Neszmély: kihúz a mókuskerékből

(X)
2023. március 31., 10:48


Borai mellett a Neszmélyi borvidék szépsége is magával ragad. Húzd a bakancsod, és indulj útnak!
Neszmély: kihúz a mókuskerékből
Neszmély, ez a Komárom-Esztergom megyében található apró község már a kőkorszak óta lakott település, amit a rómaiak is felfedeztek maguknak, és felismerve a hely adottságait, azonnal szőlőtelepítésbe is kezdtek. A savakban gazdag, lendületes tételeiről híres borvidéken azóta sokan és sokféle nedűt készítettek, mai formáját azonban a rendszerváltás után nyerte el. Ekkor a hosszú álomból ébredő Neszmély, amely új tőkékkel és pincészetekkel népesült be, ismét elfoglalta méltó helyét hazánk bortérképén.
 
Neszmélyre látogatva a pincetúra kötelező program. Érdemes végig kóstolnod a Sertésvölgyi pincesor kínálatát is. Amit pedig vétek lenne kihagyni, az nem más, mint dinamikusan fejlődő borvidék első közösségi bora, az 5 borászat 5 cuvée-t magában foglaló #Neszmély.
 
Ahogy Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély Borászat társtulajdonosa és főborásza megfogalmazta, a #ashtag Neszmély cuvéeben "benne van az északi hosszan elnyúló borvidék minden sajátossága, a neszmélyi dombok és völgyek, a mély-meleg lösztalaj, a hűvösebb klíma, az itt végtelen hosszúságban kígyózó Duna. A mindig friss üdeség, a ropogós savak, a gazdag, komplex, kissé telt aromák és illatok, a csodálatos harmónia. Mi, akik a szívügyünknek tekintjük ezt a borvidéket és tenni akarunk azért, hogy minél többen lássák, érezzék, amit mi már jó ideje tudunk és hiszünk, hogy a magyar borvidékek között, fehérbor tekintetében, a Neszmélyi borvidék élenjáró és szinte minden évjáratban a legjobbak között tud lenni, szeretnénk közös erővel régi dicsfényébe állítani a borvidéket”.
 
A borkóstolás mellett több kirándulási lehetőség is vár, ha a Neszmélyi borvidékre érkezel. A Melegeshegy tetején emelt Hilltop kilátóba felkapaszkodva lenyűgöző látvány tárul elég: a hosszan kanyargó Duna a Gerecse északi és nyugati vonulatai mellett. Ha kulturprogramra vágysz, a Szent Ilona-öbölben meglátogathatod a Hajóskanzent.
 
Akár csónakkal is nyakadba veheted a folyó kisebb-nagyobb szigetcsoportjait, amelyek páratlan szépségeket és természeti kincseket rejtenek. Csakúgy, mint a Neszmélyi Arborétum kísérleti erdői, amelyekbe egykor a hazai klimatikus viszonyok közt gyorsan növő külföldön őshonos fenyőket és cédrusokat telepítettek.
 
A településen található várrom arról híres, hogy a török ellen induló Albert király 1439-ben itt lelte halálát, de nem csatában veszett el, hanem a vérhas terítette le. Utána kapta a nevét a szőlőhegyen található Király-kút is.
 
A szomszédos Dunaalmáson Csokonai Vitéz Mihály szobrát, és az általa imádott Lilla emlékszobáját és sírját látogathatjátok meg. Mindez még gyalog sem nagy távolság, de az Által-ér völgyi kerékpárút egészséges és sportos alternatívát kínál a környék bejárására. A túra fáradalmait pedig kipihenhetitek a Hilltop Borbirtok & Étterem vendégszeretetét élvezve, ahol a hűsítő tételek mellett megkóstolhatjátok a tradicionális helyi házi rétest, és ha igazán autentikus élményre vágytok, akár egy hordóban is álomra hajthatjátok a fejeteket.
 
A Hilltop borokról:
A Hilltop borokban benne van a neszmélyi táj szépsége, a borász egyedi kézjegye, és az a szakértelem, amely garantálja, hogy a borászat évről-évre ugyanazt a színvonalat nyújtsa fogyasztójának. Ezt a nívót hivatott megvédeni a földrajzi árujelző. A Hilltop oltalom alatt álló borainak számos előírásnak kell megfelelnie, ilyen például azok színe, ízjegyei és az elkészítési eljárás, melynek eredményeként a palackokba kerülnek. Ezeknek a szigorú feltételeknek az eredményeképp pedig a borok címkéjén a „neszmélyi oltalom alatt álló” szöveg biztosítja a fogyasztót arról, hogy igazán minőségi nedűt talál a palackba zárva. További információk