Világhódító bortrend: a sauvignon blanc


2023. március 02., 14:22


A rozék, a buborékok és a koktélok trendje mellett vannak szőlőfajták, amelyek népszerűsége évről évre növekszik. A sauvignon blanc, az egyetlen aromatikus fehér világfajta, abszolút ilyen sikersztori.
Világhódító bortrend: a sauvignon blanc
Ha csak a legnagyobb termőhelyét, Új-Zélandot nézzük, ez a fajta jelenleg a borágazatuk leggyorsabban növekvő szegmense. A sauvignon blanc az Új-Zélandon termelt bor több mint 70%-át és az onnan exportált bor több mint 80%-át adja.* Ez a trend hazánk borfogyasztási szokásaira is kihat: sokan keresik kifejezett illata, gyümölcsössége és üdítő savai miatt. 
 
A fajta hazánkban a ’80-as évek elejétől szerepel az államilag minősített fajta katalógusban, és az elmúlt 20-25 évben terjedt el igazán. Jelenleg kb. 1000 hektárnyi területen termelik: legnagyobb mennyiségben az Etyek-Budai borvidéken és a Mátrában, de a Balaton mellett és a Móri borvidéken is megtaláljuk. Azért is válhatott itthon ekkora kedvenccé a fajta, mert
“egyesíti magában azokat a jellemzőket, amelyeket annyira kedvelünk: a jó savakat, amit például az olaszrizlingben szeretünk, és az összetéveszthetetlen gyümölcsösséget, amiért pedig általában az Irsait választjuk.”
Emellett közepes alkoholtartalma és viszonylag kis teste is kedveltté teszi, hiszen önmagában vagy a könnyedebb ebédekhez, vacsorákhoz is fogyasztható.
 
Lehetséges ízei között - az egres, vágott fű és bodza mellett - megjelennek a gyógynövényes-virágos ízek, mint a gyömbér, zöldfűszerek, citromfű, almavirág, spárga, zsálya, kapor; a citrusok - lime, citrom; valamint a körte vagy zöld dinnye is.
 
A hazai sauvignon blanc borok között megtaláljuk az újvilági stílushoz közel álló tételeket, de az illatban visszafogottabb stílusokat is, amelyek nem olyan erős aromájúak, mint újvilági társaik, de füves és citrusos jegyek gazdagon találhatók bennük, emellett rendkívül frissek és üdék.
 
Világhódító bortrend: a sauvignon blanc
 
A Borkollégium jóvoltából most a hazai sauvignon blanc stílusok profi ismerője lehetsz. A márciusban induló háromrészes kurzus alkalmával összesen 48 sauvignon blanc tételt ismerhetsz meg - alkalmanként 16-ot, és felfedezheted a közöttük lévő nagyobb vagy akár nüansznyi különbségeket, természetesen szakértők segítségével.
 
A kirobbanó frissesség és üdeség azok a tulajdonságok, amelyek a sauvignon blanc-t olyan közös kedvencünkké varázsolhatják, mint korábban az aperol spritz-et, ami - valljuk be - már kezd kicsit unalmassá válni. Szerintünk ideje új kedvencet találni!
 
Jelentkezz a Borkollégium sauvignon blanc kurzusaira, kóstolj, tanulj, és vidd haza ajándékba a Winelovers Selection Sauvignon Blanc-t!
 
 
* www.city-vino.com - Why Is New Zealand Sauvignon Blanc So Popular?

Winelovers borok az olvasás mellé