Őszi túraajánló: Mészáros Borház és Borhotel

(X)
2013. szeptember 10., 12:15


Utazás - Közeleg az ősz; bizony, a 15-20 fok közötti hőmérséklet, a lassan aranyba hajló természet és az első idei borok már ennek előhírnökei. Az ősz sok izgalmat rejt magában, hiszen azon túl, hogy számos szüreti fesztivált rendeznek ekkor, a bortúrák időszaka is beköszönt vele. Jelen cikkünkben a Mészáros Borház és Borhotelre szeretnénk olvasóink figyelmét irányítani, amennyiben Szekszárdot választanák őszi kirándulásuk célpontjaként.
Őszi túraajánló: Mészáros Borház és Borhotel
 
Őszi túraajánló: Mészáros Borház és Borhotel
Mészárosék érlelőpincéje (fotó: Mészáros Borház)
Szekszárd belvárosában, a Kossuth Lajos utca 26. szám alatt található a Mészáros Borház és Pince. Ez a több mint 250 éves pince 2000-ben került a tulajdonukba. Ezt követően kezdtek bele a régi korok szelleméhez hűen a felújítási munkálatokba, így ma egy igazán szép, impozáns pincébe léphetnek be az odalátogatók.
 A feldolgozás ugyan nem itt történik, de a piac igényli, hogy fahordókban érlelt borokat tudjanak kínálni. Ehhez méltó a környezet, ahol borbemutatókat, rendezvényeket szerveznek, és a melegkonyhás igényeket is ki tudják szolgálni előzetes bejelentkezés alapján.
 
A Pincészetről
A Szekszárdi borvidékre jellemző vörösborok megtalálhatók Mészáros Pál pincészetében. A szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya évszázadok óta apáról-fiúra száll családjukban. Több mint 100 hektár szőlőültetvényen gazdálkodnak, széles a fajtaválasztékkal, így több mint 10 féle palackos borral, 3-4 évjárattal tudnak megjelenni a hazai-és külföldi piacokon. A pincészet szívügyének tekinti a kékfrankos és kadarka fajták népszerűsítését. Utóbbit 8 hektáron termesztik, és saját kadarka klónnal is rendelkeznek.
Őszi túraajánló: Mészáros Borház és Borhotel
A kóstolóhelyiség 100 vendég befogadására alkalmas (fotó: Mészáros Borház)
 A borkészítés hagyományos fakádas és zárt rendszerű technológiával acéltartályokban, automata vezérelt vörösborerjesztő tartályokban, folyamatos laboratóriumi kontroll mellett folyik, az érlelés barrique és ászokhordókban történik. A löszbe vájt pincékben optimális hőmérsékleten és körülmények között érlelt borok kerülnek a palackokba.
A Borhotelről
Szekszárdon évek óta probléma volt, hogy a város nem képes színvonalas szálláshelyeket biztosítani az ideérkező turistáknak. 2013 augusztusában aztán végre elindult egy – közel 700 millió forintos – beruházás, mely során egy 44 férőhelyes belvárosi szállodát fog építtetni Mészáros Pál. A projekthez 70 százalékos, 494 millió forint európai uniós támogatást nyert el a beruházó Mészáros Borház Borászati Kft. A háromszintes épületben a 22 szobás szálló mellett 70 fős éttermet és 150 fős konferenciatermet fognak kialakítani.
Őszi túraajánló: Mészáros Borház és Borhotel
Mészáros Borház és Pince, a Szekszárdi Borvidéken (fotó: Mészáros Borház)
Cím: 7100 Szekszárd Kossuth L. u. 26
Vendéglátás: 06 30/3033383
Borkóstolók egyeztetése: 06 30/5303737
Borszaküzlet, borrendelés: 74/318-749
Nyitva tartás: H-P 08:00-17:00; Szombat 08:12:00
***
Winelovers borok az olvasás mellé