Mit csinál a Hilltop szőlésze júliusban?

Geri Ádám
2019. július 24., 13:02


Sok minden most dől el a 2019-es évjárattal kapcsolatban – mondja Csicsai Frigyes, aki tavaly november óta szőlészként erősíti a neszmélyi Hilltop Borászat csapatát. A vele készült interjúban mesélt a borvidék különleges adottságairól és arról is, milyen egy igazi borászlegendával együtt dolgozni.
Mit csinál a Hilltop szőlésze júliusban?
Kívülállóként talán azt hinné az ember, hogy a nyár nyugodtabb a szőlész számára. Ehhez képest sokadik nekifutásra találtunk időpontot az interjúra.

Most épp a növényvédelem van soron, de az egész nyár intenzív munkával telik. A rügyfakadástól kezdődik a szőlő vegetációs ideje, 15 foknál beindul az élet, nekünk pedig a teljes időszakot végig kell követnünk. Hajtásválogatás, fürtválogatás, befűzés, csonkázás, törzstisztítás, növényvédelem, mindez 400 hektáron. A tavaszi sok esőnek és a meleg napsütéses nyárnak köszönhetően nagyon szép buja az ültetvény.
 
 
Két jól elkülönülő márkája van a pincészetnek: a Hilltop és a Kamocsay Prémium. Nagyon más gondoskodást igényel egyik vagy másik alapanyaga?

Mivel minden szőlőt meg kell védeni, az előbb említett növényvédelemnél például minimális a különbség, azok inkább az eltérő szüreti időpontokból fakadnak. Szőlészeti szempontból különbség inkább ott van, hogy utóbbi termékcsaládnál jobban odafigyelünk a terméskorlátozásra, a tápanyagutánpótlásra, illetve természetesen a dűlőink legjavából kézzel szüreteljük és válogatjuk hozzá a szőlőt.
 
Mit csinál a Hilltop szőlésze júliusban?
 
Szőlészként milyennek látod az idei évet?
 
A virágzás környéki, május közepi-végi csapadék jól jött a téli, kora tavaszi aszály után, lehetőséget teremtve a minőségi alapanyagra, ugyanakkor a gombáknak is kedvezett ez az időjárás. Gyakorlatilag peronoszpóra járványról beszélhetünk országosan, ráadásul a nagy esők még a növényvédelem kivitelezését is megnehezítették. De, lekopogom, megbirkóztunk a kihívással. Szép nagyok a fürtök és egészségesek, csakúgy mint az ültetvényünk egésze.
 
Mit csinál a Hilltop szőlésze júliusban?

A Neszmélyi borvidék a legészakibb hazánkban. Jelent ez szőlészeti szempontból bármilyen különbséget?
 
Pont azért, mert északibb, növényegészségügyi szempontból elvileg nagyobb odafigyelést igényel. Szerencsére azonban a mi összes területünk jól szellőzik, így nem nagyon szokott megrekedni a meleg, fülledt levegő. A Duna vízpárája is inkább segít a szőlőnek a nyári forróságban megtartani a savakat, illatokat, ízeket. A fekvésünk kifejezetten kedvez a merlot-nak, nagyon szép, friss, zamatos, könnyed tételek születnek a kesztölci Kecskeól-dűlőnkből. Kamocsay Ákos főborász kifejezetten szereti kiemelni ezeket az adottságainkat és megmutatni, hogy a vastag, mély szekszárdi, villányi vonal mellett ilyet is tud a fajta.
 
Mit csinál a Hilltop szőlésze júliusban?
 
Ha már Kamocsay Ákost említed. Milyen hazánk egyik ikonikus borászával együtt dolgoznia egy fiatalnak?
 
Remek lehetőség, hatalmas tapasztalattal rendelkezik, ez nyilván a borainkon is látszik. Azon kívül, hogy remek borász, remek ember is. 400 hektár esetében természetesen fel van osztva a munka, ő a borászatért felel, a szőlészet nem hozzá tartozik, de így is, amennyire ideje engedi – a közvetlen főnökömhöz és a tulajdonosokhoz hasonlóan – igyekszik minél többet segíteni, minél több tudást átadni a kollégáinak, így nekem is.
 
Winelovers borok az olvasás mellé