Pezsgőn innen, habzón túl

Borászportál
2016. július 24., 18:04


A világ minden táján készítenek pezsgőt, különféle szőlőkből és módszerekkel. Az etalonnak számító francia Champagne csak kivételes alkalmakkor kerül az asztalunkra, de szerencsére egy hétköznapon sem kell lemondanunk a buborékokról; a választék ugyanis végtelen.
Pezsgőn innen, habzón túl
Így válhat pezsgővé a bor:
 
 • méthode traditionelle, azaz hagyományos módszerrel, amikor a másodlagos erjesztés a palackban történik. Ilyen Champagne-on kívül például a Cava Spanyolországban vagy a Cap Classique Dél-Afrikában.
 • méthode transvasée, azaz transzfer vagy klasszikus eljárás, ilyenkor a pezsgő magnum palackokban (1,5 literes) erjed és érlelődik, majd nyomás alatt lévő, hűtött, zárt rendszerű tartályba kerül és itt történik a cukor beállítása is.
 • méthode Charmat, azaz tankos módszer, amikor a másodlagos erjesztés és a seprőn tartás is tankban megy végbe. Ez a leginkább pénztárcabarát és legkevésbé időigényes folyamat, ám ilyenkor a buborékok is apróbbak, de élesebbek.
 
Pezsgőn innen, habzón túl
 
Itthon a chardonnay-től a furminton át, a kékfrankosig szinte minden fajtából kóstolhatunk habzóbort, szerencsés esetben pedig pezsgőt is. Az itthoni pezsgőgyártás egyébként 1825-ig nyúlik vissza, akkor alakult meg ugyanis először Pozsonyban a Hubert Pezsgőgyár. Ezután jött a Palugyai, majd 1852-ben a Józsefvárosi, 1854-ben pedig a Budai Pezsgőgyár. 1876-ben már Pécsett is volt, mégpedig a Littke pezsgőgyár, végül pedig 1882-ben indult el a Törley pezsgőgyár története.

Szőlőfajtától és borvidéktől függetlenül is kategorizáljuk:
 
 • pezsgő (6 bar körüli nyomás, méthode traditionelle vagy klasszikus eljárással)
 • habzóbor (legalább 3 bar nyomás, tankos módszerel)
 • gyöngyözőbor (1-2,5 bar nyomás, tankos módszerrel)
 
Olaszországé az egyik legszélesebb választék:
 
 • Franciacorta (Lombardiából, chardonnay és pinot bianco szőlőkből, tradicionális módszerrel)
 • Asti (Piedmontból, 3,5-4 bar nyomás, nincs alapbor, hanem a magas cukorfokú édes mustból készítenek tankpezsgőt)
 • Lambrusco (Emilia-Romagna tartományból, lambrusco szőlőmustból és részben erjesztett csendes, édes borból készített tankpezsgő)
 • Prosecco (Veneto-ból, glera szőlőből, tankpezsgő)
 • Spumante (habzóbor, minimum 3,5 bar nyomással, drótkengyellel)
 • Frizzante (gyöngyözőbor, 1-2,5 bar nyomással, háncsszalag tartja a dugót a pezsgőn)
 
Pezsgőn innen, habzón túl
 
Készülnek izgalmas habzóborok ezen kívül például Ausztráliában is, mégpedig shiraz szőlőből (Sparkling Shiraz), a méthode Charmat módszerrel de palackban erjesztve is, sőt itt találkozhatunk még Lambrusco névre keresztelt, édeskés asztali borral, nem ritkán az ún. Bag In Box-os kiszerelésben. A Sparkling Shiraz-t érdemes egyébként kevésbé lehűteni, mint mondjuk egy Proseccot, illetve mindenképpen próbáljuk ki kedvenc paradicsomos pizzánk mellé!
 
A német Sekt egy helyi készítésű, eredetvédett területről származó pezsgőt jelent, de találkozhatunk itt Schaumwine névre hallgató gyöngyözőborral is. A piacra bombaként berobbanó, hagyományos módszerrel és champagne-i szőlőfajtákból készülő angol pezsgők pedig olyannyira sikeresek, hogy néhány vakteszten már francia társaikat is kiütötték a nyeregből. 
 
Tulajdonképpen minden borvidéken, ahol készítenek bort, készítenek habzóbort vagy pezsgőt is – valamilyen formában. Érdemes minél többet kipróbálni, megismerni és összehasonlítani, erre nyújt majd kiváló alkalmat a Buborék Kóstoló, ahol 20-féle buborékos tétel és ezekből kreált pezsgőkoktél is lesz!
 
Winelovers borok az olvasás mellé