Pálcikás bikavér?

Vancsik Ivett
2017. július 16., 12:00


Megszületett a nyár legmámorosabb frissítője: kedvenc boraink jeges nyalatban.
Pálcikás bikavér?
Fotók: Horpáczi Dávid
 
Te is gondolkoztál már azon, hogy miként tudnád kedvenc borodat a forró nyári napokon jéghidegen élvezni? Akkor neked találta ki a DiVino borbár és az Anjuna csapata a Summerwine gyümölcsös-boros ice pop-ot. Minden pálcikás jégkrémcsoda egy-egy deci bort zár jégkristályok közé, az adott bor ízvilágát új dimenzióba emelő gyümölcsökkel és fűszerekkel megbolondítva.
 
Körülbelül 3 hónap telt el azóta, hogy megszületett a boros ice popok ötlete és megkerestük az Anjunát, készítsenek jégkrémeket a DiVinos Juniborászok boraiból” – kezdik a történetet Budavári Dóra és Szegő Fruzsina, a DiVino kommunikációs felelősei. Fruzsi már korábban is dolgozott a a Lövőház utcában saját üzlettel rendelkező, változatos ice pop-okat kínáló Anjunával, így amikor a DiVino csapatához csatlakozva azon gondolkodtak, milyen nagy dobással készüljenek a nyárra, a bor és a jeges finomságok ötvözése kézenfekvő ötletnek tűnt.
 
Pálcikás bikavér?

Felcsillant a szemünk, amikor a lányok megkerestek minket ezzel az ötlettel, hiszen már 2 éve, amikor az első Anjuna bolt megnyitott, az első gondolataink egyike volt, hogy mennyire klassz lenne egy boros jégkrém.” – meséli Szabó Milán, az Anjuna Ice Pops egyik alapítója. A megvalósítás sem váratott sokat magára: a felkeresett Juniborászok szintén fantáziát láttak az új termékben, tíz lelkes borász is jelezte, hogy örömmel venne részt a projektben. Elkezdődött a kísérletezés, a kóstolás – ennek eredményeként született meg az a négy íz, amely a július 12-i bemutatón debütált, és egyértelmű sikert aratott: a kóstolón kínált több száz ice pop pár órán belül elfogyott.
 
Maguk a borászok is aktívan részt vettek az ice pop-ok végső ízének kialakításában: elsősorban azokat a boraikat ajánlották, amelyek intenzitásuk, koncentrációjuk alapján egy alacsonyabb alkoholtartalmú (3-6%) kombinációban is megállják a helyüket, és megnevezték a borok vezető gyümölcsös aromáit. Az Anjuna boszorkánykonyhájában ezek az ízek egészültek ki vagy erősödtek fel a hozzáadott, kizárólag természetes aromákkal, fűszerekkel, friss gyümölcsökkel – a bikavér jégkrém esetében pedig kolumbiai étcsokoládéval.  A borászok pedig mind imádták a végeredményt – Bolyki Jani saját bevallása szerint „az Egri Bikavérem még sosem volt olyan finom, mint ezzel a jégkrémmel együtt kóstolva!”

Pálcikás bikavér?
 
A Borászportál is vállalta a kihívást, és bár első pilanatra úgy tűnt, a négy ice pop végigkóstolása meghaladja kapacitásunkat, végül sikerrel kipipáltuk a feladatot, sőt, repetázni is kedvünk támadt. Az alábbi ízeket vettük sorra:
 
Homola Pincészet - 100% Balaton: Sárgabarackos fehérbor jégkrém
Kb 3% alkoholtartalom.  A jégkrém alapjául szolgáló fehérbor olaszrizling, pinot blanc, szürkebarát és tramini házasítása. A bor citrusos-fehérhúsú gyömölcsös karakterét a sárgabarack még szerethetőbbé teszi, miközben a bor savainak köszönhetően megmarad az üdítő frissesség.
 
Miklós Csabi – Királyleányka: Narancsos fehérbor jégkrém, benne friss eperszeletekkel
Kb 3,5% alkoholtartalom. Virágillatú, könnyed fehérbor, jégkrém formában egy kis narancsos csavarral és imádnivaló valódi eperdarabokkal. Friss, csajos, veszedelmesen könnyen csúszik!
 
Pálcikás bikavér?
 
Dúzsi Tamás Pincészete – Rozé: Epres "rozéfröccs" jégkrém
Kb.: 6% alkoholtartalom. Rozéfröccs, ahogy még nem próbáltad: piros bogyós gyümölcsök, eper és csodálatos egzotikus fűszeresség; koncentrált íz és komoly alkoholtartalom. Kérünk még.
 
Bolyki Pincészet – Egri Bikavér: Erdei gyümölcsös bikavér jégkrém, a felső 1/3-a kolumbiai étcsokoládéba mártva
Kb: 3% alkoholtartalom. Erdei gyümölcsök kavalkádja. Harapnivalóan zamatos; a jégkrém felső harmadát borító roppanós étcsoki-kéreg tökéletes kiegészítője a fanyar gyümölcsösségnek. Ellenállhatatlan.
 
Alig várod, hogy kipróbálhasd? Az alábbi helyeken keresd a Summerwine jégkrémeket:
  • Divino Gozsdu – mind a négy íz
  • Anjuna Ice Pops boltok, Anjuna mobil triciklik – a négyféle íz váltakozva található majd meg a kínálatban 
  • Homola Borterasz, Paloznak – 100% Balaton + sárgabarack
  • Miklóscsabi Pincéje, Mór – Királyleányka + narancs, eper
  • Bolyki Pincészet, Eger – Egri Bikavér + erdei gyümölcsök
  • Dúzsi Tamás Budapesti Borboltja – Rozé + eper
 
Az összes Anjuna ice pop, így a mostani boros Summerwine kollekció is tejmentes, gluténmentes; nem használnak hozzá glükózszirupot és a vegán diétát követők számára is fogyasztható. Egy-egy jégkrém kb. 84 kcal kalóriát tartalmaz – ez jóval kevesebb, mint amennyit egy hasonló méretű hagyományos jégkrémben találunk. Az alkoholtartalom miatt azonban kizárólag 18 éven felülieknek ajánljuk, és figyeljünk arra is, hogy - akárcsak a borfogyasztást követően – ne üljünk a volán mögé mindaddig, amíg szervezetünkben az alkohol teljes mértékben lebomlik!
Winelovers borok az olvasás mellé