Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on

Winelovers
2023. október 27., 19:46


2023-ban a Romániából érkező borok különösen nagy sikert arattak a Winelovers Wine Awards borversenyen: 9 arany-, 27 ezüst-, és 7 bronzérem született, valamint 3 Best of díjat is román borok nyertek el. A Winelovers Wine Awards célja, hogy Közép- és Kelet-Európa legbefolyásosabb borversenyévé váljon, és platformot biztosítson a térség borászatai, a kereskedők, a szakértők és a fogyasztók egymásra találásának. Idén a versenyre 11 román pincészet nevezett, a legeredményesebbekből mutatunk be most néhányat, egy rövid bepillantást adva egyúttal Románia bortörténetére, termesztett szőlőfajtáira és borvidékeire.
 
Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on
A térkép készítője Iulian Bârbuceanu, a Román borok atlaszának szerzője
A mai Románia területén a bortermelés az ókorig nyúlik vissza: a Kr.e. 600-500 közötti időszakban a görögök a Fekete-tengeren keresztül hozták be a szőlőt erre a vidékre. A szőlő- és borkultúra felvirágoztatásában a középkorban a kolostoroknak volt nagy szerepe, különösen Valea Călugărească és Drăgăşani régióban valamint Erdély területén. A 19. századi filoxéravész, ahogy Európa nagy részén, itt is kiirtotta a legtöbb szőlőültetvényt. Az újratelepítések francia segítséggel történtek meg, a huszadik század elején pedig a szőlészeti szabályozások során kialakultak az első eredetmegjelölések. Az 1944-1989-es kommunista időszak alatt a sok őshonos fajta megfogyatkozott, a magasabb hozamot eredményező fajtákat preferálták. A rendszerváltás után külföldi befektetésekkel és uniós forrásokkal kezdték el az ország borászati ​​örökségének helyreállítását.
 
Az OIV statisztikái szerint Románia jelenleg Európában az 5., a világon pedig a 10. helyen áll a telepített szőlőültetvények összes hektárja tekintetében. A bornak viszont csak kis részét - kb. 5-6%-át - exportálják, a legtöbb borászat a hazai fogyasztásra támaszkodik. A főbb export piacok közé tartozik Németország, az Egyesült Királyság vagy Hollandia. Az országban a legnagyobb termelést néhány borászat adja, ilyen például a Recaş pincészet.
 
A román borvidékek az északi szélesség 44. és 48. foka között helyezkednek el, mérsékelt kontinentális éghajlaton, forró nyárral (magas júliusi átlag hőmérsékletekkel) és viszonylag kemény telekkel. A Fekete-tenger mérséklő hatása kedvez a szőlőtermesztésnek, a Kárpátok pedig elzárja az észak-északkelet felől érkező sarki és szibériai légtömegeket. Emellett azért előfordulnak -20 fokos telek, nyáron pedig viszonylag kevés csapadék esik, és emiatt a szárazsággal is olykor meg kell küzdeni. A talajok változatos skálája – a sziklástól a homokoson át az agyagosig – hozzájárul a borstílusok sokszínűségéhez.
 
Románia borvidékei: Moldvai borvidék, Bánsági borvidék, Dobrudzsa, Partium és Máramaros, Olténia és Havasalföld, Erdélyi borvidék, Duna-terasz, ill. szétszórtan homokos talajú területek a déli országrészben. Jelenleg a borvidékeken 33 bejegyzett OEM vagyis oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező terület található.
 
 
Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on
A térkép készítője Iulian Bârbuceanu, a Román borok atlaszának szerzője
 
 
Románia szőlőfajtái között megtalálhatók a nemzetközi és az őshonos fajták is. A legnépszerűbb világfajták a chardonnay, a pinot grigio, a sauvignon blanc, vörös szőlők közül a merlot, a cabernet sauvignon, a syrah és a pinot noir. A chardonnay és a cabernet sauvignon adják a legkiemelkedőbb, prémium tételeket. A legtöbb bortermelő vagy csak nemzetközi fajtákat vagy a nemzetközi és helyi fajták hibridjeit termeszti.
 
Az őshonos fajták közül a Fetească alba (fehér leányka), a Fetească regală (királyleányka), a Tămȃioasă Romȃnească, valamint a Fetească neagră (fekete leányka) és a Băbească neagră emelkedik ki. 
 
Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on
Recaş pincészet dűlők (fotó: Recaş )
 
A zászlóshajó fajta megtalálása Romániában még várat magára, de egyes pincészetek úgy vélik, hogy a helyi fajtákban sok lehetőség van. A Fetească Regală (az ország legtöbbet telepített fajtája) és a Fetească neagră jó eséllyel indulnak ezért címért. A Fetească neagră (Feketeleányka) Románia legrégebbi őshonos szőlőfajtája. Jól bírja a hideget és a szárazságot is. Későn érik, vastag héjú, erőteljes pigmenttel. Testes, közepes tanninú bort ad, manapság inkább fajtaborként készítik el, korábban gyakrabban szerepelt a világfajtákkal történő házasításokban. A jellegzetes Fetească neagră bor mély rubinvörös színéről, jellegzetes szederízéről ismert, emellett feketecseresznye, szilva és csokoládé fedezhető fel benne. Megfelelő pincében jól érlelhető. Sokoldalú szőlő, száraz, édes és félszáraz iskolázásban is ismert.
 
Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on
 Fetească neagră (fotó: SERVE)
 
Vannak kevésbé ismert, különleges karakterű vörös szőlőfajták, ilyen a Negru de Drăgășani és a Novac. Fehér fajták közül pedig a Francusa és a Șarbă (sárbö), amelyek Románia keleti részéről származnak, és nagyon szép karakteres borokat adnak: pezsgő alapbornak is kiválók, de élvezhető és egyedi csendes borok is készíthetők belőlük. 
  
Tudtad?Tămȃioasă Romȃnească az egyik legrégebbi fajta, amelyet világszerte termelnek. A magyarul román muskotálynak is nevezett fajta a francia Muscat Blanc à Petit Grains őshonos román klónja, annak illatos, szőlős, virágos és fűszeres aromáit egyesíti magában. 
 
Román borok a Winelovers Wine Awards-on
A Winelovers Wine Awards-ra 2023-ban a Recaș Pincészet, a SERVE Ceptura Pincészet, a Bogdan Birtok és a Via Viticola Pincészet nevezett a legtöbb borral, ezért az ő nyertes boraikat mutatjuk be. A négy pincészet jól mutatja a román borászatok sokszínűségét: a Recaș igazi nagyborászat, óriási export piaccal, a SERVE egy francia nemes és egy román borász együttműködésének eredménye a 90-es évek óta, a Bogdan biodinamikus irányt követve készíti borait, a Via Viticola pedig mind a boraiban, mind megjelenésében egy exkluzív irányvonalat képvisel, kiemelten kezelve az Aligote szőlőfajtát.
 
Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on
 
A Recaș Pincészet a cabernet sauvignon-okkal tarolt a versenyen, de egy helyi fajtával is kiemelkedett, valamint az ő boruk lett a Best of Romania díj nyertese is.
 
Cramele Recaș La Stejari Cabernet Sauvignon 2018 - 93 pont, Gold, Best of Romania
Cramele Recaș Sole Sauvignon Blanc 2022 - 91 pont, Gold, Best of Sauvignon blanc
 
Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on
Dr. Caroline Gilby Master of Wine a 2023-as Winelovers Wine Awards-on
 
A nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri által 93 pontra értékelt La Stejari Cabernet Sauvignon 2018 barrique hordóban töltött 12 hónapot, majd 18 hónapos palackos érlelés után került a boltokba. Illatában a cseresznye, a ribizli és az érett eper tiszta és intenzív aromái mutatkoznak először. Később a zsálya, az édes fűszerek, a szerecsendió és a fekete szarvasgomba jegyei tárulnak fel. A tanninok feszes testet kölcsönöznek neki, de jól kiegyensúlyozzák a gyümölcs sűrűségét. Mély bor, amely legalább 10 éves érlelésre alkalmas.
 
Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on
 
Sok érmet nyertünk, és különösen büszkék vagyunk a La Stejari Cabernet 2018 aranyérmére és a Best of Romania cím elnyerésére. Pincészetünk igen híres a fehérborairól - Solo Quinta, Sole stb. - de ez a díj bizonyítja, hogy mészkő talajú terroir-unk tökéletes a későn érő cabernet sauvignonhoz is.
 
