Villányból jöttem, mesterségem címere: cabernet franc

Ferenczi Csilla
2015. november 19., 21:25


Bár a cabernet franc vitathatatlanul francia eredetű szőlőfajta, az elmúlt időszakban Villányban tündököl igazán. Nézzük, mit tartanak róla a helyi borászok, és mi az, amire nekünk is oda kell figyelnünk!
Villányból jöttem, mesterségem címere: cabernet franc
A Villányi Marketing Műhely, a Borút és a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsa már 2008 óta dolgozik közösen a borvidék stratégiáján. A boltok polcain az első Premium és Super premium borok tavaly novemberben mutatkoztak be. Ezek a helyi jelleget megmutató, eredetvédett, 100% cabernet franc borok, a sokatmondó kikerics-logóval ellátva, mely az eredetvédelmi törekvések jelentőségét hangsúlyozza. (Rémlik a néhai kétforintosról?)
Na, de miért pont a cabernet franc?
 
Kellett egy világfajta Villánynak, és mivel a franc önmagában ritkán jelenik meg, így kevesebb a vetélytárs – mondta Malatinszky Csaba. A nemzetközi versenyekről aztán egyre szebb eredményeket hozott a Villányban oly boldog cabernet franc (először Tiffán Edét díjazták 1991-ben, akit 1994-ben követett Gere Attila, 1996-ban Polgár Zoltán és 1997-ben Bock József), és akkor döntötték el: ez lesz a fajta.
 
Villányból jöttem, mesterségem címere: cabernet franc
Cabernet franc (Fotó: Steve Courson/Flickr)
 
Bock József szerint a franciák egyszerűen képtelenek megzabolázni a cabernet franc-t, többek között ezért is házasítják. Nem úgy itthon, Villányban, ahol szoros gyeplőre fogva megmutatja az igazi arcát. Villány ráadásul a Linbrunn pincészet szerint maga a magyar Bordeaux: tele van dombokkal, szőlőkkel és napfénnyel. Ezeken kívül pedig „évről-évre kiegyensúlyozott, kifinomult és harmonikus bort ad a franc, Kiss Gábor szerint meg sem fordul a kóstoló ember fejében, hogy ezt a szőlőt nem itt nemesítették.
 
A Cabernet Franc (más néven Bouchet, Breton, Bordo) – melyet már az 1600-as évek közepén ismertek és kedveltek Bordeaux-ban. Bogyói igen jól bírják a fagyot és ellenállóak a betegségekkel szemben. Leginkább házasításokban használják, de a Loire-völgyben és Magyarországon önmagában is príma borokat ad. Bora legizgalmasabb arcát 4-5 éves korában mutatja, amikor elképesztően gyümölcsös, fűszeres és komplex, de vannak olyan Loire-völgyi franc-ok, amik 10-15 év múltán hozzák legjobb formájukat (hála az élénk savaknak és ropogós tanninoknak).
 
Villányból jöttem, mesterségem címere: cabernet franc
Fotó: Vylyan.hu
 
Adott tehát egy vagány szőlő, és bizony adott a hely is, ahol – Gere Zsolt szerint – „a klíma szubmediterrán, mészkő az alapkőzet, amit lösz, agyag és barna erdőtalaj fed. Ezek az adottságok már több mint 2000 éve biztosítják az alapot a kimagasló borok születéséhez.”
 
A villányi borvidék 2800 hektárjának már 14%-át teszi ki a cabernet franc. Ez a szőlő körülbelül egy héttel a cabernet sauvignon előtt érik. Ennek köszönhetően még a hűvös évjáratokban is megvan az esélye, hogy az úgynevezett fenolos érettséget elérje, ami szép, lágy savakat, érett dús tannint jelent – mondta Tiffán Ede. Az 1991-es Év Bortermelője szerint ebben az érettségi állapotban sem ízben, sem illatban nem jelennek meg a – cabernet sauvignon-nál gyakran előforduló – vegetális illat- és ízjegyek. 
 
Milyen ételekhez válasszunk cabernet franc-t?
 
Villány kiválasztott szőlőfajtájának bora rengetegféle ételhez illik. Jól harmonizál paradicsomos alapú, zöldfűszer-hangsúlyos fogásokkal, lencséből, paprikából, káposztából készült ételekkel. Ha hús mellé innánk, akkor süthetünk malacot, készíthetünk pörköltet, húsgombócot. Sőt, a gyros és a jalapeno paprika is meghálálja a társaságát! Egyesk szerint pedig kb. 30 perc dekantálást követően a fűszeres jegyek kisimulnak, és a bor egyre csak gazdagodik.
 
Villányból jöttem, mesterségem címere: cabernet franc
 
Jancis Robinson master of wine szerint a cabernet franc az egyik ok, amiért érdemes Magyarországra jönni. Michael Broadbent master of wine szerint a cabernet franc Villányban találta meg szellemi otthonát. Malatinszky Csaba pedig így fogalmazott: „a franc az elegancia, a non plus ultra! Az elegancia számomra szinonimája a harmóniának, amelynek lényege a tökéletes egyensúly, a nagyzenekari megszólalás, a legmagasabb szintézis, a belső szépség kisugárzása - nekem ezt jelenti a cabernet franc.” Őt egyébként Steven Spurrier londoni gáláján monsieur Cabernet Franc-nak nevezte.
 
Hát így állunk. Szombaton a Corinthia Budapestben rengeteg (villányi) cabernet franc lesz kóstolható a Bordó Blend Nagy Bordói Kóstolón. Ezek után csak ajánlani tudjuk!
Winelovers borok az olvasás mellé