Mit gondolnak a japánok a magyar borról?

Geri Ádám
2017. november 15., 12:35


Van olyan magyar bor, ami kiválóan illik a szusihoz, állítja Hideko Maekawa borújságíró, aki három és fél éve él Magyarországon. A szigetországban azonban még egyelőre a koshu és a sócsú a menő.
 
Mit gondolnak a japánok a magyar borról?
Mikor találkoztál először magyar borral?
 
Egyetem után négy évig dolgoztam otthon egy francia, olasz és ausztrál borokat importáló cégnél. Ettől a cégtől mentem el először borkurzusokra, és az egyik ilyenen találkoztam magyar borral, ami, ha jól emlékszem, egy Royal Tokaji Aszú Eszencia volt.
 
 
Mennyire ismertek, kedveltek a magyar borok Japánban?
 
Nagyon kevés helyen találkozni magyar borral, és kizárólag édes tokajival. Talán azért, mert valahogy az már beleivódott a japán sommelier-k tudatába, hogy a tokaji bor bizonyos értelemben hasonlít a francia sauternes-i borokhoz, azt meg már ismerik.
 
 
Mikor és kik isznak Japánban bort?
 
Inkább az idősebbek, esténként, akár otthon is, vagy barátokkal házibuliban. A fiataloknál most leginkább a sör, a highball whisky- vagy saké alapú koktél és a sócsú van divatban. Utóbbi egy általában árpából, édesburgonyából, hajdinából vagy rizsből készülő, 25 százalékos alkoholtartalmú égetett szesz.
 
 
Milyenek a japán borok?
 
Leghíresebb borvidékünk a Tokió és Oszaka között található Yamanashi-ken. Legfontosabb szőlőfajta a koshu, ami egy rózsaszínes héjú fehérszőlő. De emellett ugyanúgy jelen vannak a nemzetközi fajták, mint például a chardonnay, vagy a kékszőlők közül a merlot, a cabernet franc, a cabernet sauvignon.
 

Magyar a férjed, Magyarországra három és fél éve kerültél. A Facebook posztjaid alapján nemrég például a badacsonyi Sabar borászatnál jártál, de ismerőseid között megtalálható több magyar borász is. Hogy veszed fel a kapcsolatot egy-egy borászattal?

Mivel készülök a WSET diplomára, járok Budapesten is borkurzusokra, borkóstolókra, nem titkoltan azzal a céllal is, hogy kapcsolatot teremtsek borászokkal, bor iránt érdeklődő magyar emberekkel. Így jutottam el a Sabar-hoz is.
 
 
A példánál maradva: van-e keresnivalójuk a Sabar boroknak a japán piacon?
 
Azt gondolom, igen. A száraz magyar borok, az ő esetükben például a kéknyelű, szerintem remekül harmonizálnak a szusival, a sashimivel és az egyéb tenger gyümölcseivel.
 

Próbálsz-e segíteni a magyar borászatoknak, hogy boraik eljussanak Japánba?
 
Két éve indítottam egy japán nyelvű weboldalt, ahol a magyarországi boros élményeimet, tapasztalataimat osztom meg, illetve felkérés esetén publikálok japán magazinokba is. A saját honlapomról egyszer beszámolt az egyik japán televízió is, ennek hatására rövid ideig napi 4000 olvasónk volt. Az otthoni régi munkakapcsolataimat kihasználva szeretnék meghívni Magyarországra japán borimportőröket illetve sommelier-ket. Különösen a sommelier-ket lenne fontos megnyerni, nekik ugyanis komoly szavuk van a japán gasztronómiában, rajtuk keresztül valóban komoly hírverést lehetne csinálni a magyar boroknak. És tervezek egy webshopot is felépíteni, ahol japán éttermek rendelhetnének tőlünk magyar borokat.
 
 
Van kedvenc magyar borod?
 
Nagyon szeretem a tokaji borokat, egyik nagy kedvencem a Grand Tokaj 5 puttonyos aszúja, de jók a Holdvölgy Intuition sorozat tagjai, és a már említett Sabar kéknyelűt is kedvelem.
Winelovers borok az olvasás mellé