Szőlőművelési kisokos 2: a művelésmódok

Borászportál
2021. július 12., 00:00


Alapvető tény, hogy a szőlő kúszónövény, indái a törzstől 10 méternél nagyobb távolságra is eljutnak. A tőke korlátok közt tartása metszéssel érhető el. A szőlőtőkék alakítása minden évben a legelső munkafázis, amit el kell végezni a szőlőben.
Szőlőművelési kisokos 2: a művelésmódok
fotó: Borkollégium, Bortankönyv 1.
 
Különféle metszésmódokat, illetve ebből adódó tőkeformákat különböztetünk meg. A szőlő hajtásai valamilyen támrendszert igényelnek, mert maga a tőke és a veszszők sem alkalmasak arra, hogy önállóan növekedjenek. Nagyon meleg és csapadékszegény termőhelyeken – és általában ott, ahol erős a szél is – gyakran láthatunk ma is földön kúszó szőlőnövényeket is (pl. Andalúzia).
 
Az északi félgömbön azon a szélességi körön, ahol hazánk is fekszik, általában talaj közeli művelést kell végezni. Fő előnye a hőösszeg jobb kihasználása. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy az alacsony kordon vezérhuzala mintegy 60 centiméterre van a talajtól. Az alacsony művelésmód klaszszikus módozata a karós támasz adta tőkeforma, ami a sok évszázados gyakorlat továbbélése. Ennél a művelésmódnál a munkafolyamatok a metszéstől kezdve a zöldmunkákig és a szüretig sokkal több élőmunkát követelnek, mint a kordon (huzaltámasz) használata mellett.
 
A támrendszerek közül nálunk a karós támasz tekinthető a legrégibbnek, a hajtásokat egy földbe vert karóhoz rögzítették. A faágakból készült rudak és más faanyag különféle lugasok építésére adnak lehetőséget. A dróthuzalos támrendszer, azaz kordon az elmúlt kétszáz év hozománya, igen sok változata ismert. A minőség szempontjából kedvezőtlen az úgynevezett függönyművelés, amikor az egyetlen, közel 2 méter magasan levő huzalról a hajtások csüngenek, és a termés is magasan helyezkedik el.
 
A csüngő hajtást himbálja a szél, a sérülő fürtökre nézve ez komoly veszteséget jelenthet. Fontos megjegyeznünk, hogy a földből kiálló részt a tőke törzsének nevezzük, amely nemegyszer csak 10-20 cm magas (bakművelés), máskor eléri az 1,5 métert. A kordonművelésnél a törzsből kar(ok) ágaznak ki, ezeken van a termőalap, azaz innen nőnek ki az aktuális évben termést hozó hajtások. A tavaszi metszéskor eltávolítják az előző évben nőtt hajtásokat. Azok meghagyott csonkjának a neve két rügy meghagyása esetén rövidcsap, négy rügynél hosszúcsap és hat vagy annál magasabb rügyszám mellett szálvessző.
A legelterjedtebb művelésmódokat és a támrendszereket lássunk néhányat:
 
Bakművelés /gobelet (kehelyforma) 
Szőlőművelési kisokos 2: a művelésmódok
fotó: Borkollégium, Bortankönyv 1.
 
Guyot-művelés 
 
Ez a rövidvesszős művelésmód az olyan melegebb vidékeken népszerű, mint a Rhône-völgye, Rioja vagy Ausztrália régebbi ültetvényei. Mivel a levegőmozgás így gyenge, ez a megoldás nem megfelelő a nedvesebb éghajlaton, mert könnyen rothadás indulhat be. Mivel a tőkék közel vannak a talajhoz, a talaj menti fagyok gyakorisága is kizáró ok lehet egy-egy borvidéken.
 
 
Szőlőművelési kisokos 2: a művelésmódok
 
fotó: Borkollégium, Bortankönyv 1.
 
 
Royat-kordon
 
Főleg Burgundiában és Bordeaux-ban ismert. Itt a hosszú vesszőket párhuzamos/ oldalirányú drótokhoz igazítják, újabb termőágat létrehozva minden évben, egyet az egyes Guyot-nál és kettőt a dupla Guyot-nál. Ez ma világszerte a legelterjedtebb művelési mód, és alkalmazható szálvesszős váltómetszéssel vagy kordonkar/ termőcsap metszésmóddal is. A szálveszszőt (vagy a kordonkart) vízszintesen művelik (a szálvesszőket néha ernyőformára hajtják vissza, nehogy a törzs közelében lévő hajtások gyorsabban növekedjenek, mint a vessző végén lévők). A hajtások ezt követően függőleges irányban növekednek és azokat a támrendszerhez erősítik.  
 
 
Szőlőművelési kisokos 2: a művelésmódok
 
fotó: Borkollégium, Bortankönyv 1.
 
Ősi módszere ennek a szőlőlugas (pergola). Újabban – kevés napfénnyel, de gazdag termőtalajjal rendelkező vidékeken – új rendszereket fejlesztettek ki. A tőke törzsét vízszintesen növesztik, amelyen sok vessző növekszik mindkét irányban. Ez lehet alacsony kordon, az ún. Cordon de Royat (Royat-kordon), ami Champagneban használatos, vagy magas kordon, mint a Geneva Double Curtain (dupla függönyös).
 
Futó- vagy lugasművelés
 
Itt a tőkékből magas lugasokat alakítanak ki, ahol a szőlőfürtök kb. fejmagasságban helyezkednek el. A levelek lombozata itt védőárnyékként funkcionál a forró éghajlatokon. A szőlő ültetése megelőzheti a támrendszer kialakítását. Ahhoz, hogy a folyamat elkezdődhessen, a megfelelő oltványokat elő kell készíteni a telepítésre.
 
Szőlőművelési kisokos 2: a művelésmódok
 
fotó: Borkollégium, Bortankönyv 1.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé