Vedd fel a szép ruhád! - Borbálra készülődve

Nagy Zita
2011. február 11., 15:26


Megkezdődött a visszaszámlálás, hiszen már csak pár hét van hátra, és a VI. Magyar Borok Báljába indulók felöltik erre az alkalomra illő ruhájukat. Ma már nem kötelező hófehér tüll- vagy muszlinruhácskát viselni, de a báli öltözködés alapvető szabályait illik betartani mind a hölgyeknek, mind az uraknak.
Vedd fel a szép ruhád! - Borbálra készülődve
 
Ha bálba készülődünk, a legfontosabb teendőnk az lesz, hogy kiderítsük, milyen ruházatban illik majd megjelenni az esten, illetve be kell szereznünk az adott öltözéket. Éppen ezért nem árt időben elkezdeni e tevékenységet, megelőzve ezzel az elkésett ideges kapkodást, és a bál előtti napokban esedékes „Nincs egy rongyom se!”-mantrával párosuló kétségbeesett szaladgálásokat.
Az alapelvektől a Dress Code-ig
Frakk, szmoking, vagy öltöny? Nagyestélyi vagy „kis fekete”? Ha bálba indulunk, az első, és legfontosabb alapszabály, hogy mindenképpen a korunkhoz, testalkatunkhoz, és stílusunkhoz megfelelő ruhát válasszunk, mindezt valamilyen nemesebb kelméből (csipke, selyem, brokát, muszlin). Megkönnyíti a választást a Dress Code, vagyis az öltözködésre vonatkozó előírás, amely a White Tie-tól a Formal öltözködésen keresztül egészen a Smart Casual-ig terjed. Ha a meghívóban külön nem is tüntetik fel, bálokra mindenképpen a White Tie öltözködés előírásai vonatkoznak. Egyes bálokban a Black Tie, azaz szmoking és hosszú alkalmi ruha is elfogadott, de mindig nézzünk utána a pontos öltözködési előírásnak!
A White Tie a lehető legelegánsabb öltözet, ahol hölgyeknek kötelező a nagyestélyi - tehát a ruhának földig kell érnie -, míg az urak frakkot, hozzá fehér mellényt vagy selyem övsálat, és kézzel kötött fehér csokornyakkendőt viselnek (a fekete tilos, azt ugyanis a pincérek viselik).
 
