Fasírtgolyók boros gombamártásban

Mindmegette.hu
2011. december 14., 12:23


Nincs is illatosabb és finomabb a frissen készült fasírtnál! Az ízhatás tovább fokozható, hogyha egy kellemes, gombás szósszal tuningoljuk az egészet. A zöldséges, boros szósz kiváló párja lesz a főtt burgonyának, amivel az egészet tálaljuk. Aranyvasárnapra kiváló étel!
Fasírtgolyók boros gombamártásban
 
Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 szikkadt zsemle
  • 1 kis fej hagyma
  • 10 dkg póréhagyma
  • 10 dkg sárgarépa
  • 40 dkg gomba
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 csipet szárított kakukkfű
  • 1 csipet majoránna vagy oregano
  • 1 tojás
  • bors
  • olaj
  • 2 dkg finomliszt
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 1 zöldségleveskocka
  • 1 dl tejszín
 
Elkészítés:

A zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apró kockákra, a pórét és a sárgarépát karikákra, a gombát vékony szeletekre, a petrezselymet finomra vágjuk.

A darált húshoz adjuk a kinyomkodott zsemlét, a hagymákat, a petrezselyem felét, a tojást, ízlés szerint fűszerezzük, összedolgozzuk, majd 20-24 kis gombócot formálunk belőle.

Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a margarint és az olajat. Beletesszük a fasírtokat, aranybarnára sütjük, majd tányérra szedjük őket.

Egy másik serpenyőbe dobjuk a pórét, a sárgarépát és a gombát, 4-5 percig pirítjuk. Megszórjuk a liszttel, felöntjük 2,5 dl vízzel és a borral, beletördeljük a leveskockát, és fedő alatt 5-6 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, beletesszük a fasírtokat, összeforraljuk, végül megszórjuk a maradék petrezselyemmel.

Főtt burgonyával tálaljuk.
Winelovers borok az olvasás mellé