Szerdán kezdődik a Szegedi Borfesztivál!

Borászportál
2014. szeptember 16., 11:19


Rekordidő alatt épültek fel a faházak a Dóm téren, ahol a szegedi fesztiválnyár záró rendezvényére kerül sor szeptember 17-től 21-ig. A negyedik őszi bormustrát hatalmas érdeklődés övezte a borászok részéről: idén kétszeres volt a túljelentkezés.
Szerdán kezdődik a Szegedi Borfesztivál!
 
Szerdán kezdődik a Szegedi Borfesztivál!
A tavalyinál több faház épült a Dóm téren, a 70 borász mellett vendéglátósok és kézművesek is kitelepülnek, összesen 720 négyzetméteren.
A borünnep szerdán 17.30-kor egy impozáns szüreti felvonulással veszi kezdetét: a közreműködő néptáncosok a város hat pontjáról - hat egykori szőlőskert területéről - indulnak útnak, majd a Széchenyi téren egyesülve vonulnak végig a Kárász utcán és a Dugonics téren át a Dóm térig, ahol 18.30-tól egy igazi szüreti bál veszi kezdetét. A szüreti menetben szegedi és Szeged környéki táncosok, zenészek, lovasok és szekerek vonulnak majd, a borrendek kíséretében.
 
A zenélő óra alatt eddig minden évben más-más témában nyílt kiállítás. Idén a bemutató egy harctéri étkező- és ivóhelyiség világát idézi fel, mely szorosan kapcsolódik a 100 esztendővel ezelőtti első világháborús eseményekhez. Az évforduló alkalmából a kiállítás azt szeretné bemutatni, hogyan próbálták a katonák egy-egy lopott pillanatra elfelejteni a háború szörnyűségeit jó borok és jó barátok társaságában. A híres 46-os gyalogezredben harcoló szegediek több nagy csatában is részt vettek. A harctéri kantin és a korabeli fotókból összeállított tablók nekik állítanak emléket.
A fogadalmi templom árnyékában Idén is két színpadon zajlanak majd a programok. A helyi zenészek és a fiatal tehetségek mellett több ismert név is felbukkan a programok között. Koncertezik zenekarával Veres Mónika, a Komoly Férfiakkal kiegészülve Bornai Tibor és koncertezik Malek Andrea is. Fellép még Charlie, Mohamed Fatima, lesz Cseh Tamás emlékest, táncház és prímás találkozó. A humoristák közül idén Dombóvári István, Janklovics Péter és a Karinthy-gyűrűvel kitüntetett Szomszédnéni Produkciós Iroda lesz látható a borünnep öt napja alatt.
Szerdán kezdődik a Szegedi Borfesztivál!
A Bor téren a kulturált borfogyasztás alapkellékének számító üvegpohárból kétfélével készültek a szervezők. A kisebb, Szeged címerrel ellátott pohár borkóstolás után bármikor visszaváltható, ennek az ára 300 Ft. A nagyobb méretű, fesztivál emblémával nyomott pohár ára 500 Ft lesz, ezeket nem lehet visszaváltani. Azok, akik megvásárolják a Bortér feliratú emlékpoharat, egy tombolaszelvényt kapnak. A vasárnapi sorsolás fődíjának nyertese egy BMW-vel elutazhat Tokajba, ahol az Andrássy Rezidencián eltölthet egy kétszemélyes hétvégét a BMW C-Mobil Kft. jóvoltából.
A kilátogató vendégek idén először szavazhatnak is. A borászok közti versenyben négy kategóriában hirdetnek majd győztest. A legtöbb szavazatot kapott borászok egy erre az alkalomra készített egyedi emlékérmeket kapnak, melyek Szabó Géza ötvös mester érmeverdéjében készültek.
Winelovers borok az olvasás mellé