Chardonnay-hoz tarantula, skorpióhoz pinot noir dukál

Zacsek Ágnes
2016. augusztus 27., 19:54


Egyre többször találkozunk a rovarfogyasztás jelenségével, de eddig ilyet még nem láttunk. Itt az első bor-bogár párosítás!
Chardonnay-hoz tarantula, skorpióhoz pinot noir dukál
Fotó: 1zoom.net
Megérkezett a világ első listája, amely rovarokat párosít össze hozzájuk illő borokkal – számolt be a kétségkívül hiánypótló összeállításról a Daily Mail. A kalauzt a Laithwaite borkereskedés készítette.
 
Az ehető rovarokat magas fehérjetartalmuk miatt napjainkban már superfoodként tartják számon. Ázsia egyes részein, Latin-Amerikában és Afrikában két milliárd ember él, akik étrendjüket már ezekkel az állatokkal egészítik ki.
 
A borkereskedés szerint chardonnay-hoz a tarantula, a rozé pezsgőhöz a grillezett sáska, a sherry-hez az óriás vízibogarak, a shiraz-hoz pedig férgek illenek a legjobban.
A Laithwaite szóvivője a MailOnline Foodnak elmondta, hogy elvégeztek egy kutatást is, és kiválasztották, melyek a legkelendőbb ehető rovarok, sőt az ízeltlábúak a legelőkelőbb vendéglátó egységekben is helyet kaptak már. A világ legjobb éttermének számító Nomában Koppenhágában a tatárbeefsteaket például hangyákkal szolgálják fel, sőt, a Michelin-csillagos séf, David Faure is beletette étterme alternatív menüsorába azt a pástétomot, amelyet tücskökkel szolgáltnak fel, a londoni Archipelagóban pedig a csokoládés sáskákat ajánlja a pincér.
 
„A rovarok Mexikóban már azt aztékok óta elfogadott és hagyományos ételnek számítanak. Ezeket itt több száz éve fogasztják” - nyilatkozta a mexikói Manzanilla Étterem séfje, Benito Molina a lapnak.
 
Chardonnay-hoz tarantula, skorpióhoz pinot noir dukál
Fotó: Earthtouchnews.com
 
Beth Willard a Laithwaite borszaküzlet képviseletében elmondta, hogy átlagosan több mint 10 ezer palack bort kóstolnak évente, de soha nem gondolták volna, hogy borválogatást alkotnak majd a rovarokból készült ételek mellé – azonban mostanában úgy látszik, van erre kereslet.
 
Az ENSZ egyébként készített egy listát azokról az ehető rovarokról, amelyekre fenntartható élelmiszerforrásként számítanak a jövőben.
 
No, de nézzük az ízeltlábúakat és a hozzájuk legjobban illő bort!
 
Chardonnay-hoz tarantula, skorpióhoz pinot noir dukál
Fotó: Winerist.com
 
  • Ázsiai skorpió - A skorpióknak erős, keserű aromájuk van, ezért általában édes chili szósszal tálalják őket – a lap pedig pinot noir rozét ajánl hozzájuk, hiszen az kiegyenlíti az édes és savanyú ízek közti különbséget.
  • Lisztbogár - A mogyorós ízéhez és a könnyű, ropogós textúrájához leginkább egy viognier passzol, ez jó kombinációja a teltségnek és a gyümölcsösségnek.
  • Tarantula - A madárpókokat általában jól átsütve fogyasztják, hasonlóan a halakhoz és a chips-hez. Élénk, testes chardonnay illik a halas aromájú pók mellé.
  • Férgek - A férgeknek egyedi ízük van, amely kicsit hasonlít a szalonnára, így mindenképp vörösbor illik hozzájuk. Valami, ami egyszerre fűszeres és gyümölcsös, mint egy shiraz.
  • BBQ sáskák - A sáska íze kicsit egy egzotikus bár snackjeihez hasonlít. A BBQ fűszerezés miatt egy kissé édesebb ízhatású bor való hozzá. Egy könnyed pezsgő jól működhet mellé…
  • Csokis sáskák - Ezeknek a sáskáknak íz íze kicsit a napraforgó magéra hasonlít, de a csokoládé édességét is felismerhetjük bennük. Egy nagyobb, robusztusabb bor passzol hozzájuk, édes gyümölcsös aromával.
  • Fokhagymás szöcske – Ennek van egy földes, füves aromája és nagyon ropogós a textúrája, ezért krémesebb száraz pezsgőhöz ajánlják.
  • Óriás vízibogár - A vízibogár torának és potrohának íze egy kicsit hasonlít az édes fésűkagylóéhoz, míg a fej mintha ánizzsal lenne meghintve, így olyan bort kell hozzá találni, amely illik a tengeri és erősebb aromákhoz. Ilyen választás lehet a száraz sherry, amelyben a citrusos és mogyorós ízek kiegészítik a bogár komplex ízvilágát.
  • Zöldhangyák - Enyhén savanyú és ropogós ízük miatt jól mennek hozzájuk a gyümölcsös és virágos jegyekben gazdag fehérborok. Mondjuk egy fűszeres tramini. 
  • Tücskök - A tücsök íze a legnehezebben megfogható, így gyakran fokhagymával és sóval készítik el. Testes fehérbor megy hozzájuk a legjobban.