Orbán Viktor érdemrenddel tűntette ki a Degenfeld Szőlőbirtok tulajdonosát

MTI
2013. április 05., 12:53


Díj - Áder János köztársasági elnök a magyar kultúra megőrzése és megismertetése érdekében végzett kiemelkedő munkájáért, a magyar borászat hírnevének öregbítéséért, valamint munkahelyteremtő tevékenységéért adományozta a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést Degenfeld-Lindner Máriának. A díjat Orbán Viktor miniszterelnök adta át.
Orbán Viktor érdemrenddel tűntette ki a Degenfeld Szőlőbirtok tulajdonosát
 
Orbán Viktor érdemrenddel tűntette ki a Degenfeld Szőlőbirtok tulajdonosát
Orbán Viktor kitüntetést ad át Degenfeld-Lindner Máriának (MTI fotó: Kovács Tamás)
Degenfeld-Lindner Mária komoly munkát végzett annak érdekében, hogy a tokaji borvidék hírneve és elismertsége méltó maradjon az ott termett szőlő minőségéhez, és egyúttal megújuljon a 21. század keretei között – hangzott el életútja ismertetésekor. Férjével 1994-ben elhatározta, újjáéleszti a Degenfeld-szőlőbirtokot Tokaj-Hegyalján, amelynek történelmében a német-magyar származású Degenfeld grófi család fontos szerepet töltött be birtokaival.
 
Az Országházban tartott ünnepségen Orbán Viktor azt mondta, Degenfeld-Lindner Mária (lent, MTI fotó: Kovács Tamás) sokat tett Magyarországért, a tokaji Degenfeld-tradíció újjáélesztése pedig egy másfél évszázados családregény méltó folytatása.
Orbán Viktor érdemrenddel tűntette ki a Degenfeld Szőlőbirtok tulajdonosát
A Degenfeld család a nehéz politikai körülmények ellenére sem szakadt ki a nemzet kötelékéből, és amikor lehetőség volt rá, visszatértek Magyarországra, újra megalapozták a birtokot, újjáélesztették a családi hagyományt – hangsúlyozta méltatásában a kormányfő, hozzátéve: „most már nemcsak azt láthatjuk, miként lehetséges romjaiból újjáépíteni egy gazdaságot, hanem arra a kérdésre is választ kaphatunk, mit jelent a bor- és szőlőkultúra ma, 2013-ban Magyarországon”.
A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a magyar nagyasszonyok hagyománya végigvonul a magyar történelmen, hiszen „gyakorta volt úgy, hogy vagy maguk az asszonyok tartották meg vállukon az országot, vagy ők segítették a férfiakat ahhoz, hogy megtarthassák vállukon Magyarországot”.
Degenfeld-Lindner Mária beszédében elmondta, az 1990-es évek közepe óta dolgoznak azért, hogy fejlődjön a borászatuk, és hogy a külföldi piacokat is meggyőzzék Tokaj adottságairól. Hozzátette, büszkék borászati birtokukra és kastélyszállójukra.
Winelovers borok az olvasás mellé