Európának ezen a részén a pincészetek egészen újak, noha országaink évezredek óta készítenek borokat. Ahhoz, hogy megmutassuk magunkat, versenyeken kell részt vennünk, hogy összehasonlíthassuk a borainkat a világ más boraival. Egy verseny pontosabb képet ad az egyes tételekről, mint egy-egy kritikus véleménye, mert kevesebb a szubjektivitás, hiszen több zsűritag vakon kóstolja a borokat.” (Narcis Georgiu, sommelier, Recaș)
 
Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on
Cramele Recaș (fotó:Recaș)
 
A Temesvártól mintegy 40 kilométerre található Recaș pincészet Közép-Európa egyik legmodernebb technológiával rendelkező borászata, amely közel 1200 hektáron gazdálkodik a Bánsági borvidéken. Boraik a világ legrangosabb borversenyein kapnak elismerő díjakat. A román palackozott borok több mint felét 26 országba exportálják. 22 szőlőfajtát termesztenek, a területeiken sok különböző mikroklíma található, amelyek a helyi és a nemzetközi fajtákhoz is kiválóak. A Recaș tanácsadó borászai, Nora Iriarte és Hartley Smithers 18 éve csatlakoztak a pincészethez, valamint a cég tulajdonosai is képzett borászok, akik 1983 óta dolgoznak együtt.
 
A Bánsági borvidék Románia legkisebb borvidéke, amely az ország délnyugati részén található. Szőlőtermesztésének története a 3. századi Római Birodalom idejére nyúlik vissza. A borvidéket délről Szerbia, északról a Maros-völgy, keletről a Bánáti-hegység határolja. A térség borai jól ismertek telt illatukról és tartós aromájukról. A fehérborok hasonlóak a más hűvös éghajlatú európai régiókban, például Németországban készültekhez.
 
A Via Viticola a nemzetközi fajtákból készült tételekkel ért el sikereket, a chardonnay arany-, az aligoté ezüstérmet kapott.
   
Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on
 
A Via Viticola pincészet Dobrudzsa borvidékének legrégebbi dűlőjében, Saricia és Niculițel dombjai közelében található. A pincészet megőrizte a hagyományos módszereket is a borkészítés során (pl. szőlőválogatás), ugyanakkor borászaik mesterei az új borkészítési technológiák alkalmazásának is. A szőlőültetvény egyik emblematikus fajtája az aligote, amely Burgundia második fehér szőlőfajtája a chardonnay után.
 
Dobrudzsa a Duna deltájában található borvidék, ahol ősi borászatra utaló leleteket találtak, amelyek a bor ókori jelentőségét mutatják – erre a tényre az itteni borászok hihetetlenül büszkék. Egyik fő fajtája a Babeasca Neagra, amelynek termesztése a 14. századra nyúlik vissza, és mára nemzetközileg is elismertté vált. Ennek a fajtának a bogyói ritkák, sötétkék és lila színűek. Borai könnyűek és zamatosak, magas savtartalommal. Ízében aszalt szilva, rózsa, ibolya és írisz aromajegyei lelhetők fel.
 
Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on
 
A SERVE pincészet négy tételével is ezüstérmet szerzett.
   
A SERVE Ceptura NASUL MAESTRULUI 2021 házasítás négy olyan fajtát (sauvignon blanc, chardonnay, riesling, Feteasca alba) egyesít, amelyek a SERVE dűlőiben 2021-ben kiemelkedő minőséget produkáltak. A korábbi éveknél hidegebb év elegendő téli és tavaszi csapadékkal, kivételes frissességű, a megszokottnál kisebb cukorfelhalmozódású, de magasabb savtartalmú és intenzívebb ízű szőlő kinyerését tette lehetővé. A Ceptura NASUL CAVALERULUI 2018 vörös házasítás, amely a borvidékre oly jellemző fajtákból készült: a merlot, a cabernet sauvignon és a Feteasca neagra legszebb tulajdonságait hordozza.
 
Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on
 
A SERVE 30 éves hagyományokkal rendelkező családi pincészet, amely 1989 után az első magántulajdonban lévő borászat volt. Alapítója, Guy de Poix gróf a 90-es évek elején érkezett Romániába, és annyira beleszeretett a Fetească Neagră-ba, hogy célul tűzte ki ennek az őshonos fajtának a tanulmányozását, és azt hogy a fajta legszebb oldalát megismertesse a világgal. Ebben társa volt Aurel Rotarescu román borász is, akivel együtt dolgoztak a fajta felvirágoztatásán. 2014-ben, 3 évvel Guy halála után, nagy siker volt, hogy a Cuvée Guy de Poix tételük lett az első autentikus román fajtából készült bor, amelyet Robert Parker több mint 90 pontra értékelt.
 
Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on
 Mihaela Tyrel de Poix, a SERVE pincészet tulajdonos-ügyvezetője (fotó: SERVE)
 
Egy nívós borversenyen való részvétel már eleve nyereség számunkra. Bízunk az általunk készített borokban, küldetésünknek érezzük, hogy eljuttassuk őket a világba, és népszerűsítsük a román borokat a régióban, megszerezve nekik a megérdemelt elismerést.
 
Nekünk, közép-kelet-európai borászoknak kollektíven kell megváltoztatnunk egy régi előítéletet. Ennek a régiónak korábban nem a minőségéről voltak híresek a borai. Ezen változtatni kell ahhoz, hogy régiónk visszanyerje méltó helyét a minőségi bortermelők között, Európa nagyjai között. Lehet, hogy évekbe telik, de 10-15 év múlva már érzékelni fogjuk a munkánk eredményét. Egy nemzetközi versenyen elfoglalt jó helyezés előrébb visz ebben minket, az ügyfeleinknek könnyebb dönteni, egy díjnyertes bort szívesebben választanak. Továbbá segít abban, hogy összehasonlítsuk magunkat másokkal, és folyamatosan fejlődni tudjunk.
 
Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on
 SERVE palackok (fotó: SERVE)
 
Munténia Románia legmelegebb borvidéke, az ország déli részén található, ahol magas a napsütéses órák száma. A fehérborok ezért kisebb savtartalmúak, lágyabbak, a vörösborok pedig a szépen beérett alapanyag miatt testesek, gyümölcsösek, bársonyosak és egyensúlyosak. A borvidéken a merlot és cabernet sauvignon fajtákból készülnek a legszebb tételek. Egyes területeken a talajban magas a kalcium-karbonát koncentrációja, amely tökéletes az olyan aromás szőlőfajták termesztésére, mint a Tămâioasă Românească és a Muscat Ottonel.
 
Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on
Rose Murray Brown Master of Wine a Winelovers Wine Awards-on
 
A Bogdan Birtok ezüstérmet kapott a biodinamikus elvek szerint készített vörös-, és rozé boraira:
   
A Primordial Fetească Neagră 2020-ban a szezonális piros gyümölcsök, a meggy, a cseresznye és a fás karakter intenzív aromái dominálnak, együtt alkotva teljes harmóniát a markáns tanninszerkezettel, és az enyhén fűszeres hosszan tartó lecsengéssel.
  
Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on

 
Hiszem, hogy a borban a  terroir-nak kell kifejeződnie: a napnak, a szélnek, az esőnek, a földnek, az embereknek, egy nép történelmének, kultúrájának. Így született meg a Primordial Fetească Neagră. Ebben a palackban egy lenyűgöző világ rejlik, több ezer éves hagyományokkal, Dobrudzsa híres területéről." (Philippe Cambie borász)
 
A Bogdan Birtok 2011-ben jött létre, ekkor telepítették az első tőkéket a Dobrudzsai borvidéken. A teljes területet a holisztikus szemléletű biodinamikus szőlőtermesztés elvei szerint művelik (tanúsítványukat 2016-ban szerezték), ezzel Románia első biodinamikus gazdasága lettek. Filozófiájuk alapja az élet minden formája iránti tisztelet, amely megnyilvánul a természet, a Föld, a növények, az állatok, az emberek, és így a fogyasztóik felé is. Meggyőződésük, hogy igazán jó minőségű szőlőt csak a természet ritmusának teljes figyelembevételével lehet előállítani, így fejeződik ki a terroir a borban leginkább.
 
Best of díjas román borok a Winelovers Wine Awards-on
Best of Romania
Cramele Recaș La Stejari Cabernet Sauvignon 2018
 
Best of Sauvignon blanc
Cramele Recas Sole Sauvignon Blanc 2022
 
Best of Indigenous Black Grape Variety
Crama De Matei Patima după Matei Fetească Neagră 2020
 
 
Romániai borok sikerei a Winelovers Wine Awards-on
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé