Minden napra egy vörösbor: Twickel Szőlőbirtok, Zichy Szekszárdi Merlot 2012

Borászportál
2018. november 17., 08:00


Hazánkban a vörösborok népszerűsége továbbra is megelőzi a fehérborokét és a rozékét is. A bordeaux-i szőlőfajták és a bordói stílusú magyar vörösborok pedig továbbra is a legkedveltebbek közé tartoznak, ezért közülük több tétel is bemutatkozik a Bordói November Nagykóstoló Csúcsbor Termében. Figyeld napi ajánlónkat!
Minden napra egy vörösbor: Twickel Szőlőbirtok, Zichy Szekszárdi Merlot 2012
A borról:

A Bátaszéki farkas-dűlő lágy esésű lankáin található a Twickel Szőlőbirtok legszebb merlot ültetvénye. Ahogy a terület neve is mondja, néha igen zordon körülmények dominálnak, viszont ezek a természeti externáliák egy hihetetlen pluszt tudnak adni ennek a klasszikus kékszőlőnek. Szigorú terméskorlátozás mellett viszonylag későn – október közepén – válogatva, kézzel szüreteljük. Teljesen szárazra erjesztett borát két különféle módon érleljük: 70% barrique, 30% ászok hordóban. A barrique hordós érlelése során kiemelődik a magas cserzőanyag tartalom és a vastag alkoholérzet. Mindemellett az ászok hordó megtartja a gyümölcsöt, amellyel huncut tanninos lecsengést biztosít. Ennek a dualitásnak köszönhetően elnyúló palackérlelésre számíthatunk. Illatban mézes, mazsolás, hecsedlis és vargányára emlékeztető jegyeket érzünk, ízben pedig a cseresznye, aszalt őszibarack, mogyoró, kakukkfű dominál. 
 
 
A borászatról: 

"A közel 2 000 hektáron elterülő Szekszárdi Borvidék legnagyobb területtel rendelkező borászata a Twickel Szőlőbirtok. A csaknem 200 hektáron gazdálkodó vállalkozás tulajdonosa 1993 óta báró Twickel György. A tulajdonos édesanyja Zichy Mária Terézia grófnő, aki magyar nemesi családban született, azonban 1956-ban hazája elhagyására kényszerült. Németországba költözött, ahol megismerkedett majdani férjével, az Észak-Rajnai Westfalia-i származású Clemens Twickel báróval. A haza és a magyarság szeretete nem enyhült az évek során Zichy Mária Terézia grófnő szívében, és a rendszerváltás után céltudatosan kutatni kezdtek a magyarországi befektetési lehetőségek között a régi Zichy-birtokok környékén. A család több generáción keresztül kötődött a mezőgazdasághoz, így a Szekszárdi Borvidék adta lehetőségek inspirációjaként adódott a borral való foglalkozás.

A borászat felvásárlását követően átstrukturálták a fajtaszerkezetet és bevezették a Magyarországon akkor még újdonságnak számító hozamkorlátozást. A pincészet azóta is a folyamatos megújulás állapotában van. Ma csak a feldolgozóban található erjesztőtér kapacitása is közel 4000 hl.

Meghatározó fajták a szekszárdi kadarka és a fűszeres, zamatos kékfrankos, emellett a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot, a pinot noir, a portugieser és a különleges syrah kap kiemelt figyelmet."
 
>>> Részletek a Bordói November Nagykóstolóról ITT