Mádi a legjobb étterem, az év borászata Budaörsön van

Borászportál
2016. november 16., 21:00


Megjelent a Gault&Millau Magyarország 2017, az étteremkalauz megjelenésével egy időben pedig kiosztották az idei Gault&Millau díjakat is. 
Mádi a legjobb étterem, az év borászata Budaörsön van
Gusteau Kulináris Élményműhely, Mád Fotó: panoramio.com
A Gault&Millau Magyarország étterem- és borkalauz 2017-es kiadását kedden mutatták be Budapesten, a kalauz 231 magyar étterem mellett 569 bor tesztjét is tartalmazza, ezek mellett a magazin bemutat még 163 borászatot és 244 felsőkategóriás szállodát.
 
A kiadvány bemutatóján egyúttal díjazták azokat is, akik a gasztró területén a Gault&Millau szempontrendszere szerint kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A szakmai zsűri döntése értelmében idén a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely lett az év étterme, az év konyhafőnöke címet a tatai Platán étteremben dolgozó Pesti István érdemelte ki, a budapesti Rosenstein családban pedig az év étteremtulajdonosát tisztelhetjük.
 
A magazin természetesen a borászokra is gondolt, az év borászata szerintük a budaörsi Szentesi Pince lett. Szentesi József borászt a legeredetibb magyar borászként aposztrofálták, aki a kísérletező, hagyománykutató borkészítés mestere.
 
Mádi a legjobb étterem, az év borászata Budaörsön van
Az év éttermének járó díjat Horváth Gábor, a Gusteau vezető séfje vette át (Fotó: MTI)

A Gault&Millau az 1960-as években jelent meg először Franciaországban, az alapítóknak (Henri Gault és Christian Millau) az étteremkritika és az értékelési szempontrendszer megújítását köszönhetjük. Az egységes pontrendszer lehetővé teszi az egyes országok éttermeinek nemzetközi összehasonlítását is. Magyarország 2011-ig az osztrák étteremkalauzban jelent meg, az első önálló itthoni Gault&Millau 2012-ben jelent meg.

Come de Chérisey, a Gault&Millau francia elnöke megjegyezte, hogy a magazin tisztában van azzal a kemény munkával, amit a séfek végeznek egy-egy étterem életében. A neves francia kiadvány ugyanakkor nem pusztán a séfeket, illetve az éttermeket díjazza. Aranyszalag Minőség tanúsítvánnyal ismerik el a legkiválóbb alapanyagokat, hiszen ezek nélkül minőségi gasztró sem létezne. Idén az Akasztói Szikiponty érdemelte ki ezt az elismerést a szakemberek szerint.
 
A Gault&Millau idén a következőket díjazta:
 
  • Az év konyhafőnöke – Pesti István (Platán étterem, Tata)
  • Az év étterme – Gusteau Kulináris Élményműhely (Mád)
  • Az év étteremtulajdonosa – Rosenstein család (Budapest)
  • A vidék vendéglője – Kisvendéglő a Hargitához (Békéscsaba)
  • A magyar gasztronómia reménysége – Garai Ádám (Olimpia étterem, Budapest)
  • Az év feltörekvője – Pajta bisztró (Őriszentpéter)
  • Alternatív vendéglátás – Beszálló Food Bar (Budapest)
  • Az év borászata – Szentesi Pince (Budaörs)
  • Aranyszalag Minőség Tanúsítvány – Akasztói Szikiponty (Akasztó)
 
(MTI)
 
Winelovers borok az olvasás mellé