Világhódító útra indul a Villányi Franc - Videó!

Knap Gábor
2014. május 22., 09:43


A cabernet franc lesz ezentúl Villány kiemelt vezérterméke - jelentette be több borász közösen Villányban. A borvidéken termő cabernet franc-ok nemzetközi mezőnyökben is egyre-másra bizonyítják, hogy Villányban érdemes még nagyobb hangsúlyt kapnia ennek a vörösbornak.
Világhódító útra indul a Villányi Franc - Videó!
 
Világhódító útra indul a Villányi Franc - Videó!
A Villány-Siklósi Borút, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Villányi Marketing Műhely május 15-i rendezvényével a Villányi Franc kommunikációjának első alapkövét tette le. A jövőben kampányok, további nagy rendezvények segítségével szeretnék bevezetni, megtanítani a Villányi Franc márkát a borivó közönséggel és a szakmával.

Villány 100% cabernet franc, a cabernet franc pedig 100% Villány! - De miért épp ez a fjta?
Ipacs Szabó István a Vylyan Pincészet főborásza a rendezvényen kiemelte, hogy országos viszonylatban is vezetőnek számít a franc ültetvények területe a Villányi borvidéken, amely az összes termőterület több mint 14%-a. A meleg, de nem forró klímát kedvelő szőlő teret enged a borász személyiségének kibontakoztatására. A Villányi Franc megalkotásáért fáradozó pincészetek munkájának ez az időszaka kevésbé látványos és nem hivalkodó, de ez a "finomra hangolás" a legfontosabb feladat. A termék megítélésében fontos a külső világ véleménye és a hozzáértők visszajelzése is.
 
A Villányi Franc nemzetközi karrier előtt áll?
A 2014. május 15-i rendezvényen a meghívottak vertikális cabernet franc kóstolón vehettek részt a múlt- jelen-jövő tematikára felfűzve. A részvevő 18 pincészet egy idősebb, egy fiatalabb és egy még hordós tételt mutatott be, bizonyítva a franc sokszínűségét és határozott minőségi fejlődését, kiteljesedésének lehetőségét.

A program négy helyszínen futott párhuzamosan, amelyek között buszok utaztatták az érdeklődőket. Ezeken a helyszíneken - Gere Attila Pincészetében, a Vylyan Szőlőbirtok Pincészetében, Gere Tamás és Zsolt Pincészetében és a Bock Pincében – a házigazda franc-jai mellett vendég „kiállítók” is bemutatkoztak. Meg lehetett ízlelni a Csányi Pincészet, Günzer Tamás Pincészete, a Wassmann Bormanufaktúra, a Heumann Pincészet, a Janus Borház, a Malatinszky Organikus Szőlőbirtok, a Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet, a Jekl Pincészet, a Vinatus Pincészet, a Tiffán's Pincészet, a Mokos Családi Pincészet, a Polgár Pincészet, a Szemes Pince valamint a Szende Pince remekeit. Az egész napos kóstolót a Polgár Pincészet Bortrezorjának legnagyobb pinceágában felterített, hangulatos vacsora zárta.

Új minőségi kategória születik
A Villányi Franc összetett, gazdag, jó tartású, lendületes bor, illatos fűszerekkel, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal, azaz szép egyensúllyal - mondják egybehangzóan a villányi bortermelők. A Villányi Franc a jövőben a kommunikációs kampány mellett kiemelt minőségi kategóriát is kap. A szuper prémium kategória egyedül a Villányi Franc borokra vonatkozik majd.
Winelovers borok az olvasás mellé