Mustgáz-mérgezés végezhetett a férfival

Borászportál
2013. október 14., 12:53


Baleset -Halott férfit találtak egy borospincében Kislángon, a körülmények ismeretében a mustgáz-mérgezés nem zárható ki.
Mustgáz-mérgezés végezhetett a férfival
 
Mustgáz-mérgezés végezhetett a férfival
A gyakran alkalmazott gyertyaláng próba sajnos nem megbízható!
Farkas-Bozsik Gábor a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap közölte, hogy a férfit a polgárdi önkormányzati tűzoltók hozták a felszínre. A helyszínre érkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.
Mustgáz. Mi az?
A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz, ami a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el. Otthonunkban elsősorban a cukortartalmú növények és gyümölcsök erjedése során keletkezik, a pincében pedig az erjedő must okozza.
A mustgáz adott koncentrációban fontos életfolyamatokat befolyásol. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, aminek jele a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Utóbbi azért jelent külön veszélyt, mert még ha fizikailag képes is lenne a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség elhagyásában.
A balesetek megelőzése érdekében javasolt a pincék megfelelő szellőztetése, a hordók lehetőség szerint nagy térben való elhelyezése, gázérzékelő riasztóberendezés használata. Régen úgy tartották, tanácsos úgy lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk legfeljebb a derék magasságában. Ha a gyertya elaludt, úgy vélték, azonnal el kell hagyni a helyiséget, mert elfogyott az oxigén. Ez a módszer sajnos nem megbízható. Miért? KATT IDE!
Az ilyen balesetet szenvedő embereket csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni. A másik segítségére siető ember az oxigénhiányos helyiségbe lépve maga is a mustgáz áldozatává válhat. Veszély esetén hívja a katasztrófavédelmet a 105-összámon!
*
 
Winelovers borok az olvasás mellé