Így néz ki egy kávébabszem élete

Borászportál
2017. július 10., 15:27


Bizony nem is gondolnánk, milyen nagy utat tesz meg a kávécserjén megérő bogyó, míg végül a csészénkbe kerül. 
Így néz ki egy kávébabszem élete
Már az első korty kávénál érezhető, ha a kávébabot szakértő kezek dolgozták fel gondos termesztés és szüretelés nyomán. A kiváló minőségű kávé története itt, a nyers kávészemeknél kezdődik. Az utazás következő állomásai a lefőzési technika és a kávéfőzés eszköze.
 
A kávébab
 
A kávébab a kávécserje ehető bogyójában nyugvó mag. A kávécserje a világon csak a trópusi és szubtrópusi részeken terem meg, a csapadékos, meleg, párás környezetet kedveli. Kezdetben a kávébabok zöld színben pompáznak, majd mikor megérnek, pirosba fordulnak. Ekkor lehet őket leszedni és szüretelni. Ezt követi a tisztítási folyamat napon történő szárítással vagy speciális folyadékba történő beáztatással. Mindkét eljárás végeredménye, hogy a bab szétválik a gyümölcshústól és előáll a pörkölésre készen álló babszem. A feldolgozás utolsó, egyben legizgalmasabb fázisa a pörkölés. Ettől alakul ki az adott kávé karaktere, íze és aromája, és ekkor szabadul fel a kávé egyik legfontosabb összetevője: a koffein.
 
A tökéletes főzet titkát keresve
 
Gondolatban bejárva Afrikát és Közép-Amerikát, most már valamennyire átérezhetjük, milyen sok tényezőn múlik, hogy minőségi kávébabszemből főzhessük le a mindennapi kávénkat. De ez még mindig nem a tökéletes főzet világa, oda csak most érkezünk majd el. 
 
Mindehhez pedig az kell, hogy a kicsi kávébabszemek az otthonunkba kerüljenek. Majd onnan jól megérdemelt helyükre: egy robosztus, méltóságteljes kávégép kávébabtartályába, ahol az aromazárónak köszönhetően frissen maradnak, nem oxidálódnak, egészen addig, amíg tovább nem indulnak útjukra. Az indulást gombnyomás jelzi, finom, kattogó hang kíséretében. Ebben a pillanatban kávébabjaink bekerülnek a kerámia őrlőkhöz, hogy ott új formát öltsenek, és őrölt kávéként haladjanak tovább egészen a főzőkamráig.
Itt összepréselődnek, olyan mértékben, ahogy a gép nyomása és az őrlés finomsága engedi, majd forró vízzel találkoznak. A főzési folyamat legvégén kávébabszemeink olyan minőségi kávéként kezdenek szépen lecsepegni a csészébe, amiről megérésükkor még csak álmodtak.
 
Mindeközben egy egészen új folyamat is elindul, ugyanis a tejtartályos habosítóban elkezd készülni egy krémes tejhab. A Saeco gépek esetében a habosítás kétszer történik meg a tejjel, így a forró kávé nem csupán átzuhan a habon, hanem finoman aláfolyik. Történetünk végén így születik meg a kis kávébabszemekből mindennapjaink csodálatos fekete itala, a kávé.
 
Így néz ki egy kávébabszem élete
 
Hány szem kávébabból áll egy eszpresszókávé? Egy csésze kávé 7-8 gramm kávét tartalmaz. Megközelítőleg 180 gramm zöld kávébab 1 kg kávécserje termésből érik meg. Ilyen mennyiségből 20-21 csésze kávé főzhető le. Egy kis matekkal kiszámolható, hogy egy csésze kávé ~ 40-50 kávébabszemből készül.

Tehát a kávé lefőzésekor az őrlés, a hőmérséklet, a kinyerési idő, a kávé és a víz aránya számít és játszik döntő szerepet, milyen kávé csepeg le a csészénkbe. Az automata kávéfőzők pont azért nagyszerűek, mert egyetlen gombnyomással erre mind képesek. A Saeco PicoBaristo kávégép például 11 féle ital elkészítését teszi lehetővé otthonunkban, a legújabb technológia szerint kerámia őrlőbetétekkel ellátva, időtálló rozsdamentes acél kidolgozással, AquaClean vízszűrő filterrel és a tejes alapú kávékedvelőknek olyan tejhabosítási funkcióval, amit csak egy beépített tejtartály tud nyújtani.
 
Így néz ki egy kávébabszem élete
 
Legközelebb, mikor otthon vagy egy kávéházban ücsörgünk, és kedvenc kávénkat kortyolgatjuk, gondoljunk arra, milyen sokat utaztak ezek a kávészemek, hogy melegséget hozzanak, energiával töltsenek fel minket és mosolyt csaljanak az arcunkra.
 
Winelovers borok az olvasás mellé