Minden napra egy vörösbor: Martin Pasler Origo Cuvée 2012

Borászportál
2018. november 04., 10:00


Hazánkban a vörösborok népszerűsége továbbra is megelőzi a fehérborokét és a rozékét is. A bordeaux-i szőlőfajták és a bordói stílusú magyar vörösborok pedig továbbra is a legkedveltebbek közé tartoznak, ezért közülük több tétel is bemutatkozik a Bordói November Nagykóstoló Csúcsbor Termében. Figyeld napi ajánlónkat!
Minden napra egy vörösbor: Martin Pasler Origo Cuvée 2012
A borról:
 
Az Origo Cuvée 2008 óta keszül a pincészetnél, kizárólag a legjobb évjáratokban. Minden évben a hordó kóstolások folyamán dől el, hogy alkamas-e az évjárat erre vagy sem. A pincészet két legszebb fahordós tételét választja ki mindig ezen bor elkészítésére: a 2012-es évjaratból egy cabarnet sauvignon és egy merlot hordót választottak. 

18 hónapot töltöttek a borok másodtöltesű, francia, közepes pörkölésű hordókban némi battonge kíseretében, hogy teltebb és gazdagabb legyen mind tanninban, mind pedig struktúrában. Illatban érződik a a 2012-es évjarat legjava: a rengeteg napfény, a viszonylag kései szüret (október), a kávé, a vanília és a pörkölt jegyek kis áfonya kisérettel. Ízében a cabernet ferfiasságát ötvözi a merlot feminin lágy tónusaival.
 
Nagyon kellemes, hosszú lecsengésű bor, mely kellemes meleg kakaóvajas utóízzel búcsúzik. Ezt a bort kifejezetten vad, illetve közepesen fűszerezett vörös húsú ételkhez ajánlják a pincészetnél. Ugyanakkor remek kiegésztője lehet egy őz-sültnek erdei gyümölcsös kísérettel, egy vaddisznónak gombás körettel, de akár egy kellemes bélszínnek is, amennyiben nincs teljesen átsütve. Az egyik legszebb harmóniáját eddig egy étcsokoládes kávés mousse mellett éltük meg.
 
 
A borászatról:

A Martin Pasler Pince a burgenlandi borvidék egy igen patinásnak mondható tagja Nyulasról. Több mint 4 generació óta készitenek borokat. Ez a hagyomány apáról fiúra száll már évtizedek óta. 220-ben viszont egy nagy változás következett be.

A legutolosó generació ( Martin) úgy döntött, hogy visszahúzodik kicsit a természet felé és bio szőlő, majd ebből bio borok előállitására állítja át a birtokot. Ez 16 évvel ezelőtt törtent és azóta kisebb terület csökkentesek árán, de törtelenül és eszerint fejlődik a pince. Fajtavalasztekuk:
grüner veltliner, chardonnay, pinot blanc, olaszrizling, goldburger, neuburger, muskat-ottonel, kékfrankos, zweigelt, cabernet sauvignon, merlot, lőrinc.

>>> Részletek a Bordói November Nagykóstolóról ITT!