Tudod mitől függ, mennyire bírod az italt?

Borászportál
2014. szeptember 07., 19:59


Borfesztivál szezon van. Hétről-hétre jobbnál-jobb lehetőségek tárulnak ki előttünk a borkóstolásra. Azonban ha "túltolsz" egy-egy alkalmat, az kellemetlen következményekkel járhat. Te tudod, hol vannak a saját határaid?
Tudod mitől függ, mennyire bírod az italt?
 
Egy ausztrál ikerkutatás - amelyet a Vital.hu ismertet - szerint a genetikai térképünk határozza meg azt, hogy milyen gyakran tapasztaljuk meg a másnaposság kellemetlen érzését.
A férfiak esetében 45, a nőknél 40 százalékban a genetikán múlik, hogy milyen gyakran lesznek másnaposak. Az egyéb tényezők, amelyek szerepet játszanak a jelenségben nem kapcsolódnak a genetikához: számít ugyanis, hogy milyen gyorsan iszunk, eszünk-e szeszfogyasztás közben, továbbá milyen az alkoholtoleranciánk.
 
„Azok, akik ritkán másnaposak, rendszerint több alkoholt is fogyasztanak, ami sokat elárul az alkoholizmus valódi természetéről” – állítja a kutatás vezetője, Wendy Slutske, a University of Missouri-Columbia pszichológia professzora.
A szakember szerint a részegség és a másnaposság szinte minden ember esetében másképpen működik: vannak, akik már egy kis pohár italtól rosszul lesznek másnap, míg sokan bármennyit ihatnak, soha nem tapasztalnak kellemetlen tüneteket.
A kutatás során négyezer középkorú ausztrál ikerpár alkoholfogyasztási szokásait térképezték fel, különös tekintettel a másnaposság gyakoriságára.
Winelovers borok az olvasás mellé