Zágonyi Károly huszárvirtusa tovább él Villányban – a világ egyik legmodernebb aktív háza épül a borvidéken

(X)
2021. április 25., 08:50


A Streit-Zagonyi Borászat első bora – nem meglepő módon – egy klasszikus Bordeaux-i házasítás volt, a Union. A 2015-ös évjáratból származó blend szinte azonnal ismertséget szerzett, nagyrészt annak köszönhetően, hogy bekerült az illusztris Borkiválóságok közé.
Zágonyi Károly huszárvirtusa tovább él Villányban – a világ egyik legmodernebb aktív háza épül a borvidéken
A borászat mottója sokatmondó: Érték. Elegancia. Élmény. A Streit-Zagonyi csapatának meggyőződée, hogy a múlt, a jelen és a jövő is fontos szerepet játszik abban, hogy méltó borokat tegyenek le az igényes borfogyasztók asztalára. A múlt történelmi és családi hagyatékai fontos táptalajt adnak Streit György tulajdonosnak, akinek nagyanyai ágon felmenője volt Zágonyi Károly. A Bem tábornok mellett harcoló katona az 1848-49-es szabadságharc huszártisztjeként és az amerikai polgárháború egyik hőseként – az északi seregek oldalán – olyan szellemi és emberi hagyatékot adott, amelyre büszkén lehet építkezni. A hazaszeretet, a bátorság, a harcos szellem a borászat filozófiájában is visszaköszön. A jelen az építkezésről szól, mind a világ egyik legmodernebb pinceépületét, mind a márkát illetően. A jövő pedig egyértelmű: még inkább megismerni a szőlőterületeket, az ott szerzett tudást, a minőségi alapanyagot átranszformálni a modern és energiahatékony technológia révén, és emlékezetes élményt adó borokat készíteni azoknak, akik szeretik a harmóniát és kifinomultságot.
 
Zágonyi Károly huszárvirtusa tovább él Villányban – a világ egyik legmodernebb aktív háza épül a borvidéken


Villány elegáns és kifinomult arca
 
Aki kóstolta már boraikat, tudja, hogy Villány kifinomult, elegáns arcát képviselik. A jó időben szüretelt, érett (fenolosan) és nem túlérett szőlő, a kiváló területek, a remek fajtaszerkezet, a jól választott hordó, mind fontos elemei a Streit-Zagonyi mátrixnak.
 
Zágonyi Károly huszárvirtusa tovább él Villányban – a világ egyik legmodernebb aktív háza épül a borvidéken


Minőségi élményt adó, szerethető, és a szó jó értelmében, populáris borok fogannak a Streit-Zagonyi név alatt. A borászat mintegy 7,5 hektáron gazdálkodik – Siklóson és Villányban -, amelyet nem is szeretne erőteljesen növelni. Az emberi lépték megtartása fontos cél, emellett a minőség folyamatos fenntartása motiválja a borászt és az egész csapatot.

Jól megválasztott fajták
 
A borászat szortimentje nem túl széles, de sokan, sokféle élményre találhatnak boraik kortyolása közben. Nem hiányozhat a kínálatból a Villányi Franc, a merlot, a cabernet sauvignon, de a kékfrankos sem. Nemrég, egy fontos szakmai zsűri 2016-os kékfrankosukat beválasztotta Magyarország 10 legjobb kékfrankosa közé.
 
Zágonyi Károly huszárvirtusa tovább él Villányban – a világ egyik legmodernebb aktív háza épül a borvidéken
 
A portugieserre épülő Dilara pedig egy tartalmas, mégis könnyedebb szórakozást ígérő történet, vörösborbarral átitatva. A borhoz kapcsolódó történet honlapjukon is olvasható, melyet egyszerűen, egy okostelefon és egy QR-kód segítségével olvashat el az, aki szellemi táplálékra is vágyik. Természetesen a Union is fontos küldetéssel kerül polcokra és az éttermi asztalokra. Magas minőséget képvisel, megfizethető áron.
 
Ma már nem hiányozhat egy villányi pincészet szortimentjéből a frissességet, üdeséget sugárzó fehérbor és rozé sem. A Fremont névre keresztelt fehér házasítás váza a régióban elterjedt és kedvelt hárslevelű, amelyet a chardonnay és egy icipici ottonel muskotály tesz igazán szerethetővé. A rozé kékfrankosból készül, és frissessége mellett tartalmas kalandot ígér.

Otthon vagyunk Villányban
 
A várhatóan ősszel átadásra kerülő villányi pinceépület igyekszik mind azt visszatükrözni, amit a borászat és tulajdonos eddig is képviselt: környezettudatosságot, magas minőséget, fenntartható gondolkodást, s nem utolsó sorban élményt. A világon is szinte egyedülálló aktív épület lehetőséget teremt a felelős és fenntartható gazdálkodásra. A jövőt építve ez elengedhetetlen feltétel.
 
A mai kor legfontosabb energiahatékonyságú megoldásai a világ egyik legmodernebb energiahatékonyságú épületévé teszik a villányi borászat csodaszámba menő épületét.
 
Zágonyi Károly huszárvirtusa tovább él Villányban – a világ egyik legmodernebb aktív háza épül a borvidéken

Kistelegdi Istvánt, a Streit-Zagonyi Borászat épületkomplexumának megálmodóját a fenntarthatóság, az energiahatékonyság, egy olyan koncepció kidolgozása, egy olyan aktív épület megalkotása motiválta, amely hosszú távon is többet ad, mint visz.

A terület kiválasztását is elsősorban az határozta meg, hogy a helyi klimatikus viszonyokat figyelembe véve leginkább kihasználhatóak legyenek a természet energiái, szél és napfény.

Olyanról már biztosan sokan hallottak, hogy autókat, hajókat, repülőgépeket rendszeresen tesztelnek szélcsatornában. De egy leendő borászati épületet? Kistelegdi István építész hosszasan tesztelte a makettet egy speciális – a helyi körülményekre szabott – szélcsatornában, ahol a tájolás és az évszakok jelentette változások is a szimuláció részét képezték.
 
Energiadizájn ihlette formák és megoldások

Az épület formája úgynevezett energiadizájn tervezési módszer segítségével született meg. Az alsó rész ferdített hajó formája a hőveszteség csökkentését segíti, míg a felső piramis az előnyös áramlástan miatt lett így kialakítva. A két beépített szellőzőkürt segítségével a természetes szellőzés is biztosított az épületben.
 
Zágonyi Károly huszárvirtusa tovább él Villányban – a világ egyik legmodernebb aktív háza épül a borvidéken
 
Az épületburokban úgynevezett kopoltyúk is helyet kaptak, amelyek az aktuális szélmozgásra reagálva biztosítanak optimális energiahatékonyságot.
 
 
A hamarosan átadásra kerülő épület – amellett, hogy hatékonyan használja a természetes energiaforrásokat – különleges panorámát nyújt Villány ikonikus hegyére, a Szársomlyóra.
 
Szerepjáték a palackban
 
Ismerjék meg a történelmi szereposztást honlapjukon (streit-zagonyi.hu), amelyből kiderül, melyik bornak milyen a személyisége, karaktere. Az ezredes, a tábornok, a tizedes és a többiek várják, hogy bemutatkozhassanak.
 
Streit-Zagonyi Borászat Villány
Union 2017
Cabernet sauvignon-cabernet franc-merlot


A borászat számára az egyik legkedvesebb és legfontosabb bor. Benne van három Bordeaux-i fajta uniója, egybefonódása. Benne van Zágonyi Károly hitvallása, az, hogy az északi seregek unióját választotta, szíve szerint.

Ebben a borban visszaköszön mindaz, amit a borászat képvisel: Érték. Elegancia. Élmény.

A Union 2015-ös bemutatkozása adta az első olyan visszajelzést a borászatnak, amelyből erőt és inspirációt nyerhetett.

A 2017-es Union folytatja azt az utat, amelyet elődje megkezdett. Minőség és élmény szempontjából egy prémium házasításról van szó, amely kedvező ára miatt, egy szélesebb réteg számára is lehetőséget biztosít arra, hogy belekóstoljanak Villány hagyományokon nyugvó, mégis ízig-vérig modern stílusába.

A 2017-es Union tartást adó vázát a cabernet sauvignon adja. Intenzív gyümölcsössége, sokrétűsége és szerkezetet adó tanninjai és savai igazi vezérré teszik a házasításban. A cabernet franc hozza a rá jellemző fineszt, fűszerességet, míg a merlot csomagolja bársonyba az egész koncepciót.

A bor elérhető a borászat webshop-jában (streit-zagonyi.hu/borok), illetve az ország több elismert éttermében, fontos vinotékájában.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé