Mit kell tudni a proseccoról?

Borászportál
2015. április 18., 21:09


Az olaszok buborékos itala egyre népszerűbb, nemcsak hazájában, hanem külföldön is. A prosecco értékesítési mutatója a nyár közeledtével még gyorsabban növekszik. 
Mit kell tudni a proseccoról?
Forrás: Carlhiehn.com
Bárki, aki nem vette észre a prosecco sikerét az elmúlt néhány évben, az valószínűleg jó ideje egy barlangban él – írja a Thedrinksbusiness.com.
 
De mit is érdemes tudni erről a közkedvelt italról a Thedrinksbusiness.com szerint?
 
1. Hol készítik?
 
A proseccot észak-kelet Olaszországban, Friuli-Venezia-Giulia és Veneto tartományokban állítják elő, két körülhatárolt régiójukban:
  • Prosecco DOC
  • Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG: a magasabb minőségű területek tartoznak ide. Velencétől 50km-re, észak-nyugatra helyezkednek el ezek az ültetvények. Jellemzően meszes talaj található itt. A domboldalak meredeksége miatt gyakran teraszosan vannak kialakítva a parcellák.
Az egész régió 13 000 hektár, amelyből 5200 hektár a magasabb minőségű terület – írja a Thedrinksbusiness.com.
 
Mit kell tudni a proseccoról?
 
Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG területek (Forrás)
 
2. Milyen szőlőből készítik?
 
A prosecco túlnyomó részt glera szőlőből készül, a DOCG kategóriában minimálisan 85%-ban kell ezt a fajtát tartalmaznia. Ezen kívül házasíthatják a helyi verdiso, perera és bianchetta, vagy a nemzetközi pinot noir és chardonnay fajtákkal. A glera szőlőfajta egy Trieszt közelében található faluból származik, melyet Prosecconak neveznek. Innen ered a buborékos ital neve.
 
3. Melyek a legjobb területek?
 
A legdrágább prosecco alapanyagát a Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG területekről, a Cartizze ültetvényekről szüretelik. Ez mindösszesen 107 hektárnyi szőlő. A mikroklímájában és talajösszetételében rejlik a terület különlegessége. Csupán 140 „szerencsés” borász gazdálkodik a Cartizze ültetvényeken.
 
4. Mikor kezdődött a prosecco története?
 
A prosecco története visszanyúlik egészen a római korig, amikor ismertté vált a glera szőlőfajta, amelyet a Prosecco falu határában termesztettek. A glera egyik gyökere a ribolla gialla szőlőfajta, amelynek boráról a 16. században az a mondás híresült el, hogy hosszabb életűvé válik, aki issza.
5. Aperol Spritz
 
A jól ismert Aperol Spritz egy prosecco alapú koktél. Észak-Olaszországban és Velence környékén ez az egyik legkedveltebb ital, a délutáni beszélgetések ideális kísérője. Lássuk, hogyan néz ki a koktél receptje:
  • 50ml Aperol
  • 75ml prosecco
  • egy spricc szódavíz
  • egy szelet narancs
  • 2-3 jégkocka
6. Mióta vált ilyen népszerűvé a prosecco?
 
2013-ban a prosecco globális értékesítése megelőzte a champagne eladásait. A különleges francia pezsgőből 304 millió palackkal, míg a proseccoból 307 millió fogyott a világpiacon – az olasz habzóborok és pezsgők felügyelőbizottsága szerint (OVSE). A válságot követően a prosecco egyik alternatívája lett a champagne-nak, mert ár-érték arányban kedvező termék az olasz buborékos ital, amelynek minősége is egyre feljebb tart a prémium kategóriában.
 
Mit kell tudni a proseccoról?
Glera szőlőfajta (Forrás)
 
7. Hogyan kerül buborék a proseccoba?
 
A prosecco-t két féle módon lehet elkészíteni: az alapbort
  • tartályban (charmat) vagy
  • palackban (methodo classico) erjesztik újra. Az előző az olcsóbb megoldás, széles körben elterjedt a régióban. Ám a Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG területek gyakrabban alkalmazzák a hagyományos pezsgőkészítési eljárást. Ebben az esetben a palackban történik meg a másoderjesztés, a hozzáadott élesztő és a cukor segítségével.
 
8. Honnan tudod, hogy nem proseccot iszol?
 
Ha proseccot rendelsz egy bárban, és úgy csapolják, mint a sört, biztos lehetsz benne, hogy az italod nem eredetvédett. 2009 óta él a törvény, hogy kizárólag palackban lehet értékesíteni, ha hordóba töltik le, akkor más néven, frizzantenak kell hívniuk.