borok a több kilométer hosszúságú földalatti pincelabirintusba kerülnek, melyek már a XIII. század óta őrzik a vidék borait.
 
Előző aszú ajánlónkat ITT tekintheti meg.
Winelovers borok az olvasás mellé