Rókusfalvy Pál: „Egy estére bárki belepillanthat a borászok világába”

Geri Ádám
2018. április 19., 12:00


Több meglepetéssel is készülünk – mondta Rókusfalvy Pál, az április 20-i Borászok Borásza díjátadógála kapcsán. A díj alapítója a vele készített interjúban azt is elárulta, hogy kerül a pincekulcs a gálavacsora asztalára.
Rókusfalvy Pál: „Egy estére bárki belepillanthat a borászok világába”
Idén 12. alkalommal kapja meg egy kárpát-medencei borász a Borászok Borásza elismerést. A díjátadó gáláról a Borászportál a helyszínen élőben fog közvetíteni. Vannak-e olyan meglepetések, amikkel idén készültök, és amiket elárulhatsz előre?

Minden évben igyekszünk az eddigi hagyományaink mentén kicsit megújulni. Az est séfje évek óta Wolf András a Salon Étterem séfje, aki új kulináris élményekkel várja a vendégeket. Általában a döntősök legszebb tételeiből áll össze a borsor, amely így évről évre változik, és amelyre a séf megkomponálja az este menüjét. Ezen kívül kicsit a díszleteket, a megjelenést is átformáljuk, digitális elemeket is viszünk a látványba. Minden évben más személy nyitja meg a gálát, ezúttal Lévai Anikót, a miniszterelnök feleségét, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnökét kértük fel.
 

12 éve hoztad létre a díjat, mára mégis ezt tartják a borászok talán a legnagyobb szakmai kitüntetésnek, hiszen a kollégái választják ki mindig maguk közül a győztest. Büszke vagy rá, hogy presztízse lett a díjnak?
 
Büszke vagyok rá, egyben nagy felelősségnek is tartom. Amikor létrehoztam a díjat, még csak jó ötletnek tűnt, ám hamar kiderült, hogy ez igazából egy különleges alkalom. A különlegességet pedig az adja, hogy ilyenkor a szakma ünnepel és tényleg a legjobbak jönnek össze. Természetesen annak is van létjogosultsága, ha a tudósok, borbírálók, sommelier-k választják ki a legjobbakat, de ez nem mérhető össze azzal, amikor a borászok ünnepelnek valakit saját maguk közül. A díj egyik legegyértelműbb missziója, hogy általa a külvilág minden évben egy napra belepillanthat a borászok életébe. És ilyenkor tényleg az igazi világukat látjuk, mert érződik rajtuk ezen az estén, hogy komfortosan érzik magukat, örülnek, hogy teljesen rájuk van bízva az egész kiválasztás. Erre garancia a kuratórium, élén a borjoggal foglalkozó Dr. Prónay Bencével. Szóval ilyenkor minden a borászokról szól, mi csak a körítést, a díszletet biztosítjuk hozzá. Ezért is nagy felelősség, mert a borászok nagyon komolyan veszik.
 
Rókusfalvy Pál: „Egy estére bárki belepillanthat a borászok világába”

A gálán a Borászok Borásza díj mellett szintén a borászok szavazata alapján kiválasztásra kerül minden évben a Borászok Barátja is.
 
Ez is egy izgalmas pontja az estének, hiszen a borászok a civil világból jelölnek embereket, akik sokat tettek a magyar borok ügyéért. És megható jelenet, amikor az 50 borász átnyújt a győztesnek egy pincekulcsot és 1-1 palack bort. Előbbivel azt fejezik ki, a díj nyertese mindig szívesen látott vendég a pincéjükben. De általában igaz: látszik, a díjazott és a borász egyaránt úgy érzi, kölcsönösen sokat köszönhetnek egymásnak.

Mondhatjuk, hogy idén különösen emocionális a kiválasztás menete, hiszen nem csak az 50-be, de az 5 döntős közé is bekerült a tavaly elhunyt Konyári János?
 
Én nem éreztem ezt. Fontos elmondani, hogy ez nem egy posztumusz jelölés. Konyári János évek óta ott van az 50-ben, tavaly, amikor még élt, a legjobb 5-be is bekerült. A gyönyörű borai és az egész munkássága miatt van ott. Egyébként idén a fia is felkerült az 50-es listára.
 
Rókusfalvy Pál: „Egy estére bárki belepillanthat a borászok világába”
 
Tavaly avattátok a Borászok Borásza Csillagok Sétányát, ahova minden Borászok Borászának kikerül a neve. A borászokról az a kép él az emberek fejében, hogy visszahúzódók, nem szeretik a rivaldafényt, inkább a szőlőben, pincében érzik jól magukat. Mit szóltak a kezdeményezéshez?
 
Nagy megtiszteltetésnek tartják, örültek neki. Tavaly, amikor létrehoztuk a Sétányt, tartottunk egy kis avató ünnepséget, azon is örömmel vettek részt. Idén egyébként május 4-én lesz az április 20-i gála eredményének függvényében az avatás, ahova mindenkit várunk szeretettel egy koccintásra.

A Sétány a Bazilikával szemben található, turisták által is gyakran látogatott helyen, angol és magyar nyelvű kiírással. Hogy érzed, segíthet-e ez abban, hogy a világban minél többen megismerjék a magyar bort, a magyar borászokat?
 
Valóban eléggé szembetűnő a tábla a kétnyelvű szöveggel, és látjuk is a külföldiek részéről az érdeklődést. Észreveszik, elolvassák, értékelik, hogy információhoz jutnak a magyar borászokról. Természetesen nem kimutatható, hogy ettől utána több magyar bort isznak-e, de a tetszésnyilvánítás egyértelmű.
Winelovers borok az olvasás mellé