Minden napra egy aszú: Porgányi

Borászportál
2017. március 07., 20:48


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Porgányi
Tokaji Natúr Eszencia 2009
 
Alkoholtartalom: 6,5 %
Cukortartalom: 351 g/l
Cukormentes extrakttartalom: 100,4 g/l
Savtartalom: 13,4 g/l
 
Minden napra egy aszú: Porgányi
 
Pincészetünk tokaji borkülönlegessége, fenséges gyümölcsös karakterével az aszú felejthetetlen töppedt és botritiszes ízeivel, felidézi a magyar himnuszban leírt nektár fogalmát. A nagyon magas cukortartalom mellet a magas savak szépen összhangban vannak. Gyümölcsös karakterét keretbe foglalja az érlelt lekváros jegyek. 
 
E különlegesség kimagaslik az emberre gyakorolt pozitív immunerősítő hatásával is, a régi időkben még a gyógyszerkönyvekben is szerepelt.
 
Készítése:
"Az egész szüret alatt gyűjtött aszúszemek lecsorgatott eszenciája e különleges ital. Az aszúszemeket kádba gyűjtjük, nem tapossuk és nem is préseljük, csak amennyit a saját súlyából kinyom, azt gyűjtjük edényekbe és utána a pincénkben hordóban érleljük. Ennek nagyon alacsony az alkoholtartalma, mert csak felületi erjedésre képes a nagyon magas cukortartalom miatt, lassan érnek össze az ízei, de érdemes rá várni, mert gyönyörű ital képződik belőle." - mesélték a Porgányi pincészetnél.
 
 
A pincészetről:
"Ott, ahol a kígyózó Bodrog folyó ezüstös víztükre rávetődik a Rudnok hegy lábára, ott található Sárazsadány kisfalu Tokaj hegyalján, családi pincészetünk otthona."
 
A Porgányi Családi Pincészetet 2004-ben alapították, gazdagítva ezzel is Tokaj-hegyalja mozaikszerűen épülő és szépülő szőlészeteit és borászatait. Feladatuk, a hagyományokhoz híven a szőlőtermesztés, szőlőfeldolgozás, borkészítés, klasszikus fahordós oxidatív minőségi borérlelés, Tokaji borkülönlegességek, szamorodnik, aszúborok készítése és érlelése, valamint újabban reduktív minőségi borok készítése, készre kezelése, palackozása az érékesítés teljes vertikumával bezárólag.
Winelovers borok az olvasás mellé