Tuti bortippek tavaszra

Borászportál
2015. március 08., 21:53


Kisütött a nap, ébred a természet, kiabálnak a madarak a szőlőben és azok a borrajongók is elindulnak, akik télen csak az otthon melegéből gondoltak a pincetúrákra. Nekik (is) gyűjtöttünk néhány ötletet.
Tuti bortippek tavaszra
Jönnek a vadiúj borok!
 
Március 14-én például az egri Eszterházy Károly Főiskola Dísztermében mutatkoznak be a borvidék legkiválóbb Egri Csillagai! Az egri házasítás ötlete 2010-ben fogalmazódott meg, lényege, hogy az Egri Bikavér párjaként készüljön egy olyan fehérbor házasítás, amely, legyen az bárkié, a termőhelyi karaktert, sajátosságokat mutassa be. Az egri borászok a legújabb évjárat Egri Csillagait minden tavasszal együtt mutatják be a nagyközönségnek. 
 
De nem csak az egriek támadnak összehangoltan, hiszen várhatóan valamikor áprilisban jönnek a várva várt 2014-es Fuxlik is! A Fuxli a szekszárdi borászok siller márkája, így – a csillaghoz hasonlóan – egy borvidéki brand. Közkedvelt bor, valahol a rozé és a vörös között félúton – ezt a tulajdonságát a hosszabb ideig tartó héjon áztatásnak köszönheti. Van neki szabályozási rendszere is, aminek a lényege, hogy kékfrankosnak, vagy kadarkának kell a meghatározó fajtának lennie a borban. Várjuk őket!
Az említett két bortípuson kívül természetesen számos megjelenés vár ránk tavasszal. Elég, hogyha csak a borászok által a nyárra időzített habzóborokra, az illatos fajták boraira, vagy a még ki nem hozott rozékra gondolunk.
 
Beindulnak a rendezvények is!
 
A kisebb téli borkóstolók után végre jönnek a nagyobb fesztiválok is! Március 26-án, csütörtökön Budapestre, a Boscoloba érkeznek a badacsonyi borászok, a Badacsony New Yorkban nevű eseményre, hogy bemutassák legújabb boraikat. A tematika ezúttal az illatos Badacsony lesz. 
 
Tuti bortippek tavaszra
Fotó: Lodiwine.com
 
Idén először rendezik meg a Corinthia Grand Hotel Budapestben a Tokaj Grand Nagy Tokaji Kóstolót, ahol hazánk legfontosabbnak mondott borvidékét, annak világraszóló borait ismerheti meg a közönség, a szárazaktól egészen az aszúcsodákig. 
 
Etyek szerelmeseinek sem kell már sokat várnia a Tavaszi Etyeki Piknikre, hiszen április 11-én, szombaton 10.00 órától pezsgő- és borkóstolóval, gasztronómiai különlegességekkel várja látogatóit a Gasztrosétány. Lesz kézműves kiállítás és vásár, főzőverseny, piknikkosár-bérlés, és persze zenei programok, valamint nagyon jó borok is!
 
A nagy májusi fesztiváldömping előtt a kékfrankosok rajongóit várja majd a Sofitel Budapest. A Kékfrankos MOST Nagy Kékfrankos Kóstolón határon innen és túlról is érkeznek kékfrankosok, termelők, akik bemutatják a fajta sokszínűségét.
 
Május 8-10 között ismét vidám rozékkal és pezsgőkkel telik meg a Gesztenyés kert. A Rosalia az egyik leghangulatosabb borfesztivál, amelynek keretében tartják meg a Rosé és Pezsgő Mustrát is, az ország legszebb rozé, habzó és pezsgő boraival.
Winelovers borok az olvasás mellé