Minden napra egy aszú: Paulay Tokaji Aszú 2013

Borászportál
2018. március 10., 21:17


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március Škoda Schiller - Tokaji Különlegességek Termének legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Paulay Tokaji Aszú 2013
Paulay Tokaji Aszú 2013

Az alapbor hárslevelű, mely a gazdag, nyirokkal kevert löszös talajú Melegoldal dűlőből származik. Az aszúszemek szintén löszös területről származnak (Verebes, Melegoldal, Baksa dűlők – Tokaj). A feltáratlan aszúszemek 24 órán keresztül áztak erjedő hárslevelű mustban. Az erjesztés hordóban történt, majd 3 év érlelés következett 4-5. töltésű hordóban.

Intenzív gyümölcsösség árad a pohárból, mézzel, aszalt gyümölcsökkel, kajszival, mangóval, leheletnyi ananásszal. Már az illatban is megjelenik a finom édesfűszeresség mézeskalácsfűszerekkel, vaníliával. A korty a virgonc, fiatalos savak mentén mozog, a gyümölcsei élőek, az illat ígéretét vastagon beváltja. Hosszú a korty, és mire eltűnik, már újabbat szeretnénk. Gazdag, telt aromájú, nagyon szép egyensúlyú bor. Inkább az üdébb, gyümölcsösebb iskolát követi. 800 palack készült.
 
Komplexitásában szinte bármilyen desszertet leköröz, éppen ezért akár önálló fogásként is megállja a helyét az ünnepi vacsora végén, de jól működik zserbóval és diós bejglivel is.
 
Alkoholtartalom: 10%vol, cukortartalom: 158 g/l, savtartalom: 9,5 g/l
 
 
Paulay Borház
 
A tokaji Paulay Borház 2011-ben nyitotta meg kapuit a borkedvelők és az ode látogatók előtt. Nevét Paulay Edéről kapta, aki a Nemzeti Színház igazgatója volt és a kis borászatnak otthont adó házban született Tokajban, a Hajdú köz 11. szám alatt.
 
Éves szinten 3-4000 palack bor készül a pincészetnél, mely mennyiség gyakorlatilag teljes egészében helyben kerül értékesítésre. A könnyed, illatos boroktól kezdődően, a testesebb dűlőszelektált szárazakon át egészen az aszúig kóstolhatóak a különféle tételek.

A ma ismert szőlőfajták mellett a filoxéravész előtt Tokajban termesztett fajták (pl: lisztes fehér, bakator, járdovány, gohér) is megtalálhatók a kisbirtok szőlőiben, ezekből is készül bor. Igazi örömborászat, ahol a kísérletezésnek fontos szerep jut! A területek összesen 3 ha kiterjedésben Tokajban, a Verebes, Melegoldal és Baksa dűlőkben találhatók vastag rétegű lösz termőtalajon. Jelenleg 1,5 ha termő szőlő. A szőlőtermesztés nagy odafigyeléssel, jelentős terméskorlátozással történik; a borkészítés hagyományos eszközökkel, zömében fahordóban, spontán erjesztéssel, a természet adta lehetőségek minél jobb kihasználásával zajlik.
 
Előző aszú ajánlónkat ITT tekintheti meg.
Winelovers borok az olvasás mellé