Minden napra egy vörösbor: Jackfall, Pillangó 2009

Borászportál
2018. november 14., 15:00


Hazánkban a vörösborok népszerűsége továbbra is megelőzi a fehérborokét és a rozékét is. A bordeaux-i szőlőfajták és a bordói stílusú magyar vörösborok pedig továbbra is a legkedveltebbek közé tartoznak, ezért közülük több tétel is bemutatkozik a Bordói November Nagykóstoló Csúcsbor Termében. Figyeld napi ajánlónkat!
 
Minden napra egy vörösbor: Jackfall, Pillangó 2009
A borról: 
 
A cabernet sauvignon fajtajellegbe szépen belesimul a vaníliás hordós jegy, s ezek együtt határozzák meg az illatát. Szájban telt és gazdag, az íze megfelelően hosszú. A tanninok bársonyosak, ugyanakkor a savak élénkek. A Pillangó attól jó, hogy nem akar minden részletében nagynak tűnni. Úgy kóstoljuk, hogy közben észre sem vesszük a nem kevés alkoholt, a tanninokat, de érezhetjük, hogy minden egyensúlyban van, élvezzük a szép ízeket, a finom rétegződéseket, a bársonyosságát, kényeztetését. (Alkohol: 13,95%) Elsősorban vadak mellé ajánljuk, akár egy szürkemarha pörkölthöz, vagy steakhez, de a feketecsokis desszertek kiváló kísérői is.
 
Verseny eredmények: Aranyérem: AWC Wien (2016), Aranyérem: Vinagóra Nemzetközi Borverseny (2017)
 
 
A borászatról: 

"A Jackfall Bormanufaktúra 2001-ben alakult Villányban. Majd 2003-ban Kisjakabfalván (a Jackfall Kisjakabfalva sváb neve, ennek megfelelően ejtése “jakkfall”) megvásároltunk egy műemléki jellegű sváb házat, melynek művészi színvonalú felújításával alakítottuk ki új feldolgozónkat 2005 őszére. A pajtaszín az újjáépítés során átalakult a mostani pincészet gazdasági feladatait hordozó épületté. Az építész Viczencz Ottó teljesen egyedi dolgot hozott létre, a gazdasági funkciót úgy el lehetett rejteni, hogy a homlokzat teljesen olyanná épüljön újjá, amilyen volt. Itt került elhelyezésre a legmodernebb borászati technológia. A feldolgozóhoz mintegy hatvan méter hosszban nagy belmagasságú hagyományos téglapince épült, mely mintegy 400 barrique hordót képes befogadni.

Jelenleg mintegy 17 hektár területtel rendelkezünk, melyek nagyrészt Kisharsányban és Nagytótfaluban, szinte egy tömbben találhatók. Kisharsányban nagyon magas (7-8000 tőke/hektár) tőkeszámmal telepítettünk nagyobb részt Merlot-t, Cabernet Franc-t, Syrah-t, kisebb részt Cabernet Sauvignon-t és más fajtákat.

 Célunk az, hogy a véglegesnek szánt birtokméret (kb.20 hektár) elérése és a minden technológiai és vendégfogadási igényt kielégítő kisjakabfalvi épületegyüttes teljes elkészülte után, viszonylag kis mennyiségű (kb. 80-100 ezer palack) de nagyon magas minőségű vörösbort állítsunk elő. Az aranyérmek már sejtetnek valamit."

>>> Részletek a Bordói November Nagykóstolóról ITT!
Winelovers borok az olvasás mellé