Villányi Franc-ok nyomában - ismerd meg a palkonyai Mokos Pincészetet

Knap Gábor
2016. október 24., 21:02


Egye jobb eredményekkel szerepel a magyar és nemzetközi borversenyeken a palkonyai Mokos Pincészet, amely már nagyon készül a Villány Invites Europe rendezvényre, amelyen a Villányi Franc lesz a főszereplő, de az ősz egyéb eseményein is találkozhatnak velük a borkedvelők.
Villányi Franc-ok nyomában - ismerd meg a palkonyai Mokos Pincészetet
Mokos Balázzsal első sorban a Villányi Francról, de amellett az idei szüretről, a rozéőrületről és arról is beszélgettünk, hol lesznek kóstolhatóak ősszel a boraik.
 
November 18-19-én újra megtartják a borvidéken a Villány Invites Europe rendezvényt. Tavaly a Loire menti termelőket hívták Villányba, mi az idei koncepció?
 
Igen, ebben az évben is megrendezi a Villány- Siklós Borút a rendezvényt, amely nagyobb lesz, mint tavaly. Amellett, hogy felvonultatja a Villányi Francokat, olyan európai bortermelőket is meghívunk, akik hisznek a fajtában és önállóan készítenek bort belőle.
 
Lesz egy szakmai nap, amikor magáról a fajtáról gondolkodunk, arról, milyen terroiron mutatja a franc a legjobb formáját, mi számára az ideális művelési és érlelési mód, és hogy mik a fejlesztendő területek esetében.
Ti milyen francokkal lesztek ott a rendezvényen? A 2011-es az aktuális, ugye?
 
Igen, az a forgalomban lévő tételünk, a szuper prémium kategóriába tartozik, és 4-5 hónapja lehet kóstolni. A 2010-es évjárat nálunk a sok eső miatt kimaradt, így a 2009-es után jön a 2011-es cabernet franc. El kell fogadni azt, hogy a borkészítésben nem tudunk mindent mi, borászok befolyásolni így szuperprémium borokat csak kiemelkedő évjáratokban lehet készíteni. Jelenleg a többi pincészetnél inkább a 2012-es ’13-as villányi francok vannak forgalomban, így érdekes lehet egy érleltebb változat, aminek több ideje volt pihenni a palackban. Nagyon szép, letisztult, és még bőven ereje teljében van.

Jól tudom, hogy nektek nagyjából egy területen vannak a szőlőitek, ugye?
 
Így van, egyben van 15 hektár szőlőnk a Villányi-hegység Palkonyához közel eső részén, a Weingarten-dűlőben. A szőlőink épp a hegygerincen fekszenek, így keleti-déli- és nyugati fekvésű részek egyaránt vannak. A villányi borvidékre jellemző fajtáink vannak ott. Azt gondoljuk, hogy igen előnyös a terület azon tulajdonsága, hogy két oldalról is erdő övezi, így ha nagyobb a forróság, akkor is jön időnként egy hűs szellő az erdők felől, aminek köszönhetően nem égnek el a savak, megmarad a boraink gyümölcsössége, ugyanakkor a napsugarak ilyenkor is érik a leveleket. A mészkő alapon kialakult löszös-vörös agyagos talaj pedig szintén az innen kikerülő borok előnyére válik.
 
Villányi Franc-ok nyomában - ismerd meg a palkonyai Mokos Pincészetet
A Weingarten-dűlő szőlői
 
Leszüreteltétek egyébként már a cabernet franct?
 
A cabernet franc szürete jelenleg is zajlik. Szakaszosan szedjük a szőlőt és a héten is szüretelünk még. Valójában egy kicsit kockáztatunk azzal, hogy fent hagyjuk a szőlők egy részét a tőkéken, mert az esős idő annyira nem kedvez, de a szuper prémiumnak szánt fürtök még kint vannak.
 
Összességében egyébként úgy gondolom, hogy jó lesz az idei évjárat. Jó időnk volt, nem voltak nagyon kiugró forróságok, de a mustfokok és az érettsége a szőlőnek megfelelő. Az utóbbi egy hónap esősebb időszakai miatt azért oda kellett figyelni, nehogy felüsse a fejét a rothadás, de azokon a tőkéken, amelyeken fent hagytuk a szőlőt, nagyon alacsony terheléssel dolgozunk, kitisztított, levelezett, egymástól jól elkülönített fürtökről beszélünk, tehát nem félünk a szőlőbetegségektől.
 
Csak a franc és a sauvignon van kint?

Igen, általában a kékoportó, amiből portugieser lesz, az első, amit elkezdenek a borvidéken szedni. Mi is így tettünk, abból már forgalomban is van az új, 2016-os rozénk, ami a Villányi Vörösbor fesztiválon debütált.
 
Az érési sor végén pedig a cabernet sauvignon, cabernet franc van, de egy-másfél héten belül azok is bekerülnek a pincébe.
 
Villányi Franc-ok nyomában - ismerd meg a palkonyai Mokos Pincészetet
Mokos szőlők Palkonyán
 
Visszatérve a Villányi Francra. Elég sok borversenyen indítjátok, és rendre jól szerepel, sőt, ha jól tudom, a Top 100 Bor kiadvány tesztjén is remekelt
 
Valóban egész sok versenyen szerepelünk. A marketingesünk szokta is mondani, hogy nem győzi frissíteni a plakátjainkon a versenyeredményeket… A Villányi Francunkat amilyen versenyre neveztük, mindig aranyéremmel, vagy valamilyen kitüntetéssel jött haza. Ez nagyon fontos nekünk, mert így is meg tudjuk mutatni, mennyire kiemelt szerepet tölt be a borvidéken ez a fajta, és fiatalabb pincészetként nagyon örülünk ezeknek a sikereknek.
 
És ha nem a franc, ki lehet nálatok még egy fajtát emelni, ami különösen fontosnak mondható?
 
A cabernet franc mellett a sauvignont mondanám. Mindkettő a komolyabb vörösborok világa, miközben tudjuk, hogy egy könnyebb vörösnek, vagy egy rozénak is megvan a piaca, és a kedvelői köre.

Van fehér borunk is, amelyet leginkább azért készítünk, hogy egy-egy jó borsort össze tudjuk állítani a saját tételekből. A Mokos Pincészetnek azon a 15 hektáron, amiről beszéltem, csak kék szőlője van. Siklósról szoktunk szőlőt vásárolni azért, hogy 1-2 fehérborunk is legyen. Idén muscat ottonellt, egy illatos fehérbort készítettünk, ami igazán jól sikerült. Egyre nagyobb divatja van a rozénak itt Villányban is, melynek nagy része nyáron fogy el. A rozé és fehérborokat tekintve folyamatos a kereslet növekedés, mi évről-évre 10-15%-al több bort készítünk az előbb említett tételekből. 

Hol találkozhatnak veletek a borkedvelők idén?
 
A Borkápolnában lesz egy önálló kósotló estje a Mokos Pincészetnek november 11-én, de megyünk a Gellértbe is a Márton Napi Borfesztiválra. Ezen kívül pedig ott leszünk a Bordói November Nagykóstolón is, és természetesen várunk mindenkit a Villány Invites Europera is!
Winelovers borok az olvasás mellé