Minden napra egy pezsgő: François President Brut 2014

Borászportál
2018. június 16., 11:00


A nyár beköszöntével egyre inkább vágyakozunk az izgalmas és jéghidegre hűtött pezsgőkre is. Éppen ezért készítettük el napi ajánlónkat; ismerkedj meg a 2018-as Pezsgő Június legmenőbb magyar tételeivel!
Minden napra egy pezsgő: François President Brut 2014
François President Brut 2014
 
A pezsgő alapbor reduktív technológiával készült (fele-fele arányban chardonnay-ből és pinot noirból), méthode traditionnelle palackos erjesztéssel és 2-2,5 éves érleléssel. Színe világoszöld, melynek csillogását csak a folyamatosan a felszínre törő buborékok törik meg. Illata közepesen intenzív, sokrétű, egzotikus gyümölcsök kavalkádját tárja elénk, elsősorban mangót és ananászt idéz. Ízben könnyed, de összetett, a körtére és egresre emlékeztető karakter diszkrét báját a finom savak és a néhány gramm dosage teszi komplexé. A kerek és hosszú utóíz teszik az élményt teljessé.
 
 
Louis François, a franciaországi Reimsből Törley József pezsgőgyáros által Magyarországra csábított pezsgőmester négyévi gyümölcsöző együttműködés után, 1886-ban önállósította magát, és az időközben szintén Budafokra települt öccsével, Césarral megalapította saját pezsgőgyárát Louis François et Co. Budafok néven. Még abban az évben 7243 palack pezsgőt töltöttek le. Ezzel elkezdődött Philipe François, a champagne-i Montigny pezsgőgyár pezsgőmesterének Magyarországra származott fiai által létrehozott üzem látványos fejlődése, mely nagymértékben hozzájárult a budafoki pezsgőgyártás fejlődéséhez és elismertetéséhez.

Louis François birtokában volt a már analitikai alapokon nyugvó champagne-i pezsgőgyártás ismereteinek és magával hozta a családi tradícióból eredő tudást is, melyet csak társával, öccsével Césarral osztott meg, akivel egymást kiegészítve, teljes egyetértésben dolgoztak. A gyár éves forgalma 1914-ben már 800.000 palack volt. Az I. világháború kitörésekor óriási készletek voltak, de a forgalom jelentősen visszaesett. Nincs export, a belföldi forgalom csökkent, a készletek nőttek, viszont a 4-5 éves pezsgők minősége kiváló volt. A gazdasági válság további terheket jelentett az üzemnek, 1928-ig csak évi 30-40 ezer palackot töltöttek.

Louis 1921-ben meghalt, ezt követően César vezette a céget. 1928-tól újabb fellendülés következett a 40-es évek elején az éves forgalom 200.000 palack volt. 1944 augusztusában hat bombatalálat érte az üzemet, minden romba dőlt, a készletek megsemmisültek. A családnak nem sikerült talpra állítani a céget, végül 1949-ben a Pénzintézeti Központ felszámolta, az ingatlanokat az állam tulajdonába vette.

A François és Törley közös története 1982-ben folytatódik, amikor is a Törley pezsgőgyár 100 éves jubileumán megvásárolva a családtól a névhasználatot és felújította az eredeti pincéket. A minőségre mindig kényesen ügyelő François pezsgőgyárban azóta is kizárólag az Etyek-Budai borvidéken található saját ültetvényről származó Chardonnay és Pinot Noir fajtájú szőlőből készülnek a kiválóbbnál kiválóbb pezsgők. A márka a fejlesztés és gyártás során is különös figyelmet szentel arra, hogy olyan pezsgőket kínáljon, amelyek tökéletesen illeszkednek a hazai ízlésvilághoz.
 
Előző napi pezsgőajánlónkat IDE kattintva meg is nézheted.