Kutya meleg van: védőitalok és -ételek

Borászportál
2017. július 31., 16:28


A megfelelő hidratáltság nem csak kánikula esetén fontos, de ilyenkor, amikor tartósan 35 fok fölött van a nappali átlaghőmérséklet, kiemelten kell figyelnünk arra, hogy a megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasszunk folyadékot. 
Kutya meleg van: védőitalok és -ételek
A szervezet hőszabályozó képességét több tényező is befolyásolja, ilyenek az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is, ezért fontos, hogy megfelelően alkalmazkodjunk a most következő, forró napokhoz!
 
Napi vízfogyasztásunk azonban nem csak a kortyolt italokból, hanem különféle ételekből is származhat.
 
A bogyós gyümölcsök akár 90%-a is tartalmazhat vizet, de például a joghurt vagy kefír is közel ugyanekkora arányban áll vízből (kálium és nátrium tartalma miatt pedig még véd is a kiszáradástól). Rengeteg vizet pótolhatunk ezekkel a finomságokkal is: kivi, körte, spenót, görögdinnye, zeller, uborka. A nagy melegben érdemes könnyű, friss salátákat fogyasztani, de egy finom zöldség- vagy gyümölcsleves, rántás nélküli főzelék is frissítően hat. Ezekben a napokban kerüljük a nehéz, zsíros, fűszeres fogásokat – és inkább többször együnk keveset!
 
A víz mellett azonban – pláne komoly fizikai munka végzésekor – az ásványi anyagok pótlásáról sem szabad megfeledkezni, ezért érdemes ilyenkor az 500-1000 mg/liter közötti összsótartalmú ásványvizeket, rostos gyümölcsleveket, esetleg különféle teákat is fogyasztani. 
 
Alkohol, kávé és cukros, szénsavas üdítők pedig szóba sem jöhetnek ilyen forróságban, hiszen még több vizet vonnak el a szervezetedből, és csak tovább fokoznák szomjúságérzeted. 
 
A folyadékhiányra különösen érzékenyekek a gyerekek és az idősek, vigyázzunk rájuk!
 
Kutya meleg van: védőitalok és -ételek
Winelovers borok az olvasás mellé