Erre a hírre sok ínyenc szíve fog megszakadni

Borászportál - MTI
2015. április 02., 00:00


Hiszen lesz, aki nem jut majd el Párizsba május 21-24. között, amikor az első Taste of Paris nevű kóstolófesztivált rendezik. Az eseményen 14 Michelin-csillagos séf ételeit is kóstolhatják majd a látogatók.
Erre a hírre sok ínyenc szíve fog megszakadni
A helyszín a Grand Palais lesz
A gasztronómiai rendezvény 2004-ben Londonban indult útjára és eddig mindegy 22 város csatlakozott hozzá. Párizsban tizennégy Michelin-csillagos helyi séf egy-egy fogását is megkóstolhatják majd az érdeklődök. Rajtuk kívül további harminc, első osztályú párizsi étterem mutat be két-három ebéd, illetve vacsorafogást. 
 
A Grand Palais kiállítócsarnokban megrendezésre kerülő fesztiválra 35 és 115 euró közötti áron vásárolhatók belépők, amelyekkel egy-egy pohár bor vagy pezsgő mellé különböző számú fogásokból választható kóstolónyi adag. 
 
Jean-Francois Martins, Párizs turizmusért felelős alpolgármestere szerint a párizsiaknak „nem kell szégyenkezniük egy ilyen rendezvény miatt, amely a világ számos táján jól működik. Ugyanakkor a párizsi rendezvény nem lehet a londoni fesztivál halvány másolata, tipikusan párizsivá kell válnia”. 
„Ha egy város évi 16 millió külföldi látogatót fogad, muszáj új eseményeket kitalálni, mert nem egyszerűen az a cél, hogy idecsaljuk az az embereket, hanem az, hogy legközelebb is visszahozzuk őket” - tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a külföldi turisták 38 százaléka elsősorban a gasztronómia miatt keresi fel Párizst, ahol mintegy 7 ezer vendéglátóhely várja az ínyenceket. 
 
A gasztronómiai rendezvény két fővédnöke Joel Robuchon és Alain Ducasse Michelin-csillagos séfek. Utóbbi „fantasztikus kezdeményezésnek” tartja a londoni fesztivált, amelyhez Párizsnak szerinte azért is csatlakoznia kell, hogy bebizonyítsa, képes integrálódni a gasztronómia világszintű fellendülésébe. Emlékeztetett arra, hogy nemzetközi szinten folyik a kommunikációs és marketing verseny, amelyben „Párizsnak a másságát kell tudnia megmutatni”.
 
A háromnapos találkozón főzőtanfolyamokat is rendeznek, és mintegy száz gazda friss termékeiből a kiállítócsarnokban felállított piacon válogathatnak a francia gasztronómia kedvelői.
Winelovers borok az olvasás mellé