Újra itt a Sajtmustra, csak most Etyeken

Borászportál
2018. szeptember 18., 10:00


Kézműves sajtok, ízes programok: a Kárpát-medence legjobb sajtkészítői hozzák el remekeiket az etyeki Gasztrosétányra. Lesz idén sajtműhely vajköpüléssel és parenyica nyújtással, sajtverseny, gasztronómiai és kézműves vásár, sőt Sajtkukac játszótér, utcazene és számos élményprogram is.
 
Újra itt a Sajtmustra, csak most Etyeken
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete szeptember 29-én már hatodszor rendezi meg a Sajtmustrát, ezúttal az etyeki Gasztrosétányon. Erre a szép őszi szombatra Etyekre, az Újhegyi pincesorra költöznek a Kárpát-medence legjobb sajtkészítői, hogy bemutassák, kóstoltassák fantasztikus termékeiket. A kecskelábú asztalokon valóban a legfinomabb, a legmagasabb minőséget képviselő sajtokkal és egyéb tejtermékekkel találkozhatnak majd az ínyencek. Azonban nem csak kóstolni lehet majd a sajtokat: a bőrkötényes sajtmesterek elárulják a titkaikat is az érdeklődőknek a nagyon érdekesnek ígérkező Sajtműhely keretein belül! Itt megtekinthetjük a sajtkészítés teljes menetét, láthatjuk a sajtfüstölést és parenyica nyújtást, kipróbálhatunk a vajköpülést, és bátran kérdezhetünk is a mesterektől.  
 
A Workshop keretein belül a legkülönfélébb sajtokat kóstolhatjuk össze válogatott borokkal Herczeg Ági (nemzetközi borakadémikus, Master of Wine hallgató) útmutatásai alapján. Természetesen a profik részére lesz sajtverseny is, a látogatók pedig kedvükre válogathatnak majd a Gasztrosétány boros és ételkínálatból vagy szórakozhatnak a nagyszerű utcazenészek muzsikájára. A gyermekeket a Sajtkukac játszótér várja majd ahol szórakozás közben, ügyességi játékokon keresztül ismerkedhetnek a sajtkészítés folyamatával a tejfejéstől kezdve a sajthordáson és préselésen keresztül a kóstolásig.
 
Újra itt a Sajtmustra, csak most Etyeken

 
Íme a részletes program: 
Gingalló Csokoládéműhely
Nyitott műhely – csokoládékésztés bemutató (10:30, 12:00, 13:30, 15:00, 16:30 órakor)
Különleges kézműves csokoládék kóstolója egész nap a forró italtól a csokinyalókáig!
 
Sajtkukac játszótér
Ismerd meg a sajtkészítés folyamatát ügyességi játékokon keresztül: tejfejés, tej- és sajthordás, alvadék kezelés, préselés és kóstolás.
 
Aubergine Terasz
Padlizsán- és zakuszkakrém csészében
Grillezett gomolya salátával
BBQ pulled pork szendvics káposztasalátával és BBQ oldalas rozmaringos burgonyával
 
Desszert Pince
mézes- almás camembert pite
vörösborban párolt körte vaníliakrémmel és szőlőkrémes csokitorta
 
Gradowski Birtok
Hagyományos magyaros ételek és szekszárdi borok
 

 
Milán Pince – Zalán Faház: Gábor konyhája
Sült csülök és marhapörkölt tarhonyával és házi rétes
 
Sobol Pincészet és Erdélyi Ízek Udvara
Brassói lucskos káposzta, friss és érlelt sajtkülönlegességek, erdélyi miccs faszénen sütve
Etyeki borok, Tarpa pálinka, tiltott Csíki sör és sörpárlat
 
Árpás Laci Sonkamester Pincéje
Délvidéki ízek, grillvarázs
Kézművesek: Greta Handmade Design, Gyurma Trend, Jáger Juli Keramikus, Marmaladys, Sápi Gyümölcsborok, Schubert Méhészet, Sziráczki Glass
 
Halmi Pince
Folyóborok, borpárlatok és kézműves szörpök
Levendulás és mentás fröccs
Madzag & Csomó: karkötők, nyakláncok
 
Szent Orbán Pince:
Valaha Tanya
 
Etyeki Sörmanufaktúra
 
Tátrai Pince:
A pincészet borainak kóstolója és vására
 
Rezeda Terasz:
Boros sajtleves és szarvas-raguleves 
Lecsó tarhonyával, tarja, vagy csirke steakkel
Sajttorta szőlőlekvárral 
14:00 óra: Budai Project
 
Sajtkészítők utcája
A Kárpát-medence legjobb sajtkészítőinek bemutatója, kóstolója és vására 
 
EtyekVin Pince
Helyi borok és grillvarázs
 
Berényi Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek), Vabrik Pince (Etyek)
STELÁZSI – válogatott finomságok a kamrából
Caffé Go
 
Dvorák Vendégudvar
Parasztudvar-látogatás: birka, kecske, liba, kacsa és kicsinyeik
Füstölt vásár és falusi ízek: betyárleves füstölt hússal, csülkös-körmös pacalpörkölt, sült csülök párolt káposztával és grilltál
Szörp és lekvárvásár
 
Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd)
Borsajtoló - Ízpárosítás Herczeg Ágnessel (nemzetközi borakadémikus, az első magyar női Master of Wine aspiráns), valamint Gábossy Ádám (SZEGA Camembert Kft.) és Hegedűs Imre (Sajtkészítők Egyesülete) sajtszakértőkkel. Kezdés: 11.00, 13.00, 15.00 és 17.00 órakor. Regisztráció a helyszínen.  
11:00 - 15:00 óra: Szabadtéri gyermek- és kézműves programok
15:00-18:00 óra: Kaiser Zoltán és zenekara
Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására
Grill ételek és rétes
 
Etyeki Sajtútállomás:
Sajtműhely: bőrkötényes sajtmesterek avatnak be a sajtkészítés titkaiba. Lesz többek között parenyica nyújtás, vajköpülés, sajtfüstölés is!
 
Rókusfalvy Birtok:
Kóstoló és vásár a Birtok boraiból.
 
Buzál-Mórocza Pince
Kóstoló és vásár a pincészet boraiból, sajt és stifolder kóstoló.