Minden napra egy vörösbor: Tiffán's Grande Selection 2011

Borászportál
2018. november 16., 08:00


Hazánkban a vörösborok népszerűsége továbbra is megelőzi a fehérborokét és a rozékét is. A bordeaux-i szőlőfajták és a bordói stílusú magyar vörösborok pedig továbbra is a legkedveltebbek közé tartoznak, ezért közülük több tétel is bemutatkozik a Bordói November Nagykóstoló Csúcsbor Termében. Figyeld napi ajánlónkat!
Minden napra egy vörösbor: Tiffán\'s Grande Selection 2011
A borról:

Ez a bor egy Nagy Válogatás. Egy hordóválogatás, pincészetünk krémje; a legjobb évjáratok legjobb dűlőinek, tőkéinek, és borainak nagy házasítása. Szigorú szőlészeti és borászati technológiával, a legnagyobb odafigyeléssel, törődéssel és fegyelemmel készül, kizárólag a legnagyobb évjáratokban. 1995, ’97, ’99, 2000, ’03, ’06, ’07, ’08, és ’09vután nem is volt kérdés, hogy a 2011-es évben is palackozzuk. A bor alapját képező szőlő a legjobb fekvésű, történelmi villányi dűlőkben található ültetvényeinkről származik: a Szársomlyó-hegy lábánál fekvő, méltán híres Kopár, Ördögárok és Sterntal dűlőkből. Nagyon alacsony tőketerheléssel és egy hektárra jutó átlagos termésmennyiséggel dolgozunk - a minőséget javítandó - viszont a tőke természetes vegetatív-generatív egyensúlyát szigorúan figyelembe véve. A kézi szüret teljes fenolos érettség mellett történt kis ládákba szedve, már ekkor szigorúan válogatva, hogy a termés törődöttségét minimalizáljuk, és hogy csak a legegészségesebb gyümölcsöt dolgozzuk fel. A feldolgozóban egy újbóli válogatás után acéltartályban, kontrollált körülmények között erjesztettük és almasav bontottuk összesen 3 hetes héjon tartással. Az ektrakció mértéke ezen borunk esetében valamivel nagyobb mértékben zajlott le, ami nagyobb testet, jó cserzőanyag struktúrát és ezáltal közvetve hosszú érlelhetőséget biztosított a bornak anélkül, hogy túlzott mértékben nyerssé és lekvárossá vált volna. Kicsivel több, mint két évig érleltük 225 literes francia Taransaud barrique hordókban, majd 2000 literes nagy magyar ászokhordókban. Ezután a bor palackban is érett a pincénk mélyén, ami a villányi vörösborok esetén rendkívül fontos technológiai lépés. Hihetetlenül gazdag bor, mégis rendkívül elegáns.
 
 
A borászatról:

"Az ember szeresse a helyet, ahol él! S ha ezt képes megmutatni vendégeinek, akkor a harmónia tökéletes!" (Tiffán Ede)

A Tiffán család 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, Tiffán Ede pedig a rendszerváltás utáni minőségi magyar bortermelés egyik úttörőjének számít. A jelenleg közepes méretű családi birtok nagy hangsúlyt fektet a hagyományos villányi szőlőfajtákra, mint a portugieser és a borvidék nagy potenciállal bíró nemzetközi fajtáira is, mint a cabernet franc és a cabernet-alapú házasítások. Filozófiánk a testes, hosszú érlelhetőséggel rendelkező, de mégis lekerekedett, lágy és kedves borok készítése.

A családi birtok szőlőterületei a borvidék legkiválóbb dűlőkben helyezkednek el: Jammertal, Sterntal, Ördögárok, Remete, Kopár, Várerdő és a siklósi Kövesföld. A szőlőterület nagysága jelenleg 25 hektár. A területek zöme déli, a kisebbik része keleti, illetve nyugati fekvésű. Többségük 130-200 m közötti tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon fajtákat termesztünk. A legjobb fekvésű ültetvényeikben visszafogott metszéssel határoljuk be a termésmennyiséget. A fürtöket kétszer átválogatjuk a szüret és a feldolgozás folyamán, így a betakarított termésből csak az egészségeset dolgozzuk fel. Minden bor erjesztése hűthető acéltartályban zajlik. A borok érlelése 500 és 1000 literes hordókban történik, hogy a barrique-jelleg visszafogott legyen, ne uralkodjon el a borok gyümölcsösségén. Tiffán Ede a Pannon Bormíves Céh alapító tagja.

>>> Részletek a Bordói November Nagykóstolóról ITT!
Winelovers borok az olvasás mellé