Rozmaringbor, zsályabor, pitypangbor házilag

Borászportál
2013. július 18., 16:28


Recept - Magas a vérnyomása, rossz az emésztése, esetleg jobban izzad a kelleténél? Próbálkozott már a gyógynövény-borokkal? Próbálkozzon! Otthon, házilag. Megéri.
Rozmaringbor, zsályabor, pitypangbor házilag
 
Rozmaringbor, zsályabor, pitypangbor házilag
fotó: thevarietarian.com
Egy liter borhoz 10 g fűszer vagy gyógynövény szükséges, majd 10 nap szűrhetjük is le az italt. A szűrésnél fontos a tisztaság, ha kell szűrjük át többször is, mert máskülönben a bor zavaros lesz. A leszűrt és üvegbe töltött bort hűvös sötét helyen tároljuk, és csak korlátozott ideig. Ezekből a borokból is fontos a mérték csak napi 1-2 pohárral fogyasszunk belőlük.
Rozmaringbor
Vegyünk 1 liter száraz fehérbort és 3 nagyobb virágos ág vegyszermentes rozmaringot a kertből. A rozmaringot tegyük bele a jól kimosott tiszta üvegbe, öntsük rá a fehér bort, zárjuk le és négy hétig tegyük világos helyre. Ezután szűrjük le és töltsük kisebb üvegekbe.
Rozmaringbor, zsályabor, pitypangbor házilag
fotó: fid-gesundheitswissen.de
A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Fejfájás ellen szintén javallott. Napi 1-2 kanállal igyunk meg belőle.
Zsályabor
Szükségünk lesz 7 szép zsályaágra és 1 liter száraz fehér borra. Az eljárás itt is ugyanaz tegyük a megmosott zsályát az üvegbe, öntsük rá a fehérbort, zárjuk le az üveget, majd tegyük két hétre világos helyre. Ezután gondosan szűrjük le és öntsük át kisebb üvegekbe.
Rozmaringbor, zsályabor, pitypangbor házilag
fotó: nokedlis.wordpress.com
A zsálya latin jelentése „gyógyítani”. Franciául toute bonne-nak azaz „minden rendben”-nek nevezik, ami utal arra, hogy errefelé a zsálya bevett kedélyjavító „gyógyfűként” volt ismeretes. Az olaszoknál az általános egészségmegőrzés részeként fogyasztották a zsályát. A nők régóta alkalmazták tejelapasztásra is, sőt ösztrogéntartalma miatt a menopauza tünetei is jól kezelhetőek vele.
A zsálya a meleg forró nyári napokon üdítő és frissítő hatású lehet, sőt izzadás gátló hatása is van. Napi 1 deciliter ásványvízzel felhúzva nagyon finom.
Pitypangbor
30 dkg pitypangvirágot tegyünk az üvegbe és öntsük fel 1 liter száraz fehérborral. Az üveget jól zárjuk le és tegyük 14 napra világos helyre. Ezután jöhet a szűrés, és töltsük át kis két decis üvegekbe. A pitypang bornak olyan az íze, mint a száraz sherryé.
Rozmaringbor, zsályabor, pitypangbor házilag
fotó: Péter Kátai / flickr
A pitypangot már az ókorban is használták a gyógyászatban, ma is gyűjtik ilyen célból levelét és gyökerét. Gyomor- és bélbetegségekben szenvedőknél étvágyjavító és emésztést elősegítő. Magas kálium- és savanyú triterpénszaponin-tartalma miatt jó vizelethajtó is.
 
Winelovers borok az olvasás mellé