Ezek a borok hizlalnak a legjobban

Borászportál
2015. március 16., 21:12


A bor pozitív élettani hatása nem elhanyagolható. Nem csoda, hogy régen egyenesen gyógyszernek tekintették. De fogyasztásakor - alkohol és maradékcukor-tartalma miatt - plusz kalóriákat viszünk be vele a szervezetünkbe. Így sajnos nem csak jót tesz, hizlal is.
Ezek a borok hizlalnak a legjobban
Forrás: Irunonnutrition.com
Alkohol nélkül nem létezne bor, de épp ez a tulajdonsága az, ami miatt mértékletesen kell fogyasztani. Nézzük meg, milyen alkotóelemei vannak a teljes erjedésen átesett boroknak!
 
A fehérbor 70-85%-a víz, 11-14% alkohol, 15-18% visszamaradt szárazanyag-tartalom, úgynevezett extrakt. A vörösbor esetében magasabb egy-egy értékkel az alkohol és az extrakt tartalom százalékos aránya.
De mi van az extraktban? Glicerin, sav, ásványi anyagok, fehérjék (nitrogénvegyületek), tannin, vitaminok, illat-és aromaanyagok, vörösborok esetén színanyagok is. Ha elpárologtatnánk a bort, akkor csak ezek az összetevők maradnának vissza. Fontos, ha ez az érték magas, akkor komoly beltartalmat rejt a palack.
 
Mi a helyzet az egyes borok kalóriamennyiségével?
 
Alkohol-
tartalom (v/v %)
Egy 0,75l-es palack
alkoholtartalma (gramm)
Egy 0,75l-es palack
kalóriatartalma (kcal)
Példák
10 60 420 német száraz rizlingek, muscato d'asti, félédes rizlingek, néhány aszú, szamorodni (általában maradék cukrot tartalmazó borok)
11 66 462 félédes pezsgők, félszáraz rizlingek, édes szamorodni, kései szüret
12 72 504 friss, reduktív borok, szürkebarát, cserszegi fűszeres, irsai olivér
13 78 546 ide sorolható már néhány vörösbor is, kékfrankosok, bikavérek, fehérek közül: furmintok, hárslevelű
14 84 588 bordeaux-i fajták elsősorban, californiai chardonnay
15 90 630 itt már az erősített borok is szóba kerülhetnek: sherry, portói, madeira
 
Napi 30 gramm alkohol még egészségügyi szempontból ártalmatlan, sőt a bor esetén ez jótékony hatású. Egy alacsonyabb (11-12%) alkoholtartalmú borból fél üveget is el lehet fogyasztani, míg egy 13%-os esetében 3 deciliter ez a mennyiség.
 
Ne feledkezzünk meg a borok, pezsgők maradékcukor-tartalmáról sem! A kalóriatartalom kiszámításakor ezt is figyelembe kell venni, hiszen ez is megnöveli a bevitt energia mennyiségét. Az aszúkban, édes szamorodnikban és édes pezsgőkben lehet, hogy kevesebb alkohol van, de a cukor mennyisége több, mint a száraz borok esetében.
Winelovers borok az olvasás mellé