Szőlősorokra néző panoráma, családias vacsorák és kiváló somlói borok


2022. november 03., 11:56


Az 5 Ház Borbirtok a Somló hegyen maga a nyugalom szigete.
 
Szőlősorokra néző panoráma, családias vacsorák és kiváló somlói borok
Kevés olyan világ zajától távoli szálláshelyet ismerünk, ahol valóban megvalósul a tökéletes pihenés. A Somló hegy északi lankáin található 5 Ház Borbirtok hangulatos présházaival, szezonális ételekkel, helyben készülő somlói boraival, privát jakuzzival és panorámás szaunaházzal biztosítja a teljes feltöltődést.
 
Szőlősorokra néző panoráma, családias vacsorák és kiváló somlói borok
 
A Somló hegy már önmagában ideális helyszín a kikapcsolódáshoz: a végtelen csönd, a háttérben magasodó Somlói vár, a különleges, kivételes adottságokkal rendelkező terroir-on termő szőlőfajták, amelyekből a híres somlói borok készülnek.
 
A Somlói borvidék hazánk legkisebb borvidéke. Területe kizárólag a Tanúhegy lankáit foglalja magába. A különböző oldalakon más és más jegyeket mutat a szőlészet. Az északi oldalon a talaj lösszel kevert bazalt és bazalttufa, ennek köszönhetik a borok az erős ásványos jelleget. A táj legjellemzőbb borai a juhfark, az olaszrizling, a furmint, a hárslevelű és a tramini.
 
Présházak föld alatti pincerendszerrel
Az 5 Ház Borbirtok a Somló hegy lábánál különleges “présházaiban” kínál szállást a vendégeinek. A birtok szobáiból páratlan kilátás nyílik a tájra, a présházaktól közvetlenül túraútvonal indul a várba, de a hegy és a környék nevezetességeit és természeti csodáit is érdemes felfedezni.
 
Szőlősorokra néző panoráma, családias vacsorák és kiváló somlói borok
 
A Juhfark présház a nászutas lakosztály, ez az egyik legcsendesebb, legeldugottabb apartman, amelyet leginkább párok választanak szálláshelyül. A kutyabarát Olaszrizling présház berendezését a francia városok hangulata ihlette, felső szintjén privát terasszal kilátás nyílik a várra és a szőlősorokra. A modern eleganciát sugalló Somlai présházhoz saját borospince tartozik, felső szintjének berendezése a bohém olasz világot idézi. A Furmint présház hangulata a szavannás afrikai tájra emlékeztet, míg a Hárslevelű présház nagy teraszával a többfős összejövetelek ideális helyszíne. A szálló vendégeinek reggelit és vacsorát szolgálnak fel, és a betoppanó vándorok számára is szívesen készítenek finomságokkal teli birtoktálat. 
 
 
Szőlősorokra néző panoráma, családias vacsorák és kiváló somlói borok
 
A présházak alatt kiterjedt borospince-rendszer bújik meg, és köti össze az épületeket a föld alatt. A szabályos értelemben vett boros pince a Hárslevelű présház alatt kezdődik, a wellness területe alatt folytatódik és egészen a Kupola-teremig húzódik a föld alatt. A hegybe süllyesztett, félig föld alatti, fűthető Kupola-terem akár 120 fős esküvők vagy koncertek megrendezésére is alkalmas.
 
Tradicionális borok és egy kísérletező borász
Az 5 Ház Borbirtok jelenleg 2,5 hektáron gazdálkodik, helyben készülő boraik tökéletesen hozzák a somlói ásványos ízvilágot. A juhfarkjuk vibrálóan eleven, ízgazdag bor, melynek savai nagy érési lehetőségeket tartogatnak. Kiváló választás egy elcsendesült elmélkedéshez. Az olaszrizling friss, jó szerkezetű, harmonikus savakkal és mandulás háttér ízekkel, hosszan érlelve igazán nagy testű bor válhat belőle. A furmint karakteres, élménydús, a borászat kvintesszenciája. A buborékok szerelmeseinek pedig a borászat gyöngyöző borai nyújtanak felfrissülést.
 
Szőlősorokra néző panoráma, családias vacsorák és kiváló somlói borok
 
Az 5 Ház Borbirtok borásza, Weingartner Olivér a fenti somlói borkészítési hagyományokat követő borokon kívül saját nevével is készít borokat. Ezek a borász kísérletező kedvéről tesznek tanúbizonyságot, amely megmutatkozik egyrészt az új fajták kipróbálásában, másrészt abban, hogy a Somlói borvidék tradicionális fajtáiból is készít más stílusban bort. Így született például juhfarkból egy pét-nat és egy narancsbor. A natúr borok iránti érdeklődése már a külföldi borászatoknál eltöltött időszak alatt kialakult, és ezt az irányt kívánja folytatni a továbbiakban is. 
 
A Winelovers 100 kiválasztásban idén Weingartner Olivér Bastard elnevezésű bora bekerült a TOP 20 közé a rozé kategóriában. 
 
Szőlősorokra néző panoráma, családias vacsorák és kiváló somlói borok
 
  
Winelovers borok az olvasás mellé