5 étel borokhoz, amelyekért megőrülnek majd a barátaid

Borászportál
2015. április 17., 21:35


Habár mi is imádjuk őket, de itt az ideje kitörni a zsíros kenyér – grissini – pogácsa szentháromságból, hogyha borhoz illő falatokról beszélünk! Mutatunk öt olyan ötletet, amelyekkel igazán leveheted lábukról a vendégeidet!
5 étel borokhoz, amelyekért megőrülnek majd a barátaid
Fotó: Wallpapergang.com
1. Pirított gyökérkenyér paradicsomsalátával és burrataval
 
 
A burrata egy olasz sajtspecialitás, amely ránézésre a mozzarellára hasonlít, ám valójában egy töltött „sajtbatyuról” van szó, amiben belül tejszínesebb, tehát gazdagabb, zsírosabb „töltelék” kap helyet. Itthon viszonylag nehéz beszerezni, de megpróbálhatod jó minőségű mozzarellával is helyettesíteni. A paradicsomsalátához friss, lédús paradicsomot, és illatos bazsalikomleveleket használj. A kenyér pirításakor és a saláta ízesítésekor pedig ne sajnáld az olívaolajat!
 
Borajánlat: friss kékfrankos szekszárdról, kadarka, esetleg siller formájában
2. Érzéki falatok: eper és csokoládé
 

Klasszikus összeállításnak számít, mégis ritkán találkozni vele, pedig nagyon egyszerű elkészíteni, a hölgyek oda vannak érte, és ráadásul épp ezekben a hetekben fordulunk rá az eper szezonra! Fontos, hogy várd meg, amíg ízletes és illatos hazai epret lehet kapni, és a csokoládé kiválasztásánál is légy körültekintő! Mi nem javasoljuk hozzá a 80% feletti kakaótartalmú, túlzottan karakteres étcsokikat, inkább valahol 60-70% környékén lehet a megfelelő, de ez egy olyan műfaj, amiben az ember szívesen próbálkozik…
 
Borajánlat: tény, hogy nem könnyű, de egy pinot noir, vagy egy portugieser jó választás lehet

3. Bundás brie vagy camembert
 

Egy közkedvelt recept, amely bátran variálható, hiszen a sajt mellé becsempészhetünk a batyuba almát, körtét, mézet, vajat, vagy akár fahéjat is, ráadásul szintén nem nehéz elkészíteni. Lustábbak akár leveles tésztával is nekiállhatnak.
 
Borajánlat: nagyban függ attól, hogy mik kerültek a sajt mellé, hogyha te is körtével, almával, esetleg egy kis mézzel dolgozol, itt az ideje előszedni a tokaji édességeket!

4. Ne félj a gyümölcsöktől!
 

Mindig arról beszélünk, hogy egy borban milyen szépen meg tudnak jelenni egyes gyümölcsök aromái. Miért lenne hát bűn csodálatos, lédús, friss gyümölcsökkel együtt fogyasztani kedvenc borainkat? Kiegészítésnek természetesen itt is szóba kerülhet a sajt, vagy a kenyér, de gondolj csak bele, milyen óriási élmény megérezni a sárgabarackot egy tokajiban, a fekete ribizlit egy shirazban, vagy a zöldalámát egy sauvignon blanc-ban…
 
Borajánlat: itt tényleg csak a képzeleted szab határt…

5. Terülj-terülj asztalka – mert úgyis ezt imádja majd mindenki a legjobban
 
5 étel borokhoz, amelyekért megőrülnek majd a barátaid

Tulajdonképpen úgy is mondhatjuk, hogy a fentiek végtelenségig variálható kombinációja. Sajtok, szalámik, sonkák, gyümölcsök, olíva. Nem a mennyiség, hanem a változatosság a fontos! Próbálkozz több féle olívabogyóval, esetleg szárított és nem füstölt sonkával, kolbásszal, változatos sajtokkal! A legjobb, hogyha többen összejöttök, és mindenki készül néhány érdekességgel, így még színesebb lesz a kínálat, és a költségek is megoszlanak.
 
Borajánlat: a borbeszerzést is dobjátok szét, aztán, ha befutott mindenki, állítsátok fel a legjobbnak tűnő sorrendet a borok között!
Winelovers borok az olvasás mellé