VinCE Budapest - SZOMBAT

Borászportál
2014. március 02., 10:22


Összefoglaló - Szombaton folytatódott a VinCE Budapest. Tudósítóink egyik mesterkurzusról rohantak a másikra, és igyekeztek minél több eseményről beszálmolni, legyen szó a legjobb magyar fehér, illetve vörösborokról, a fővárosok borairól, vagy a Moët & Chandon pezsgőház legkiválóbb tételeiről.
VinCE Budapest - SZOMBAT
 
A VinCE Budapest második napján ezek a programok várták a vendégeket:
VinCE Budapest - SZOMBAT
Urban legends - városi (bor)legendák
Lapunk szakmai lektora, Kielmayer Kristian AIWS előadására kellett ugyan várni legalább 25 percet, de végül csak elkezdődött. A korai időpont miatt úgy tűnt, kicsit nehezen hangolódik rá a társaság a kóstolóra, de az első bor - Robert Schlumberger methode traditional pezsgője - azért segített.
A kóstoló koncepciója az volt, hogy bemutassa, milyen borok készülnek a fővárosokban, amelyekről első sorban nem az jut eszünkbe, hogy a virágillatú dombokra telepített tőkék között őzek és nyulak Disney stílusban bájolognak, sokkal inkább rohanó, zajos, sőt, szmogos betondzsungel.
A kóstolón Budapest mellett Bécs jócskán felülreprezentált volt, ennek két oka lehet, az egyik, hogy Kristian élete leginkább ehhez a két városhoz köthető, másrészt pedig - ahogy később elmesélte - nagyon nehéz beszerezni a borokat egy ilyen tematikájú kóstolóra.
A Schlumberger pezsgő után a Törley egyik legjobb tétele, az ugyancsak palackban erjesztett Francois Rozé következett, majd ismét jöttek az osztrák borok: Wieninger Gemischter Satz DAC, azaz bécsi eredetvédett vegyes fehér, amely úgy készül, hogy egy csomó szőlőfajtát (ez esetben müllet thurgau, zöldveltelini, pinot gris, rizling, tramini, silvaner, muskotály) együtt szüretelnek és dolgoznak fel.
VinCE Budapest - SZOMBAT
Ezek Fritz Wieninger szőlői, háttérben a várossal
Maradtunk Bécsben továbbra is a Mayer am Pfarrplatz Riesling Nussberg 2012-es tétellel, amelyben a Nussberg a bécsi dűlő neve, és egy gyümöcs orientált, harmonikusan minderélis bort ismerhettünk meg benne,
A budapesti Soós Borászati Középiskola merlot rozéja és cabernet franc bora után két pozsonyi bor következett volna, amelyek sajnos nem érkeztek meg, így ugrottunk egy kicsit, és a hatalmas chilei Concha y Toro (9 500 hektárjuk van, szerte Chilében) Diablo Carmenere borát kóstoltuk meg utoljára. A Santiagoban működő borászat érdekessége, hogy annyira városinak mondható, hogy a belvárosból metróval is el lehet jutni hozzájuk. A bor pedig - ahogy egy chileitől el is vártuk - szép, összetett, intenzív, az amerkiai tölgyfának köszönhetően vaníliás hangulatú, csokis feketeribizli szirup.
A kóstoló alapötlete nagyon tetszett, és érdemes lenne Lisszabon, Madrid, Ljubljana szőlőit is felfedezni, de bizonyára akad még számos ilyan főváros, ahol az egyre dráguló telekárak nem szorították ki a szőlőket.
 
Az eddigi legjobb mesterkurzussal indult a reggel
A résztvevők egybehangzó váleménye szerint a 2014-es VinCE Budapest legjobb előadása Elise Losfelt nevéhez fűződik, aki a Dom Perignon csúcspezsgőt is készítő Moët & Chandon pezsgőháztól érkezett Budapestre, hogy bemutrasson néhány nagyon különleges tételt. Mondjuk ezt. 
VinCE Budapest - SZOMBAT
Részletes beszámolónk itt olvasható!
Melyek a legjobb magyar fehérborok?
Erre a kérdésre kerestük a választ, amikor beültünk dr. Mészáros Gabriella AIWS kóstolójára délelőtt. Ki monda meg, hogy melyek a legjobb itthoni fehérek, ha már ezt a címet kapta a bemutató? Mekkora arc kell hozzá, hogy abból a számtalan borból, ami hazánkban készül, valaki kiválasszon tizenhármat és kijelentse: ezek a legjobbak? Igen? És mért pont ezek?
A választ itt rejtettük el.
 
A vén Duna borai
Kézenfekvő volt, hogy valamelyik évben a VinCE-n előkerüljön ez a téma, hiszen a Duna a második leghosszabb folyam Európában. Németországban, a Fekete-erdőben ered és miután 2850 kilométert tesz meg, belefolyik a Fekete-tengerbe. Földrajzi, kulturális, történelmi állandóság. A partjain pedig szinte minden szakaszán kiváló borok készülnek. Ezekről szólt Caroline Gilby MW előadása.
VinCE Budapest - SZOMBAT
Caroline Gilby előadás közben
A folyó tíz országon halad keresztül. (Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária, Moldova, Ukrajna) Ezek az országok egytől-egyik gazdag borkultúrával és szőlőművelési hagyományokkal rendelkeznek.
Takaró Rita kóstolási jegyzete:
Egon Müller Riesling QBA 2011 (Németország) - Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete – meghatározott területről származó minőségi bor. Az Egon Müller Pincészet a Mosel borvidék egyik nagyon fontos szereplőre. A bor maga pedig könnyed, ropogós, kis maradék cukis friss rizling, vibráló savakkal. Erős kezdés!
Chateau Bela Riesling 2012 (Szlovákia). A Dél-Szlovákiaban található Chateau Béla egy 5*-os luxus hotel. Boraikat Egon Müller és Miroslav Petrech borászok közreműködésével készítik 2011 óta. Fő irány a különleges rizling és cabernet sauvignon borok készítése. A pohárban lévő bor szép példája az ottani törekvéseknek. Nagyon egyensúlyos, szép ásványos rizling, hosszú lecsengéssel.
Ilocki Podrumi Grasevina Premium 2011 (Horvátország). Ilok Horvátország leg-északkeletibb régiója és az Ilocki Podrumi a vidék egyik legrégebbi pincéje. A bor a grasevina szőlőfajtából készült. Illatában botritiszes és késői szüretelésű jegyek fedezhetők fel. Ízben száraz, érett gyümölcsös vonulat fut.
Aleksandrovic Trijumf Barrique 2012 (Szerbia). Az Aleksandrovic pincészet története több, mint 100 éves hagyományra tekint vissza az Oplenac régióban. A birtok „Triumpf” brendje a második világháború előtt királyok boraként volt számon tartva. Rendszerváltás után, 2000-ben született újra a birtok. A magas minőség az elsődleges cél. Ez a bor egy Sauvignon Blanc, Chardonnay házasítás. Nagy test, erős hordó hatás, illatban és ízben egyaránt. Egyensúlyos, szép bor!
Weninger Kékfrankos, Blaufränkisch „Saybritz” (Ausztria)  A Saybritz dűlő Dél-Burgenlandban, Eisenbergnél fekszik. A borászat a soproni borvidéken és Burgenlandban egyaránt rendelkezik birtokokkal, a családi borászkodás 1921-ben indult útjára. A köves terroir szép jegyei megmutatkoznak ebben a kékfrankosban. Meggy és feketebogyós gyümölcsök dominálnak, melyet a szép fahasználat ízvilága tesz még kerekebbé. Nagyszerű bor!
Borovitza Gamza 2011 (Bulgária) – Bulgária északnyugati régiójában elhelyezkedő Borovitza borászat kadarka (gamza) szőlőfajtából készült bora. Nagyon gyümölcsös és fűszeres, szép hosszú lecsengéssel. A magyar kadarkától testesebb, érettebb jegyeket mutató bor.
Davino Domaine Ceptura 2009 (Románia) A birtok a 90-es években kezdte meg a működését Dealu Mare régióban. Ez a bor Cabernet Sauvignon, Merlot és Feteasca Neagra szőlőfajták házasításából készült. Testes, határozott vörösbor erőteljes, de nem túlzó tanninszerkezettel. Füstös, fűszeres, trüffeles illat és íz kavalkád. Nagy potenciálú bor.
Negru de Purcari (Moldova) Délnyugati régió - Purcari. A Pincészet neve azonos a régió nevével. A Purcari birtok története az 1800-as évek elejére vezethető vissza. 2003 óta működnek új formájukban. Cabernet Sauvignon, grúziai Saperavi és a moldáv Rara neagră szőlőfajták házasításával készült ez a bor. Komplex illatú és ízvilágú bor. Érett szilva, vaníliás fűszeresség.
 
Megkóstoltuk a vörösök legkiválóbbjait is
Szombat estére még a VinCE Budapest is képes kocsmává változni. Hatlamas tömeg, a nevesebb pincészetek pultjainál teljes káosz, pláne, hogyha esetleg nyílik valami különlegsebb bor. Habár a látogatók egy része panaszkodik, hogy nincsenek ott az egyes pincészetek legjobbjai, de a bulis közönséget ez nem is zavarja. A rendezvény hivatalosan nyolckor bezár, szóval ki kell használni le kell inni a 12 000 forintos belépőt.
Az viszont új jelenség, hogy a partiarcok a kóstolókra is beülnek. Mészáros Gabriella bemutatója, amelyben az országra legjellemzőbb vörösborokból mutatott be tizenhármat, fél hatkor kezdődött, szóval épp abban az időpontban, amikor a négy körül érkezettek már be vannak mókulva és fél hét felé rájönnek, hogy még hátravan az előadásból fél óra, pont a legizgalmasabb tételek, de sok a duma. Unatkoznak, beszélgetnek. Hihetetlen, hogy rendesen fegyelmezni kell, mint az iskolában...
VinCE Budapest - SZOMBAT
A Pannon Bormíves céh boraiból tartott kóstoló részletes beszámolója itt olvasható!
Winelovers borok az olvasás mellé