Leáldozóban a "running sushi"

Borászportál
2013. április 15., 19:23


Éttermi kultúra - Rohamosan veszítenek népszerűségükből azok a japán éttermek, amelyek a sushit a vendégek asztala körül futószalagon szolgálják fel. Az alapanyagok frissessége fogyasztói prioritást élvez a gyorsasággal szemben, így számos tokiói vendéglátóhely hozzálátott már a Magyarországon még ma is modernnek vélt szervírozási rendszer felszámolásához.
Leáldozóban a \
 
Leáldozóban a
Sushik futószalagon
A Japánban kaitendzusinak (forgó sushi, „running sushi”) nevezett felszolgálási módszer világszerte elterjedt, Magyarországon is megtalálható: a fogások egy futószalagon járnak körbe az étterem asztalai körül, a vendégek pedig kedvükre válogathatnak a mellettük elhaladó étkekből.
Ugyanakkor a szigetországban egyre többen csupán forgó kirakatként tekintenek a rendszerre, és a futószalagokról való fogyasztás helyett inkább friss sushit rendelnek a pincérektől. A korábban szokatlannak tekintett rendelési mód a közelmúltban olyannyira elterjedt Tokióban, hogy manapság már teljesen bevettnek számít a futószalagra mutogatással való rendelés, ugyanakkor egy felmérés szerint a vendégek 61,1 százalékát egyáltalán nem érdekli már a futószalagon haladó ételek egymásutánja – számolt be a JapanToday hírportál.
 
A 60 éves múltra visszatekintő kaitendzusi népszerűségvesztésének másik oka, hogy egyre több étterem helyez el az asztaloknál érintőképernyős rendelési rendszert, amelynek segítségével gyorsan lehet friss sushit kérni. A rendelés egyenesen a konyhába megy, garantálva, hogy a lehető legrövidebb idő teljen el a rendelés leadása és az étel elkészítése között.
A fogyasztói szokások változása miatt számos japán sushiétterem átalakította a futószalagos rendszert. Az asztaloknál érintőkijelzőket helyeztek el a rendeléshez, míg a többemeletes futószalagrendszert úgy szerelték át, hogy azon keresztül az ételek köröztetése helyett minél hamarabb az asztalokhoz tudják küldeni a megrendelt fogásokat.
Vendéglátóipari szereplők szerint az is előfordulhat, hogy az igények megváltozása miatt hamarosan kihal a nagy múltú, bevezetésekor rendkívül modernnek és egyedinek számító rendszer. Egyelőre annyi biztos, hogy számos tokiói útikönyvet és gasztronómiai kalauzt kell majd átírni a kaitendzusi éttermek átalakulása miatt – írta a JapanToday.
Winelovers borok az olvasás mellé