Papírüveg – papírból készülő borospalack lehet a megoldás

Borászportál
2020. július 06., 11:42


Ötször könnyebb, mint az üveg és környezetbarát, mivel nagyrészt újrahasznosított papírból készül. Egy brit szaklap letesztelte az első „papírpalackot”.
Papírüveg – papírból készülő borospalack lehet a megoldás
Címlapkép: decanter.com
 
Ha tényleg működik és a fogyasztók elfogadják, „Frugal palack” névre keresztelt „borosüveg” forradalmasíthatja a borok csomagolását. Mindössze 83 grammot nyom, előállításának pedig hatodakkora a karbonlábnyoma, mint az üvegnek. A fejlesztő Frugalpac nevű cég állításuk szerint az angol áruházláncok komolyan érdeklődnek a termékük iránt.
 
 
A borosüvegek kiváltása évtizedek óta foglalkoztatja az iparágat. Számos ötlet merült fel idáig a reciklálható műanyagpalacktól kezdve a könnyített üvegen át a folyóbor népszerűsítéséig.
 

A Frugal palack alapanyaga 94%-ban újrahasznosított karton, maga a folyadék bent a bag-in-boxokéhoz hasonlatos műanyag zsákban van, ami szintén többször használatos. A műanyag zsák súlya 15gramm, szemben a tisztán műanyagból készült palackok 64 grammjával.
Az első Frugal palackba letöltött bor a Cantina Goccia 3Q 2017 volt. Akár szimbólikusnak is tekinthető ez, mivel a Cantina Goccia korábbi évjáratai rendszeresen érmet nyertek a Decanter World Wine Awardson, vagyis egy prémium tétel esetében tették le a voksot az új csomagolási forma mellett.

A Decanter.com le is tesztelte a kartonüveget. Mint írják, „ami elsőre feltűnik, hogy sokkal könnyebb, mint az üveg. Ideális lehet piknikekre, ráadásul nem csörög a táskában. Emlékeztet a bag-in-boxra, bár a mérete miatt kétségtelenül optimálisabb két főnek. Hátránya, hogy szintén nem látni, mennyi bor maradt még a palackban.” Kíváncsian várjuk a folytatást!
Winelovers borok az olvasás mellé