Nincs is illatosabb és finomabb a frissen készült fasírtnál! Az ízhatás tovább fokozható, hogyha egy kellemes, gombás szósszal tuningoljuk az egészet. A zöldséges, boros szósz kiváló párja lesz a főtt burgonyának, amivel az egészet tálaljuk. Aranyvasárnapra kiváló étel!
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús
- 1 szikkadt zsemle
- 1 kis fej hagyma
- 10 dkg póréhagyma
- 10 dkg sárgarépa
- 40 dkg gomba
- 1 csokor petrezselyem
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 csipet szárított kakukkfű
- 1 csipet majoránna vagy oregano
- 1 tojás
- só
- bors
- olaj
- 2 dkg finomliszt
- 2,5 dl száraz fehérbor
- 1 zöldségleveskocka
- 1 dl tejszín
Elkészítés:
A zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apró kockákra, a pórét és a sárgarépát karikákra, a gombát vékony szeletekre, a petrezselymet finomra vágjuk.
A darált húshoz adjuk a kinyomkodott zsemlét, a hagymákat, a petrezselyem felét, a tojást, ízlés szerint fűszerezzük, összedolgozzuk, majd 20-24 kis gombócot formálunk belőle.
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a margarint és az olajat. Beletesszük a fasírtokat, aranybarnára sütjük, majd tányérra szedjük őket.
Egy másik serpenyőbe dobjuk a pórét, a sárgarépát és a gombát, 4-5 percig pirítjuk. Megszórjuk a liszttel, felöntjük 2,5 dl vízzel és a borral, beletördeljük a leveskockát, és fedő alatt 5-6 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, beletesszük a fasírtokat, összeforraljuk, végül megszórjuk a maradék petrezselyemmel.
Főtt burgonyával tálaljuk.