Összehasonlították a csavarzár és a parafadugó karbonlábnyomát, az eredmény zavarbaejtő

Borászportál
2020. május 08., 09:14


Egy új kutatás meglepő eredményt hozott. A környzettudatos fogyasztók készüljenek fel!
Összehasonlították a csavarzár és a parafadugó karbonlábnyomát, az eredmény zavarbaejtő
Címlapfotó: npr.org
 
A közvélekedés mostanáig hajlott arra, hogy a parafadugó előállítása jobban megterheli a környezetünket, hisz a paratölgyet előbb öntözik majd kivágják.
 

Ehhez képest elég megdöbbentő, hogy az Ernst & Young nem rég kiadott tanulmánya szerint a parafadugó előállítása karbonnegatív, vagyis összességében a termelés több szén-dioxidot köt meg, mint, amennyi a folyamat során a levegőbe kerül – olvasható a telegraph.co.uk oldalon.
 
Egészen pontosan azt találták, hogy míg a normál parafadugó előállítása 309 gramm, addig a pezsgősdugóé 562 gramm szén-dioxidot köt meg, ami abból adódik, hogy életük során a paratölgyek szén-dioxidot használnak a fotoszintézishez. Egy borosüveg átlagosan 1200 grammal terheli a környezetet, vagyis a parafadugó ezt közel a felével tudja csökkenteni pezsgő esetén.
 
A csavarzárak ezzel szemben (számos előnyük mellett) nem karbonnegatívak, nem lebomlóak és a belsejükben a zárómechanizmushoz műanyagot is használnak.
 

Arról, hogy a bor melyik alatt érzi jobban magát, melyikkel tárolható hosszabb ideig, rengeteg tanulmány született már, többek között itt lehet olvasni róla.
 
Winelovers borok az olvasás mellé