Az urak számára néha engedményt tesznek, azaz elfogadható a szmoking is, de az egyszerű, sötét öltöny már kevésbé. Nem csak a stílusra, de a szabásvonalakra is oda kell figyelni: egy túl mélyen dekoltált estélyi ruha például nem feltétlenül vonzóvá tesz minket, hanem adott esetben sokkal inkább közönségessé.
Az ördög a részletekben lakozik
Egy egyszerű ruhát is rendkívül elegánssá lehet tenni megfelelő kiegészítők használatával. Természetesen a legfontosabb a „kevesebb néha több” elve, vagyis se ruházatunk, se ékszereink mennyisége és mérete, illetve frizuránk és sminkünk se lépje túl a jó ízlés határait. A kiegészítők viseletében is vannak szabályok. Amennyiben a hölgyek spagetti pántos, vagy ujjatlan estélyi ruhát viselnek, mindenképpen stóla vagy kepp dukál az öltözékhez, esetleg egy szép karpereccel kiegészítve. Ha a váll teljesen fedetlen, akkor hosszú kesztyűt kell viselni, emellett nagyon mutatós lehet egy nyakék. Divatos a tiara és egyéb hajékszer is, ezt azonban csak akkor alkalmazzuk, ha amúgy más kiegészítőket nem, vagy csak nagyon diszkréten használunk. A sminkünket is úgy kell megválasztanunk, hogy az a tompább báli fényekben is érvényesüljön, vagyis használhatunk erőteljesebb árnyalatokat, azonban kerüljük a sötét és vastag „vakolást”. Fontos kiegészítő még a táska, amely természetesen nem lehet a megszokott, hétköznapi, rohangálós, mindent elnyelő hatalmas táskánk. Legpraktikusabb a zsinórral összehúzható kis erszény, amelyet a csuklónkra akaszthatunk, vagy egy kisméretű, gyönggyel vagy strasszal díszített táska. A bálterembe úgysem illik mobiltelefont és hasonló „hozzánk nőtt” tartozékot magunkkal vinni, csak a legfontosabb kis kiegészítőket, úgy mint zsebkendőt (ezen belül is ruhazsebkendőt, a papír zsebkendő ugyanis tiltólistás darab), apró kiszerelésű dekorkozmetikumot, esetleg pici üvegcse parfümöt.
Nézzünk a lábunk elé!
Vagyis inkább a lábunkra. A legfontosabb része ugyanis öltözékünknek - bármennyire azt hinnénk, hogy leginkább rejtve van - a cipő, valamint hölgyeknél a harisnya, illetve uraknál a zokni. Mivel a báli szezon a téli hónapokra esik, a fagyos mínuszokban nem indulhatunk el leheletvékony harisnyában és könnyű kis cipellőben a bálba. Nem tiltott tehát csizmát felvenni, és abban érkezni a helyszínre, de ilyen esetben a báli cipőnket semmiképpen ne egy nagyáruház harsogó logóját magán viselő nejlonszatyorban szállítsuk, hanem inkább egy mutatós textilből készült kis táskában. A cipőcserét ne a ruhatár előtt, fél lábon egyensúlyozva hajtsuk végre, hanem a mosdóban. Tiltólistás darab hölgyeknél a szandál, de még az elől nyitott cipő is kérdéses. Uraknak frakkhoz mindenképpen lakkcipő dukál, méghozzá lehetőleg fűző nélkül. Azt gondolnánk, a hosszú estélyi ruha alatt úgysem látszik, hogy viselünk-e, és ha igen, milyen harisnyát, márpedig cseppet sem részletkérdés, mint ahogyan egyébként az uraknál is beszédes a nadrág alól kikandikáló zokni. Hölgyeknél a harisnyamentes láb szigorúan tilos. Az urak a fehér zoknit továbbra is bátran használják teniszezéshez, de a frakkhoz fekete selyem térdzokni illik. Ha a fenti alapszabályokat szem előtt tartjuk, elkerülhetők az öltözködésben a kínos bakik. Vegyük hát fel szép báli ruhánkat, és máris indulhatunk a táncba!
Borbálok anno – A IV. Magyar Borok Bálja
Sorozatunkban elérkeztünk a IV., azaz a 2009-es Magyar Borok Bálja felidézéséhez. Ebben az évben az Igazságügyi Palotából a Corinthia Grand Hotel Royalba költözött a borbál, melynek fővédnöke dr. Erdő Péter bíboros volt. Az est háziasszonyaként és házigazdájaként ismét a már jól összeszokott párost, Borbás Máriát és Dr. Csizmadia Andrást kérték fel. A megnyitó az Év Borászainak ünnepélyes bevonulásával kezdődött a Pannónia Női Borrend kíséretében. Az est zenei műsorában a Vivat Bacchus, a Cotton Club Singers, Csézy és Ákos léptek fel, de a közönség szórakozását táncos produkció, tombola és divatbemutató is színesítette. Sor került a minden évben odaítélendő Gál Tibor Emlékdíj átadására is: az Év Kedvelt Borásza Közönségdíjat 2009-ben Szepsy István vehette át. Az est folyamán a pálinka-, sonka- és sajtkóstolón túl természetesen borok kóstolására is lehetőség nyílt, így Tiffán Ede, Bock József, Gere Attila, Polgár Zoltán, Vesztergombi Ferenc, Thummerer Vilmos, Gál Tibor, Szepsy István, Árvay János, Kamocsay Ákos, Malya Ernő, és Figula Mihály egy-egy tételét ízlelgethette a báli közönség. A rendezvény csúcspontját 2009-ben is az az exkluzív borvacsora jelentette, ahol a kiváló borokhoz - vagyis Garamvári Vencel Chateau Vincent Evolution Rosé, Konyári János Szárhegy 2007, Takler Ferenc Szekszárdi Kadarka Siller 2007, Vincze Béla Egri Blauburger 2006, valamint Frittmann János Soltvadkerti kései Ezerjó 2006 tételéhez - kínáltak ínyenc fogásokat a bálozóknak. Érdemes tehát az idei, azaz a 2011-es VI. Magyar Borok Bálja menüjét tanulmányozni, hiszen idén is fantasztikus párosításokra számíthatnak a résztvevők.